COMENIUS
bezoek Litouwen

21 tot 24 februari 2002


Goede website Litouwen?
klik hier.


Donderdag, 21 februari 2002

Na een winderige vlucht kom ik aan in een besneeuwd Litouwen. Het is barkoud (ongeveer –17° C). Ik word in Vilnius opgewacht door iemand van de universiteit van Vilnius en naar een busstation gebracht. Dan volgt een busrit van ongeveer anderhalf uur met ijsrozen op de ramen, aan de binnenkant wel te verstaan. In Kaunas word ik opgewacht door Ramunes, mijn contactpersoon voor dit bezoek. Hij werkt voor de universiteit van Kaunas in de dienst internationale betrekkingen. Hij heeft dus heel wat ervaring met Socrates en komt regelmatig naar Brussel.
Om 16.15 uur hebben we een eerste vergadering met Ramunes en Zena, directeur van Youth Career and Advising center. We bespreken de inhoud van het project en Zena stelt mij ook de school voor die zal meewerken in ons project.
We bekijken ook mogelijkheden voor verdere samenwerking. Ik zal ook informatie meenemen naar universiteit(-en) in Vlaanderen.
Ze zijn in elk geval razend enthousiast over de inhoud van ons project en beloven elke steun aan de Litouwse school zodat het een volwaardige partner kan worden. Er is ook contact met het Litouwse nationaal Agentschap voor Socrates zodat we goed weten welke formulieren moeten ingevuld worden, en welke er zeker dienen vertaald te worden.
Na de vergadering krijg ik een korte rondleiding in de stad Kaunas door een Franstalige gids. Net wanneer mijn oren en neus gingen afvriezen gingen we ergens gezellig tafelen in een typische ‘Barras’. Ik kreeg er enkele typische Litouwse gerechten voorgeschoteld.
Daarna bedtijd na een lange dag.

Vincent zit daar ook op school 
Ook de kinderen daar houden van Vincent.
de directeur is trots op zijn computerklas

Vrijdag, 22 februari 2002

Ik word opgehaald aan het hotel en naar Kalautuvas gebracht. Een dorp net buiten Kaunas. Vroeger en ook nu nog gekend voor zijn sanatoria. Het is er gewoon prachtig. Midden in de bossen ligt de school. Heel feeëriek nu alles is ondergesneeuwd.

De directeur is heel enthousiast en gastvrij. We bespreken ’s morgens het programma, dat intussen reeds was opgesteld met de andere partners. De school kon zich hierin perfect terugvinden en wilde zeker mee instappen. De leerkracht Engels fungeerde als tolk. Velen begrijpen Engels maar durven het niet te spreken.
Ik kreeg ook de kans om alle klassen te bekijken. De kinderen waren heel uitgelaten met het bezoek. Iedereen was heel vriendelijk en zei beleefd ‘Laba dienas’ (goedemiddag). De school zelf lijdt onder een tekort aan financiële middelen. Net
zoals onze school dus. Na een maaltijd in de schoolkantine, hebben we samen alle formulieren netjes ingevuld. Gelukkig diende niet alles te worden vertaald.
Na het schoolbezoek gingen we nog eens wandelen in het dorp Kalautuvas. Gewoonweg prachtige omgeving, alleen zeer koud. Bij Zena thuis krijg ik nog een warme kop koffie en dan brengt een van de leerkrachten me terug naar het hotel.
’s Avonds werd ik mee uitgenodigd voor een concert met het Litouws Filharmonisch orkest o.l.v. Geringas met enkele knappe solisten (o.a. een prachtig pianoduet). Litouwers zijn gek op klassieke muziek, eigenlijk op cultuur in het algemeen. Ik was verrast dat zovele jonge mensen, en ook kinderen gewoon met hun ouders naar dit concerten kwamen luisteren. Ook in de school was me de aandacht voor kunst en cultuur reeds opgevallen. Hopelijk gaat dit niet verloren met de verwestelijking.Nog een korte avondwandeling en een maaltijd, deze keer met traditionele muziek (herkende ik daar niet enkele melodieën?).

opnieuw aan het werk !

de kerstboom midden in de school.
( om van te dromen )

een school midden in het bos

Zaterdag, 23 februari 2002

Deze morgen heb ik een vergadering met Ramunes. Vooral om eens na te gaan hoe we de samenwerking nog kunnen uitbreiden. We bekijken verschillende projecten die kunnen samengaan met het Comeniusproject.
's Middags maak ik de transfer naar Vilnius. Daar krijg ik een deskundige rondleiding in de ‘oude stad’, dit gedeelde van de stad is door de UNESCO erkend als cultuurerfgoed.
Spijtig van het vieze weer. De sneeuw was wat gaan smelten en tegen de avond begon het weer goed te vriezen, zodat je goed moest uitkijken om niet tegen de vlakte te gaan. Ik hoop in elk geval Vilnius nog eens terug te zien, met wat zonneschijn. Het is er gewoonweg prachtig. Voor mij best te vergelijken met Praag en Boedapest.

Zondag, 24 februari 2002
Tijd voor de terugreis.
De vlucht heeft heel wat vertraging door de hevige sneeuwval. Maar we vertrokken toch nog op tijd om de transfer in Frankfurt te kunnen halen.
Moe maar voldaan land ik om zes uur ’s avonds in Zaventem. Met voldoende stof om opnieuw aan dit project verder te werken.

  Yves Van Moorleghem

terug naar Comenius