DIT WERKSTUK werd online gezet door

 

 

ASTMA

door Maaike (7 jaar)

Inhoudsopgave:

Inleiding
Wat is astma
Hoe herken je een aanval?
Wat kun je doen tegen astma en allergie? 
Sporten 
Prikkels 
Onderzoek naar astma 
Conclusie     

Inleiding

Ik heb gekozen voor dit onderwerp astma, omdat ik zelf astma heb, ik heb ook
een spreekbeurt over astma gehouden. Dit werkstuk heeft zeven blaadjes en
alle blaadjes zijn heel erg vol.In dit werkstuk komt de juf meer te weten
over astma.Met astma leven is best moeilijk, ik zelf vind het ook moeilijk om
met astma te leven.

Wat is astma?  

Astma is een ontsteking van de luchtwegen die dokters (nog) niet kunnen genezen.
Mensen met astma kunnen soms moeilijk ademhalen:
zij worden kortademig, ademen piepend of moeten hoesten.
De aanleg voor allergieŽn is erfelijk: je wordt ermee geboren. En je vader of je moeder heeft dus ook astma (gehad).

Ademen met je longen

Iedereen heeft longen: die zitten in je borst naast  je hart.Daarmee haal je adem.Je zuigt lucht in je longen en je blaast die lucht daarna weer uit.In de lucht zit zuurstof.Die zuurstof heb je nodig om te kunnen leven.

Kleine buisjes

De lucht komt door je neus en je mond en gaat door een grote buis, naar een kleinere buisjes, naar je longen.Die grote buis noemen we de luchtpijp. Al die buizen samen noemen we luchtwegen.  

Zuurstof

De longen zorgen ervoor dat er zuurstof in het bloed komt. Zuurstof heb je nodig, om alles wat je eet te verbranden, en daarom krijg je energie om naar school te gaan en te sporten. Bij deze verbranding komt er koolzuur vrij, en die gaat met uitademen weer naar buiten.

Benauwd.

Als je last van astma hebt, worden een hoop van die buisjes in de longen dichtgetrokken. Dan kan er niet genoeg lucht doorheen, en krijg je het benauwd.

Hoe herken je een aanval?  

Dat is bij iedereen anders, en moet je zelf ontdekken hoe je reageert voor een aanval.

Bij mij zijn de volgende waarschuwingstekens:

  • onrustig, druk, hangerig
  • slecht slapen en overdag moe (kringen onder mijn ogen)
  • hoesten
  • verkoudheid kan een aanval opwekken
  • jeuk
  • slecht ruiken uit mijn mond
  • buikpijn (boven de navel)

Als deze tekens er zijn, krijg ik altijd een extra puff Ventolin, maar soms zijn we te laat, en ben ik erg benauwd geworden en is 1 puff niet genoeg.  

Wat kun je doen tegen astma en allergie?  

Naast het vermijden van prikkels, niet roken en voldoende beweging, bestaat de behandeling van astma vooral uit medicijnen.Er is helaas nog geen medicijn uitgevonden dat astma kan genezen. De medicijnen die ik gebruik (zie op de fotoís) die de dokter voorschrijft, zijn er om te zorgen dat je zo min mogelijk last hebt van het astma.

Seretide is een luchtwegverwijderaar, die maakt de buisjes open, en ze open houdt. Ook zit er een ontstekingsremmer in, zo dat ik niet snel benauwd kan worden.

Ventolin is een snelwerkende luchtwegverwijderaar. Die zorgt ervoor, dat als je benauwd bent, dit snel overgaat. En zoals bij mij, ik moet het voor het sporten innemen om benauwdheid te  voorkomen. (inspanningsastma)

Inhaleren  

Astmamedicijnen hoef je niet te slikken, maar je moet inhaleren.Dat wil zeggen dat je ze inademt.Daarbij wordt een inhalatieapparaatje gebruikt.Hierdoor komen de medicijnen meteen op de plek terecht waar ze nodig zijn.

Je kan ze zo uit het spuitbusje inhaleren, maar soms heb je een hulpje nodig., zoals je op het plaatje ziet. Ik heb zelf ook eerst de babyhaler, en later de aerochamber gebruikt, omdat de medicijnen uit het spuitbusje moeilijk zijn in te nemen.

