Dit werkstuk werd online geplaatst door

 

 

 

Werkstuk over:

IJsberen

 

Door:

 

Lars van der Putten.
Inhoudsopgave:

 

Inhoudsopgave: 2

Voorwoord. 3

Inleiding. 4

Hoofdstuk 1. Kenmerken van de ijsbeer 5

Hoofdstuk 3. Wat eet de ijsbeer?. 9

Hoofdstuk 4. Voortplanting. 10

Hoofdstuk 5. Bedreiging (milieu en ziektes) 11

Hoofdstuk 6. Vrienden en vijanden. 12

Nawoord. 13

Bibliografie. 14


Voorwoord.


Ik vind een werkstuk maken heel erg leuk. Ik heb een ijsbeer gekozen omdat ik het een mooi dier vindt en het is ook mijn lievelingsdier. Ik hoop dat ik er veel werk aan heb maar dat zal wel lukken. Ik hoop dat ik er meer over te weten kom dan dat ik al weet. Ik heb er erg zin in.

En ik hoop dat het een heel mooi werkstuk wordt.(en ook groot natuurlijk).

Het komt eigelijk door de boeken van Lars de IJsbeer, dat ijsberen mijn lievelingsdieren zijn geworden, want ik heb alle boeken daarvan thuis liggen. En ik vind die boeken erg leuk ik lees ze wel honderd keer achter elkaar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Inleiding.

 

 

In dit werkstuk ga ik hebben hebben over: hoe de ijsbeer zich voort plant. En wat nou precies alla kenmerken van de ijsbeer allemaal zijn. En wat de ijsbeer eet en wat hij het allerlekkerst vindt. Wat zijn vijanden en zijn vrienden zijn. En nog veel en veel meer dus ga het maar snel lezen. Veel leesplezier.

Hoofdstuk 1. Kenmerken van de ijsbeer

 

De ijsbeer is een beetje wit-bruinig, maar iedereen denkt dat de ijsbeer spierwit is.

De ijsbeer is zon 1,6 m lang van de voorpoten tot de achterpoten. De ijsbeer heeft ook een hele goede reuk. De ijsbeer haalt zon 50 km per uur of meer als hij rent over het ijs of de sneeuw. Ze zijn echt heel erg snel. IJsberen hebben een brede kop en die gaan smal door naar de neus.En ze hebben een dikke zwarte neus. De ijsbeer staat niet zo hoog op de poten.

En ze hebben twee kleine oortjes. Als je een ijsbeer met welpjes ziet lopen is het meestal een vrouwtje, want de ijsbeer brengt een groot deel van het jaar alleen door het vrouwtje zonder het mannetje en het mannetje zonder het vrouwtje.En als je een ijsbeer zonder kleintjes ziet lopen is het meestal een mannetje. De poten zijn zon 30 cm dik!

 

Poten van de ijsbeer

 

En de ijsberen lopen vaak te ijsberen, maar daar komt de uitdrukking ook vandaan. De draagtijd van de moeder ijsbeer is 7-8 maanden lang. En de moeder ijsbeer heeft meestal twee jongen en hooguit drie jongen. Het gewicht van een mannetje is zon 400/500 kg. En de vrouwtjes kunnen zon 300/400 kg worden.

 

Moeder ijsbeer met drinkende jongen

 

 

 

 

Een ijsbeer is een warmbloedig zoogdier. Dit betekent dat de babykleintjes bij hun moeder melk drinken. De ijsbeer zijn schouderhoogte is zon 1,5 m en in volle lengte 2,4 meter.

 

De ijsbeer is familie met de Noord-Amerikaanse kodiabeer die een lichaamslengte van 2,5 m hebben, en een gewicht van 800 kg of soms meer!

 

Bij fel zonlicht raken de ijsberen niet snel verblind want de ijsbeer heeft een speciaal vlies op zijn ogen dat werkt als een soort zonnebril,de ijsbeer heeft geen wimpers. want die zouden alleen maar bevriezen. De ijsberen hebben kleine oren. Zodat hij niet veel warmte verliest.

