DIT WERKSTUK werd online gezet door

 

 

Geld

Inhoudsopgave

Hoofdstukken

1.Inleiding
2.
Wat is geld ?
3.
Geschiedenis van het geld
4.
Soorten 
5.
De euro
6.
Geld dat je niet kunt zien 
7.
Tips om geld over te houden/verdienen
8.Literatuurlijst
9.
Moeilijke woorden
10.
Slot

 

Inleiding  

Ik kies voor dit onderwerp, omdat je geld elke dag gebruikt en omdat ik er meer over te weten wil komen en kortom; het is gewoon een leuk onderwerp.

Ik weet er nog bijna niks van alleen dat je er mee kan betalen en dat er munten en biljetten zijn en nog meer van die dingen.

Ik wil graag nog veel over geld te weten komen, over de geschiedenis, over de euro en over de gulden.

Ik ga veel gebruik maken van boeken en het Internet. In de bibliotheek heb ik al veel informatie gevonden. Meeste boekjes gaan over de euro. Ik denk, omdat we de euro pas sinds 1 januari 2002 hebben. Dit was ook voor veel mensen wennen.

Ik hoop na dit werkstuk iets geleerd te hebben.

1. Wat is geld ?  

Geld is een ruilmiddel. Als je vroeger naar de bakker ging en je wilde brood, dan ruilde je goud of zilver voor een brood. . Vroeger maakte iedereen wel wat. Een bakker bakte brood, een slager verkocht vlees en een boer had melk . Die ruilden ze dan tegen andere spullen. De bakker had een brood, maar wilde een stuk vlees .Dan ruilde de bakker het brood tegen het vlees van de slager en had ieder wat hij wilde.

 

Hier zie je mensen iets ruilen. Tegenwoordig hebben we geld om iets te kopen, wat eigenlijk ook ruilen is. Het geld bestaat uit munten dat gemaakt is van nikkel en brons. Daarnaast hebben we papieren geld. Je kunt ook betalen zonder geld, door middel van een pasje. Dat gaat zo: je stort geld op de bank (geeft), dat kan de bank gebruiken als iemand geld wil lenen om bijv. een huis te kopen. Omdat de bank het mag gebruiken, krijg je ook rente. De bank betaalt dan een beetje geld aan jou.  Je kunt met een pasje ook overal geld halen. Je stopt een pasje in een apparaat, dan moet je een geheime code intypen en als je dit goed hebt vraagt het apparaat hoeveel geld je wilt. Je klikt op het bedrag dat je nodig hebt en het geld komt er uit! Het apparaat heet een pinautomaat. Hier zie je iemand die het geld uit het apparaat haalt.

Dit is een pinpas, die we tegenwoordig allemaal hebben om geld te halen of om mee te betalen. In de winkels staan betaalautomaten waar je met de pinpas kan afrekenen. De bank haalt het bedrag wat je moet betalen van je rekening en zet het op de rekening van de winkel.

Het is heel handig. Je hoeft niet meer met zoveel geld op zak te lopen.

2. Geschiedenis van het geld

In het vorige hoofdstuk had ik al verteld hoe ze het heel vroeger omgingen met geld. Het ging door middel van ruilen, dat doen wij nou ook nog. We ruilen geld voor spullen of andersom.
Geld is zo belangrijk dat je niet zonder kunt. Toch is geld nog maar 2600 jaar oud!

De munten werden uitgevonden in de 4de eeuw. Het gewicht bepaalde de waarde, op de munt kwam meestal een teken van een Griekse god. De Romeinen gebruikten ook bronzen munten. Even later kwamen er ook andere soorten munten. Heersers lieten zich op de munt afbeelden. De eerste bankbiljetten werden uitgevonden door de Chinezen Ze gebruikten ze al in de 9de eeuw.


 

Deze biljetten en munten zien er echt niet zo mooi uit als nu de nieuwe euro en ze zijn ook niet goed beveiligd. Biljetten zijn zo te kopiëren, maar toen hadden ze geen kopieerapparaten.

Vroeger had iedereen zijn eigen munt, nu heeft bijna ieder land in Europa dezelfde munt, en dat is de euro. Dit was vroeger ook heel onhandig. Als je op vakantie ging naar Spanje betaalde je met peseta’s en in Frankrijk met de franc en ga zo maar door. Je moest elke keer geld wisselen voor het geld van het land waar je bent.

3. Soorten geld

Er is heel veel soorten geld. Je hebt de munten en de biljetten en het geld wat op de bank staat. En er zijn ook weer verschillende soorten munten. Ik geef je nu even de informatie over de munten.

