DIT WERKSTUK werd online gezet door

 

 

Leonardo da Vinci

Joost van der Kemp, groep 8
donderdag 8 april 2004
Leerkracht: René Houtman & Yvonne Buijs

Inhoudsopgave:

1. VOORWOORD                                       

2. LEONARDO’S BIOGRAFIE                   

     Leonardo’s biografie              

3.LEONARDO’S UITVINDINGEN           
Zijn schilderijen 
Zijn ontdekkingen  
Zijn muziekinstrumenten        
Zijn uitvindingen                     
In de oorlog                         

4. ZOEK OP                                                

5. NAWOORD                                            

BRONVERMELDING

1. Voorwoord

Het onderwerp Leonardo da Vinci heb ik gekozen, omdat ik een paar jaar geleden in Berlijn was, waar in een museum een tentoonstelling was over Leonardo da Vinci. Dat sprak mij heel erg aan, maar ik snapte er  weinig van want de beschrijving was in het Duits. Daarom hou ik mij werkstuk over Leonardo da Vinci.

2. Leonardu's biografie

Leonardo da Vinci is geboren op 15 april 1452, een jaar na de geboorte van Christoffel Columbus, in het dorpje Vinci ongeveer 45 km van Florence, het dorpje Vinci bestond toen nog maar uit ongeveer 50 huizen met in het midden een kasteel. In die tijd was het gebruikelijk dat mensen hun achternaam vernoemden naar de plaats waar ze zijn geboren. Leonardo is de zoon van Ser Piero da Vinci, een notaris, en een boerenmeisje.  

Toen Ser Piero, Leonardo’s kunst en talent zag, stuurde hij hem in 1469 voor een kunstopleiding in Florence  naar Andrea del Verrocchio een beroemde kunstenaar en werkte vaak voor Lorenzo il Magnifico de heerser van Florence. Leonardo leerde ook bij Andrea del Verrocchio beeldhouwen en om te gaan met breed assortiment gereedschap om te kunnen ophijsen, graven en dragen dit kwam later erg van toepassing voor het maken van zijn uitvindingen. Leonardo had zoveel talent in het schilderen dat Andrea del Verrocchio jaloers was, daarom liet Andrea hem vaak alles zelf doen, zodat Andrea meer tijd had voor andere dingen zoals beeldhouwen.  

De tijd waarin Leonardo leefde heette de renaissance.

Leonardo leerde het werk heel snel en werd op zijn 20e lid van het Florentijnse schildersgilde. En werkte samen met de anderen aan “De doop van Christus” veel mensen zeggen dat Leonardo de linker engel heeft gemaakt en een gedeelte van de achtergrond.
De doop van Christus
  
In 1482 ging Leonardo naar Milaan, waar hij ging werken voor Lodovico il Moro, waar hij één van zijn meest bekende schilderijen maakte: “Het laatste avondmaal”. Waar hij Jezus in het midden uitbeeldt. Dit schilderij is rond die tijd vaker geschilderd, maar dan was er altijd een aureool (een aureool is: een lichtkrans rond het hoofd van Christus, Jezus, enz) rond het hoofd van Jezus. Leonardo beeldde dit zo uit dat de achtergrond van Jezus als enige in het licht was, en Jezus was in het midden uitgebeeld. Dit schilderij is 422 bij 904 cm, dat is zo ongeveer 4,5 meter bij 9 meter

 

In 1482 ging Leonardo naar Milaan, daar bedacht Leonardo veel oorlogswapens voor Lodovico il Moro, ook bedacht hij daar veel bruggen en andere waterwerken. Hij bedacht ook een ontwerp voor de Dom in Milaan.

Leonardo heeft toen ook veel feesten georganiseerd.         

 

dom van Milaan
 

In 1500 ging Leonardo weer terug naar Florence, omdat hij een opdracht kreeg om de slag van Anghari (de plaats waar de Florentijnen de Milanzen versloegen) te schilderen. In Florence schilderde Leonardo ook zijn bekendste schilderij ooit, de Mona Lisa. De vrouw die op het schilderij staat afgebeeld heet Mona Lisa del     Gioconda. Leonardo gebruikte veel diepte, licht en donker, daarvan is de Mona Lisa een goed voorbeeld, hij liet goed de diepte zien. Dit

schilderij is 77 bij 53 cm en met olieverf gemaakt en hangt nu in het Louvre van Parijs.