Hoe glad het ook kan zijn op de polen, ijsberen glijden niet uit. Hun poten zijn wel 30 centimeter dik! En ze hebben anti-slipzolen.er zitten haren en dikke kussentjes onder.dankzij de poten zakken ze niet weg in de sneeuw.met zijn scherpe nagels kan hij zich vastzetten in het ijs. Daardoor glijd hij ook niet uit.en natuurlijk zijn die grote klauwen handig om zijn prooidieren mee te grijpen. Een ijsbeer is een echte zwemkampioen hij zwemt langzaam, maar hij kan het zo uren lang volhouden in het ijskoude zeewater. Soms zwemt hij kilometers ver weg van de grote ijsschotsen waar hij op leeft. In het water worden alleen zijn lange haren nat. De dichte vacht daaronder blijft droog daarom deert de kou hem niet. Een ijsberenlijf is echt gemaakt om te zwemmen. De ijsbeer kan zijn neusgaten afsluiten. En zijn ogen houdt hij onder water open.

 

Duikende ijsbeer Lekker samen in het bad
Hoofdstuk 2. Woongebied en het klimaat.

 

De ijsberen wonen op de Noordpool natuurlijk. IJsberen in het wild leven vooral op Spitsbergen, Groenland , Alaska , Noord-Canada en Fans-Josefland.

 

 

Verspreidingsgebied ijsberen (rood)

 

 

Op de noordpool ligt alleen maar sneeuw en ijs. Het is er eigenlijk altijd heel erg onder nul.

Het waait er s winters heel erg hard. De ijsberen houden dan een soort winterslaap.

Hiervoor maken ze een hol onder de grond.

 

Hol van de ijsbeer.

 

 

De winters duren op de noodpool heel erg lang, dan is het de hele dag donker. De zomers

Duren daar maar een paar weken lang.

 

Er groeit echt bijna niks maar toch een paar mosjes en een paar grassprietjes. Er zijn geen bomen en struiken, alleen maar bergen sneeuw en ijs.

 

 

Zodra het zomer wordt, gaat de tempratuur op de noordpool langzaam omhoog. De sneeuw smelt en de ijsschotsen breken af. In deze tijd is er minder te eten voor de ijsberen, want er komen steeds minder zeehonden het ijs op. Sommige ijsberen trekken daarom verder naar het noorden, waar nog wel veel zeehonden zijn. IJsberen kunnen zonder eten een tijdje blijven leven. Pas in de winter, als het water weer ijs is geworden, komen de zeehonden terug.

Het water bevriest eerst in de baaien. Dat zijn openingen in het land waar het water van de zee in spoelt. Daar komen de ijsberen in de herfst bij elkaar. Dat zijn vooral mannetjes, want de vrouwtjes zoeken in die tijd met hun jongen een veilige plaats.

Hoofdstuk 3. Wat eet de ijsbeer?

 

IJsberen zijn vleeseters,hun voedsel bestaat voor een groot deel uit zeehonden en zeerobben en kleine visjes natuurlijk.

 

Een ijsbeer blijft uren lang bij een ademgat of een klein wakje zitten wachten.

En als er een zeehond in zon klein wakje of een ademgat boven komt, dan geeft hij hem een klap met een van zijn enorme poot, dan is de zeehond bewusteloos en vervolgens bijt hij hem dood in zijn nek.

 

Het diner

 

De ijsberen kunnen een dode zeehond op 20 kilometer ruiken en daar rennen ze snel naartoe

En die eten die dode zeehond lekker op en meestal loopt er een poolvos achter de ijsbeer aan en die eet het restje op dat de ijsbeer heeft laten liggen.en daar heeft een poolvos wel genoeg aan.

 

Aan tafel!

 

De andere zwemmen naar het vaste land en stillen hun honger met bladeren, bessen en korstmossen, ook eieren, jonge vogels, vissen en knaagdieren zoals sneeuwhazen staan op het menu. Als er is weinig te eten is, dan gaat hij heel erg veel op een dag slapen; bijna de hele dag. Dit is een soort winterslaap.

 

 


 

Hoofdstuk 4. Voortplanting.