1 eurocent Waarde:
Diameter:
Gewicht:
Rand dikte:
Vorm:
Rand:
Kleur:
Samenstelling:
EUR 0,01
16,25 mm
2,30 gram
1,67 mm
Rond
Glad
Rood
Met koper bedekt staal
 
 
2 eurocent Waarde:
Diameter:
Gewicht:
Rand dikte:
Vorm:
Rand:
Kleur:
Samenstelling:
EUR 0,02
18,75 mm
3,06 gram
1,67 mm
Rond
Glad
Rood
Met koper bedekt staal
 
 
5 eurocent Waarde:
Diameter:
Gewicht:
Rand dikte:
Vorm:
Rand:
Kleur:
Samenstelling:
EUR 0,05
21,25 mm
3,92 gram
1,67 mm
Rond
Glad
Rood
Met koper bedekt staal
 
  
10 eurocent Waarde:
Diameter:
Gewicht:
Rand dikte:
Vorm:
Rand:
Kleur:
Samenstelling:
EUR 0,10
19,75 mm
4,10 gram
1,93 mm
Rond
Profielrand met fijne schulpen
Geel
Noords goud, een legering van 89% koper,
5% aluminium, 5% zink en 1% tin
 
20 eurocent Waarde:
Diameter:
Gewicht:
Rand dikte:
Vorm:
Rand:
Kleur:
Samenstelling:
EUR 0,20
22,25 mm
5,74 gram
2,14 mm
Rond met zeven inkepingen
Onbewerkt
Geel
Noords goud, een legering van 89% koper,
5% aluminium, 5% zink en 1% tin
 
50 eurocent Waarde:
Diameter:
Gewicht:
Rand dikte:
Vorm:
Rand:
Kleur:
Samenstelling:
EUR 0,50
24,25 mm
7,80 gram
2,38 mm
Rond
Profielrand met fijne schulpen
Geel
Noords goud, een legering van 89% koper,
5% aluminium, 5% zink en 1% tin
 
1euro Waarde:
Diameter:
Gewicht:
Rand dikte:
Vorm:
Rand:
Kleur:
Samenstelling:
EUR 1,00
23,25 mm
7,50 gram
2,33 mm
Rond
Onderbroken gekarteld
Buitenrand: geel
Kern: wit
Buitenrand: nikkel-geel koper
Kern, drie lagen: koper-nikkel/nikkel/koper-nikkel
 
2euro Waarde:
Diameter:
Gewicht:
Rand dikte:
Vorm:
Rand:
Kleur:
Samenstelling:
EUR 2,00
25,75 mm
8,50 gram
2,20 mm
Rond
Randschrift fijngekarteld
Buitenkant: wit
Kern:geel
Buitenrand: Koper-nikkel
Kern, drie lagen: nikkel-geel koper nikkel
nikkel-geel koper
 

Je ziet wel er zijn heel veel soorten munten. Er zijn ook heel veel soorten biljetten; Je hebt het biljet van €5 en van €10 en van €20 en van €50 en van €100 en van €200 en van €500.


 

4. De euro

 

Sinds jan. 2002 betaal je in veel landen in Europa met de euro. Finland, Ierland, Nederland, Duitsland, België, Luxemburg, Frankrijk, Oostenrijk, Italië, Griekenland, Spanje en Portugal doen met de euro mee. De euro is meer waard dan de gulden, en in Ierland is de euro weer minder waard dan de munt in Ierland, en daarom laat ik je nu een schema zien wat de euro waard is:

Nederland

2,20371 nlg

België

40,3399 bef

Duitsland

1,95583 dem

Luxemburg

40,3399 luf

Frankrijk

6,55957 frf

Spanje

166,386 esp

Italië

1936,27 itl

Ierland

0,787564 iep

Portugal

200,482 pte

Oostenrijk

13,7603 ats

Finland

5,94573 fim

En als je van gulden naar euro omrekent: 1 gulden = 0,45378 euro Op 1 jan. 1999 kon je al met euro´s betalen en op 1 jan. 2002 mag je niet meer met guldens betalen.

Natuurlijk is de euro ook beveiligd tegen dit soort dingen vooral bij de biljetten. Als je naar een voorkant van een biljet kijkt, dan zie je links onder 5 euro eypo staan en het lijkt alsof er allemaal lijntjes staan, maar dit is niet zo. Dit zijn letters, pak er maar een vergrootglas bij, dan kun je het zien. Als je het biljet in het licht houdt zie je links een watermerk en in het midden een lijn, de veiligheidsdraad genoemd. Aan de rechterkant zie je ook een zilveren strip, deze is ook voor de veiligheid, want als je een biljet kopieert, dan zie je dit minder goed. Een biljet heeft ook voelbeveiliging. Wanneer je links boven met je vinger over BCE ECB EZB EKT EKP gaat, voel je dat het ribbelig is. Dan weet je dat een biljet heel goed beveiligd is. 