Leonardo is dood gegaan in zijn eigen kleine kasteeltje bij Amboise in Frankrijk, in de buurt van het paleis van de koning, op 2 mei 1519, 17 dagen na zijn laatste verjaardag toen hij 67 werd.

In Amboise had Leonardo een mooie baan, hij was hofschilder.

 

Er zijn wel tot 5000 pagina’s met ontwerpen van Leonardo gevonden.

Al die bladzijden waren in spiegelschrift geschreven, waarom dat zo is, is nog niet helemaal duidelijk, maar ze denken dat hij zijn ideeën geheim wou houden voor de kerk, omdat ze hem anders misschien aan zouden zien voor een heks, en omdat hij waarschijnlijk dyslectisch was. Veel mensen die dyslectisch zijn schrijven vaak dingen in spiegelbeeld.

Toen Leonardo klein was zei hij: ik wil wonderen verrichten en geschiedenis schrijven. Dat heeft hij zeker gedaan.

Hij was een buitengewoon veelzijdig genie. Hij kon niet alleen prachtig schilderen en beeldhouwen maar hij wist ook veel van anatomie, architectuur, sterrenkunde, plantkunde en wetenschap.

3. Leonardu's uitvindingen

Zijn schilderijen

Leonardo heeft vroeger veel schilderijen gemaakt de meest bekendste daarvan zijn: “de doop van Christus”, “Mona Lisa” en “Het laatste avondmaal”.  

De doop van Christus heeft Leonardo gemaakt bij Andrea del Verrocchio samen met de andere leerlingen, van 1473 tot 1475, het schilderij is 177 bij 151 cm. En is net als bij de Mona Lisa met olieverf gemaakt. Bij dit schilderij kan je goed zien dat Leonardo goed kon samenwerken met zijn  medeleerlingen, er is namelijk nauwelijks te zien dat dit schilderij met meerderen mensen is gemaakt.  

Leonardo’s liefde voor portretten is erg groot, de 3 bekendste portretten die Leonardo heeft gemaakt zijn de Mona Lisa, Portret van Maddalena Doni”  en “De dame met de hermelijn”. Verder zijn er weinig bekende portretten die door Leonardo zijn gemaakt.

De Mona Lisa en Portret van  Maddalena Doni lijken erg veel op elkaar, het is ook duidelijk zichtbaar dat deze schilderijen door dezelfde schilder zijn gemaakt, dat is ook te zien aan de stijl waarop het geschilderd.

Het
Portret van Maddalena Doni heeft Leonardo rond 1505 gemaakt en is 63 bij 44 cm groot. Leonardo heeft dit schilderij tussendoor gemaakt want hij was toen voornamelijk bezig met de Mona Lisa.

Het Portret van Maddalena Doni hangt nu in het museum Palazzo Pitti in Florence

Het schilderij De dame met de hermelijn heeft Leonardo van 1483 tot 1490 aan gewerkt. De dame die toen voor Leonardo heeft geposeerd heet Cecillia Gallerani, dit schilderij is met olieverf op walnotenhout gemaakt en is 54,8 bij 40,3 cm.
 

Zijn ontdekkingen

Leonardo heeft niet alleen schilderijen geschilderd maar ook ontdekkingen gedaan. Zo heeft hij de jaarringen van een boom ontdekt. Hij was erg gefascineerd door de natuur en bestudeerde bijna alles en kwam toen ook achter de jaarringen van bomen. Deze jaarringen geven het aantal jaren aan hoelang de boom heeft geleefd. Deze ontdekking was heel erg belangrijk voor de natuur.

Leonardo heeft niet alleen  de jaarringen van een boom ontdekt, maar ook de Gulden Snede. Hierbij ging het om de verhouding van het menselijk lichaam en de ledenmaten. Dit wordt nu nog veel gebruikt in de beeldende kunst.

Zijn muziekinstrumenten

Leonardo heeft maar een paar muziekinstrumenten bedacht.  Hij bedacht onder andere een fluit met kleppen een soort van dwarsfluit maar dan hou je hem  recht voor je in plaats van dwars.  

Ook bedacht hij een gemechaniseerde trommel. Je kon de trommel spannen door de schroefjes aan de zijkant aan te draaien. Voor het bespelen van de trommel moest je aan het handvat van het tandwiel draaien waardoor de trommelstokjes tegen de gedroogde varkensblaas aan sloegen.

Leonardo heeft ook een gemechaniseerd snaarinstrument ontworpen, de viola-organista. Dit langwerpige snaarinstrument kan je bespelen door aan het handvat van het tandwiel draaien. Leonardo bedacht ook een  4 tonige klok, waarbij hij een mechanisme ontwierp waardoor de klok op verschillende hoogtes werd geslagen.