 

 

Bij ijsberen leven de mannetjes en de vrouwtjes bijna het hele jaar apart. Alleen in de paartijd leven ze even samen. Dat is van april tot juni. Als een mannetje een vruchtbaar ruikt, gaat hij er opaf. Is er nog een ander mannetje, dan vechten ze om het vrouwtje. Net zolang tot een van de twee gaat geeuwen. Want geeuwen betekent in ijsberentaal dat de ijsbeer zich overgeeft. De winnaar paart of vrijt met het vrouwtje. Hij blijft niet langer dan een week bij haar. Daarna zwerft hij weer verder. Zijn jongen ziet hij nooit. Midden in de winter rond de kerstkagen krijgt de berin jongen.

 

Een moederijsbeer krijgt meestal twee en hooguit drie jongen. De kleine jongen zitten zon 7-8 maanden lang in de buik van de moeder en dan zijn ze geboren dan zijn ze blind en volkomen hulpeloos. De kleine baby ijsbeertjes blijven twee jaar lang dicht bij hun moeder. In deze twee jaar leren ze hoe ze moeten overleven. Als de vader honger heeft dan kan hij gewoon zijn jongen opeten. Als de moeder ijsbeer een mannetje ziet lopen dan gaat ze voor al haar jongen staan. Een moeder laar haar jongen nooit ver weg lopen. Ze let goed op of er geen mannetje komt dar ze wil doden.

Moederbeer in hol Moederbeer met jong

 


Hoofdstuk 5. Bedreiging (milieu en ziektes)

 

 

In het gebied waar de ijsberen leven,wonen al eeuwen lang de eskimos of init.
Artica wordt door mensen vervuilt. IJsberen, poolvossen en andere dieren zoeken op de vuilnisbelten van de mensen naar eten. Ze raken vaak gewond door bijvoorbeeld gebroken glas of blik.

 

 

IJsbeer op vuilinsbelt

 

 

Ook krijgen ze daar chemische stoffen binnen waardoor ze vergiftigt worden.

 

Wat ook een bedreiging is voor de ijsberen is de verwarming van de aarde door het broeikas effect. Dit komt door lucht vervuiling van bijvoorbeeld autos en fabrieken. Hierdoor is de ozonlaag rond de aarde dunner geworden zodat de zon er heter door heen kan schijnen. Hierdoor wordt het steeds een beetje warmer op aarde. Hierdoor smelt er steeds meer van de sneeuw en ijsberen op de noordpool waar de ijsberen leven. Gelukkig gaat dit erg langzaam en hebben ze er nog niet veel last van, maar als het lang door zou gaan komen er wel problemen.

 

 

 

 


Hoofdstuk 6. Vrienden en vijanden

 

De ijsbeer heeft maar een vijand: de mens. De ijsbeer heeft eigelijk maar n vriend: de poolvos want die loopt de hele tijd achter de ijsbeer aan. En wat ik in hoofdstuk 3 al heb vertelt, hij eet de restjes van het eten van de ijsbeer op daar heeft hij gewoon genoeg aan.

Photo by Hans Blohm

Inut jagers met snowscooter.

 

De ijsberen hebben dus geen natuurlijke vijanden; dit betekent dat de ijsberen niet door andere dieren worden opgegeten. Ze staan aan de bovenkant van de voedselketen. Een voedselketen wordt gevormd door dieren die elkaar opeten. Het begint helemaal onderaan met kleine beestjes en visjes die door andere vissen worden opgegeten. De vissen worden opgegeten door vogels, zeehonden en zeerobben. Deze worden weer door de ijsbeer opgegeten. Maar dan stopt het; de ijsberen worden dus niet meer opgegeten door andere dieren.

 

 

 

 

 

 

 


Nawoord

 

Ik vond het echt heel erg leuk om te doen ik heb er ook heel erg veel werk aan gehad om het heel mooi te krijgen maar zelf vindt im dat dat wel goed is gelukt. Ik heb nu ook al geleerd hoe ik moet scannen maar ik ben er al veel over te weten gekomen. Ik vond het echt super en super leuk om te doen ik wil nu al aan een andere beginnen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Bibliografie

 

Dvd: serie: national geographic titel: het rijk van de ijsbeer

 

Boekje: junior informatie ijsberen schrijver: Ineke van Kasteren

 

Boekje: pooldieren schrijver: Christiane Gunzi

 

Internetsites: www.google.nl www.ijsberen.nl www.ijsberen.com