5. Geld dat je niet kunt zien

Je hebt munten en je hebt biljetten, maar er is ook geld wat je niet kunt zien. Geld op je bankrekening of op je chipknip. Dit geld heb je nooit in je handen maar je kunt er wel mee betalen. Als je geld naar de bank brengt, dan krijg je na enkele dagen een briefje waarop staat hoeveel geld je op de rekening hebt. Dit heet een afschrift. Geld dat je op de bank hebt staan, kun je niet zien, maar je hebt het wel. Geld op de rekening heet giraal geld.Als je geld stort op de rekening dan komt er geld bij .Met de pinpas kun je het geld van de rekening halen. De pas stop je in een automaat. Dan toets je de code in die bij je pas hoort. Vervolgens moet je aangeven hoeveel geld je wilt hebben. In de computer wordt gecontroleerd of je code goed is en of je genoeg geld op de bank hebt staan. Is het in orde dan krijg je eerst je pas terug en dan krijg je het geld. In de winkels kun je ook met je pinpas betalen.Bij de kassa staat een apparaat waar je je pas inschuift en waar je je pincode moet intoetsen. Het kastje in de winkel is verbonden met een computer van de bank. Deze computer stuurt helemaal vanzelf geld van jouw rekening naar de rekening van de winkel. Chippen betekent betalen met je elektronische portemonnee, de chipknip.Dat is net als je pinpas een pas met een chip erop(een klein computertje). Je kunt het computertje opladen bij de bank bij een speciaal oplaadapparaat. Je hebt geen pincode nodig, maar je steekt hem in een apparaatje in de winkel die het geld van de knip afhaalt. Je hebt ook nog een credit-card, die lijkt op de pinpas. Bij een credit-card wordt het geld dat je opneemt niet meteen van de rekening afgeschreven, maar bij een pin-pas wel. Je leent dus eigenlijk geld van de bank. Hoeveel je mag lenen hangt af van hoeveel je op de bankrekening hebt. Het geld dat je leent van de bank heet krediet, in het engels “credit”. Iedere maand wordt het geld dat je geleend hebt van je rekening afgeschreven. Je kunt met de credit-card op veel plaatsen betalen; in winkels, restaurants en benzinepompen.

Voordelen van betalen zonder geld

Het is veilig, want je hebt geen geld of minder geld op zak, dus het kan ook niet gestolen worden. Het is ook gemakkelijk, je hoeft niet steeds naar de bank om geld op te nemen. Je kunt kopen, wanneer je maar wilt en waar je maar wilt.  

Nadelen van betalen zonder geld  
Omdat je het geld niet ziet heb je de neiging meer uit te geven dan misschien op je rekening staat. Als er een tekort op de rekening staat noemen we dat “rood staan”.Daar moet je de bank extra geld voor betalen: rente.

6. Tips om geld over te houden/verdienen

Er zijn verschillende manieren om geld over te houden;

·        Als je bijvoorbeeld een pak melk moet kopen en er zijn 2 supermarkten in de buurt dan is het mogelijk dat bij de ene de melk €1,90 is en bij de andere €2,00. Koop het dan bij de eerste, want dan heb je 10 cent bespaard. Als je dit elke week doet heb je op het eind van het jaar €5,60 over voor iets leuks.

·        Als je voor elke avond eten moet halen, koop dan wat in de aanbieding is.

·        Ga bij koninginnedag heel stil op de stoep staan met een bakje waar geld in kan. Als er iemand langs komt en hij of zij gooit er een centje in, ga dan bewegen, bijvoorbeeld een dansje. Heb je geluk, dan gooien mensen een muntje in het bakje. Dit heb ik twee jaar geleden met mijn broertje in Breda gedaan, binnen een uur hadden we 20 Euro verdiend. De moeite van het proberen waard en leuk om te doen.

·        In de stad zie je ook regelmatig mensen die muziek maken of zingen. Zij verdienen dan geld als straatmuzikant.

·        Met koninginnedag mag je ook spulletjes verkopen die van jezelf geweest zijn. Hier kun je ook aardig wat geld mee verdienen.

·        Op school kennen we de kwartjesdag. Dan mogen alle kinderen van de Heiacker spulletjes van thuis verkopen. Daar kun je dus ook geld mee verdienen. Ze moeten eigenlijk wel de naam in Eurodag veranderen, want het kwartje is verleden tijd.

·        Als je niet te veel geld uit wil of kan geven kun je ook spulletjes tweedehands kopen. Sommige dingen kun je op de rommelmarkt kopen en in kringloopwinkels vinden. Dit bespaart heel veel geld.

·        Als je geld spaart en op de bank zet, krijg je rente. Dit krijg je van de bank, omdat deze het geld eigenlijk van je leent. Door geld naar de bank te brengen verdien je meer geld.

 

Literatuurlijst

Naam boeken:

Schrijver:

Het geldboek voor kinderen

Bas van Lier en Elly Hees

Info over  euro, knipselkrant voor de jeugd

Uit: Noord-Hollands Dagblad 29-8-1998

Als ik rijk was…

Visser-van den Brink, Truus

Een kwestie van geld

All Write

De Euro enzo

-

Betalen zonder geld?

Edith Schreuder

Naam website:

Website:

De Nederlands Bank

www.dnb.nl

Geldpagina

www.geld.pagina.nl

Geld in het dagelijkse leven

http://geneaknowhow.net/faq/dagelijks-leven/geld.htm

Illustraties

 

Google zoeken op geld,euro

www.google.nl