Zijn uitvindingen

Leonardo heeft ontzettend veel dingen bedacht. Hij had als klein kind al de droom om te vliegen. Om die droom waar te maken heeft Leonardo 3 dingen bedacht. Een helikopter. Deze helikopter boort zich als het ware de lucht in, door de vorm van een boor zou die moeten kunnen opstijgen. Alleen is dit ontwerp van Leonardo nog nooit van de grond gekomen, waarschijnlijk omdat het te zwaar was.

Ook heeft Leonardo een parachute bedacht.
Deze parachute is ook echt getest precies zoals Leonardo dat heeft ontworpen. De parachute is 10 bij 10 meter. En van linnen gemaakt. Van welke hoogte je ook springt je kan je niet bezeren.

Leonardo bedacht ook een pedaal aangedreven vliegmachine. Leonardo liet zich bij dit ontwerp inspireren door vogels, door de op en neergaande beweging van de vleugels zou het ontwerp de lucht in kunnen gaan, maar als je het gewicht van de ketting, pedalen, vleugels, enz. bij elkaar optelt kom je uit op 272 kg, dit is veel te zwaar om op deze manier van de grond te komen.

Leonardo heeft niet alleen dingen bedacht voor in de lucht maar ook voor in het water. Zo ontwierp hij een raderboot, deze boot ging makkelijk vooruit door de afgestelde tandwielen, en kon ook gemakkelijk draaien omdat je de twee schepraderen los van elkaar kon maken en daar door gemakkelijk kon sturen. In 1807 kwam de eerste raderboot te water in de Hudson haven in New York, Robberd Vilton de maker van dit schip voelde zich geïnspireerd door Leonardo’s schetsen.

Leonardo ontwierp ook een duikerspak. Hij keek goed naar het gemiddelde gewicht van de mens, waardoor hij goed kon zien hoe zwaar het pak moest zijn, want anders zou het blijven drijven of zinken en zou het niet meer naar boven kunnen komen. Leonardo berekende dit zo goed met het gewicht en de lucht dat hij bij het uitproberen zelf kon bepalen hoe diep hij kon van af het water oppervlak, zonder dat hij naar boven of naar onder werd gedrukt.

Leonardo ontwierp dit duikerspak 200 jaar voor de eerste functionele pakken in Engeland werden vertoond. Leonardo ontwierp dit pak om van onder de vijandelijke schepen gaten te boren om ze tot zinken te brengen.

Ook bedacht Leonardo een reddingsboei. Deze boei had Leonardo gemaakt van leer met lucht er in. In verhouding met de reddingsboeien van nu die worden gemaakt van plastic of tempex. Dankzij deze uitvinding van Leonardo hebben we nu duizenden levens kunnen redden.

Zijn laatste uitvinding voor in het water zijn waterschoenen. Deze schoenen hebben een heel groot oppervlak en zijn gemaakt van hout waardoor het kan blijven drijven. Leonardo had er ook een paar stokken bijgemaakt met aan de onderkant een groot houten plankje die konden worden gebruikt als peddel. Het nadeel van deze waterschoenen is dat alleen iemand die goed zijn evenwicht kan bewaren hierop kan lopen.

Leonardo bedacht veel dingen voor in de lucht en het water maar ook voor op het land. Zo heeft hij onder andere een fiets gemaakt. Deze fiets is bijna hetzelfde als we de fiets nu kennen, alleen als er nog een frame van het stuur naar het zadel was, was die hetzelfde. Deze fiets was 400 jaar op zijn tijd vooruit. Rond 1885 ontwierp de Engelsman J.K. Starley een fiets met zo’n groot voorwiel.

In de oorlog

Toen Leonardo in 1482 naar Milaan ging om in dienst te gaan bij Lodovico il Moro, bedacht Leonardo veel oorlogswapens, zelfs een paar dodelijke wapens. Het dodelijke wapen dat Leonardo ontwierp was een bom, als deze bom werd afgevuurd spatte die in allemaal kleine andere bommetjes die dan weer explodeerden.

Ook een dodelijk wapen dat Leonardo heeft ontworpen, is een geautomatiseerd kanon. Dit kanon heeft 3× 11 lopen, de eerste 11 lopen kunnen afkoelen van het vorige schot, de tweede 11 lopen worden afgevuurd en de laatste 11 lopen kunnen worden geladen. Door dat dit kanon 3 lopen van 11 heeft, kunnen 11 kogel afgevuurd worden en direct daar na de volgende 11 enz..