Sporten.

 

Door voor het sporten medicijnen te inhaleren, kunnen kinderen met inspanningsastma, zoals ik, gewoon sporten. Als ik tijdens het sporten toch benauwd word, moet ik nog een puff nemen. Als ik de medicijnen niet inneem word ik altijd savonds benauwd, en kan ik niet slapen, en ben ik erg moe.

 

Sporten is voor iedereen gezond, maar vooral als je astma hebt. Je wordt fitter, je spieren worden sterker, je krijgt een betere conditie en een betere controle over de ademhaling.

Zelf doe ik aan wedstrijdzwemmen, tijdens het zwemmen moet ik mijn ademhaling goed onder controle houden en dat is heel moeilijk.

 

Prikkels  

Er zijn stoffen die een aanval kunnen opwekken. Er zijn allergische en niet allergische prikkels.

Allergische prikkels zijn voor iedereen anders, zelf ben ik allergisch voor honden en katten. Als ik mijn medicijnen niet inneem als ik bij iemand kom die deze dieren heeft wordt ik benauwd. De medicijnen zijn anti-allergie pillen.

Anderen zijn bijvoorbeeld allergisch voor bepaalde voedingsstoffen (koemelk), huisstofmijt (een piepklein beestje dat op een spin lijkt), of hebben hooikoorts, en kunnen niet tegen sommige planten en bloemen.  

Niet allergische prikkels kan iedereen last van krijgen, bijvoorbeeld sigarettenrook, daar kan ik niet tegen. Omdat de longen van een astmapatiŽnt gevoeliger zijn, krijgen zij er eerder last  van.

Andere prikkels zijn virussen (waar je bijvoorbeeld de griep van krijgt) inspanning (sporten), emoties (heel erg verdrietig zijn).

Soms als ik het heel benauwd heb en de puffjes niet helpen, krijg ik pillen van de dokter. Soms is dit antibiotica, dit is om de ontsteking beter te maken. Soms is dit niet genoeg en krijg ik een paardenmiddel, zo zegt de dokter het. Dit is een kuur van 10 dagen met prednisolon. Een hormoon wat in het lichaam voorkomt en nog beter tegen ontstekingen helpt als antibiotica. Het werkt echt heel goed, alleen je wordt er zo dik van.  

Onderzoek naar astma  

Het Astma fonds betaalt onderzoek zodat er betere behandeling tegen astma kunnen komen.Er zijn bijvoorbeeld twee onderzoeken waaraan kinderen meedoen: het piamaonderzoek en het indiaanonderzoek.  

Piamaonderzoek

PIAMA staat voor:

Preventie en

Incidentie van

Astma en

Mijt

Allergie  

Preventie betekent: voorkomen van een allergie krijgen

Incidentie betekent: hoeveel kinderen krijgen er een allergie  

Voor een allergie tegen huisstofmijt (een heel klein beestje wat bij iedereen in huis woont) is een hoes om de matras en het kussen een goed idee. Ik heb het ook en ben niet allergisch geworden.

Om mijn dekbed hoeft het niet, omdat mama het dekbed iedere maand wast op 60 graden (dan gaat de mijt dood)  

INDIAAN onderzoek  

INDirecte infectie

Allergie en

Astma

Neutraliserend

Het is een onderzoek om geen allergie meer te krijgen.  

De kinderen krijgen prikken om de allergie beter te maken

De prikken krijgen zij als ze 6 weken, 4 maanden, , 1Ĺ jaar en 4 jaar oud zijn.

Ik mocht niet meedoen met dit onderzoek, omdat ik van alle prikken (vaccinaties) ziek werd, benauwd en opgezwollen benen.  

Conclusie  

Ik vond het leuk om dit werkstuk te maken, omdat ik er al veel van dit onderwerp wist.

Ik wist sommige dingen nog niet wist, maar die ik nu wel weet.

Alle informatie heb ik van het astma fonds en astma kids.

Mama heeft me ook geholpen met de plaatjes op mijn werkstuk te zetten en ook met de moeilijke woorden.