Leonardo heeft ook de voorloper van het machinegeweer ontworpen, dit geweer had 2 vernieuwingen. Je laadt het geweer van achteren en bij het vorige machinegeweer was de loop na zo’n 20 keer schieten gloeiend heet. Maar bij dit geweer had de loop een dubbele laag met tussen de twee lagen in water, waardoor de buis niet zo snel heet werd. Dit wapen werd vroeger vaak in de tweede wereldoorlog gebruikt.

Leonardo heeft ook een verdedigingsvoertuig gemaakt, een soort tank. Deze tank had twee lagen, een houten bovenlaag, en nog een koperen onderlaag. De tank bestond uit 2 delen: de onderkant en de bovenkant. Dat was best handig want als de tank over een mijn heen zou rijden is de bovenkant nog redelijk heel en konden de andere strijders er onder schuilen en vechten te gelijk want in de bovenkant zitten namelijk kleine schietgaten.

Zoek op

Zie beneden.

Nawoord

Ik vond het erg leuk om dit werkstuk te maken, ik heb er ook erg veel van geleerd, bijvoorbeeld dat hij een leerling was van Andrea del Verrocchio in Florence, en dat hij een ontwerp heeft gemaakt voor de Dom in Milaan. Ook wist ik niet dat Leonardo zo veel ontwerpen heeft bedacht voor van alles en nog wat. Maar dat hij ook muziek instrumenten heeft ontworpen wist ik helemaal niet.

Bronvermelding

Boeken

Leonardo da Vinci
Schrijver:  -Elke Linde
Buchholz
Uitgever:   -
KÖNEMANN

LEONARDO DA VINCI KUNST VOOR JOU
Schrijver:  -Ernest Raboff
Uitgever:   -J.H.Gottmer-Haarlem

De uitvindingen van LEONARDO DA VINCI
Schrijver:  -Charles Gibbs-Smith
Uitgever:    -De Haan Haarlem

Internet

www.kennisnet.nl
krylov.sc.ru/leonardo/musbegin
www.google.nl
www.geocities.com/kunstweb
nl.wikipedia.org/wiki/

CD-rom

Leonardo DE UITVINDER
Bedrijf:  -Learning Company Properties
Met medewerking van:
-Quick TimeTM
-MADE WITH   MACROMEDIA
-PC   MULTIMEDIA PC

Naam:_____________

ZOEK OP   [werkstencil]

 

1.

    a.  Wanneer is Leonardo da Vinci geboren?

        ________________ [dd-mm-jj]

b.     Als leonardo nog zou leven hoe oud zou hij dan zijn?

        ______ jaar

c.     Wanner stierf Leonardo?

________________ [dd-mm-jj]

       

2.

    a.  Wat is het aller bekendste schilderij van Leonardo?

        ________________

    b.  Hoe groot is dit schilderij?

        __×__cm

 

3.

a.     Waarom schreef Leonardo alles in spiegelbeeld?

    Geef 2 redenen.

    ____________________________________

    ____________________________________

   

4.

a.     Hoeveel pagina’s met ideeën en ontwerpen heeft Leonardo ongeveer nagelaten?

________ pagina’s

 

5.

    a.  Waarom kon dit ontwerp van Leonardo niet van de grond komen?

    ____________________

        _________________________________________                  

 Naam: _Joost___

ZOEK OP   [nakijkstencil]

 

1.

    a.  Wanneer is Leonardo da Vinci geboren?

        15 april 1452______ [dd-mm-jj]

b. Als leonardo nog zou leven hoe oud zou hij dan nu zijn?

551 en na 15 april 552_ jaar

c. Wanner stierf Leonardo?

15 april 1452______ [dd-mm-jj]

       

2.

    a.  Wat is het aller bekendste schilderij van Leonardo?

        Mona Lisa_________

    b.  Hoe groot is dit schilderij?

        77×53 cm

 

3.

a.     Waarom schreef Leonardo alles in spiegelbeeld?

    Geef 2 redenen.

    Hij wou zijn ideeën geheim houden voor de kerk

    Hij was dyslectisch.______

   

4.

a.     Hoeveel pagina’s met ideeën en ontwerpen heeft Leonardo ongeveer nagelaten?

5000____ pagina’s

 

5.

    a.  Waarom kon dit ontwerp van Leonardo niet van de grond komen?

    Het ontwerp woog 272 KG,               veel te zwaar om van de grond te komen____________