THEATER DE KREET - MARC REYNAERTS

Een grooten oorlog

Nieuwe productie

Op 11 november 2008 herdenken we voor de 90ste keer het einde van WO I. Een oorlog zoals er voordien nooit één in de geschiedenis was voorgekomen. Volkeren uit alle continenten waren er bij betrokken. Nieuwe technologie werd als wapen ingezet in een massale slachtpartij die meer dan vier jaar duurde. Een waanzinnige stellingenoorlog waarbij voor een paar meter winst immense menselijke offers werden gebracht.

Theater De Kreet brengt het verhaal van een soldaat in “den grooten oorlog”, maar heeft het verhaal van zovele soldaten samengebracht in één fictief personage. M.a.w., de gebeurtenissen zijn waar gebeurd en historisch juist, maar niet toe te schrijven aan de (fictieve) figuur die De Kreet opvoert.

Het scenario is gebaseerd op het dagboek van de Gentse soldaat Raoul Snoeck, maar ook op dat van Duitse, Engelse en Franse soldaten, mondelinge overleveringen en een resem oorlogsliteratuur.

Theater De Kreet kiest niet voor een realistisch klankdécor, maar wil in tegendeel de sfeer opwekken en suggereren via live muziek gebracht door accordeoniste Valerie Saverys en violist Philippe de Chaffoy (binnenkort gelauwerd met de Louis-Paul Boonprijs 2008, in navolging van o.m. Jan Decleir en Geertrui Daem).

“Een grooten oorlog” is veel méér geworden dan een herdenkingsmoment. Het is een “kreet” tegen alle oorlogswaanzin.


Speelperiode: gehele seizoen
Speelduur: 75 minuten
Doelgroep: laatste graad middelbaar
Maximum toegelaten toeschouwers: 180 (250 voor avond)
Regie: André Vermaerke
Inleidende les vooraf op de scholen door Marc is mogelijk

Pudding Tarzan

‘Pudding Tarzan’ is gebaseerd op het gelijknamige jeugdboek van Ole Lund Kirkegaard. Niet alleen een aantrekkelijk en wereldbekend boek. Het leest ook als een trein door het beeldend taalgebruik en de afwisseling tussen tekst en illustratie. Het verhaal werd meermaals verfilmd en bewerkt voor musicals.

Het verhaal gaat over Ivan Olsen, 8 jaar oud. Een tengere dromer, een mager en onhandig ventje. De kinderen op school doen niets liever dan hem pesten en plagen. Ivan kan niet goed lezen, hij komt altijd te laat en hij is geen beste turner. De kinderen halen gemene grappen met hem uit, zijn vader vindt hem een sukkel. Kortom, een echte loser !

Tot hij iemand tegen het lijf loopt die hem leert dat iedereen wel ergens voor deugt…en de rollen worden omgedraaid. Pudding lijkt plots echt wel Tarzan!!


De voorstelling komt tot stand in zeer nauwe samenwerking met leerlingen van de Academie voor Beeldende Kunst van de stad Gent en leerlingen van de Academie voor Muziek, Woord en Dans
van Gentbrugge. 

Zij werken enkele weken rond het boek en zullen via tekeningen, schetsen, schilderijen....en dialogen, sound en zang... instaan voor het visueel - en auditief decor van de voorstelling.

Speelperiode: hele seizoen
Duurtijd: 50 minuten
Doelgroep: 8 – 12 jaar
Maximum toeschouwers: 160
Regie: André Vermaerke

MARC REYNAERTS

Schaap met laarsjes

Het is een koude donkere winteravond. Wolf heeft honger en gaat rillend op pad. In de schuur van een eenzame boerderij vindt hij het Schaap. Met mooie praatjes weet hij Schaap naar buiten te lokken want het water loopt hem in de bek bij de gedachte aan een lekkere schapenbout. Schaap weet van niks en is daarom ook helemaal niet bang. Eindelijk heeft hij een vriend gevonden. Maar een wolf verliest toch nooit zijn streken? Kan Schaap aan de hongerige kaken van Wolf ontsnappen? Een sprookjesbos vol sneeuw, een vrolijke liefde, waarin een touwtjesspringend schaap mede op de slede wordt genomen van een hongerige wolf, hunkerend naar "ervaringen".

Het stuk is gebaseerd op het gelijknamig boek van Maritgen Matter (genomineerd voor de Gouden Uil 2003). Maritgen schreef speciaal voor deze theaterversie een leuk vervolg op het verhaal!

Doelgroep: 6 tot 9 jaar 
Duurtijd: 45 minuten 
Maximum aantal toeschouwers: 150 
Tekst en bewerking: Maritgen Matter en Marc Reynaerts 
Spel: Marc Reynaerts 
Decor: Dirk Destrooper (Theater Taptoe) 
Regie: André Vermaerke

Marc Reynaerts

De gruwelijke rijmen van Roald Dahl

Is JAAK van de BONESTAAK bevriend met ROODKAPJE? Kan ROODKAPJE de BIGGEN redden van een wisse dood en hoe is de relatie tussen JAAK en de ZEVEN DWERGEN van SNEEUWWITJE? Zal ASSEPOESTER uiteindelijk trouwen met haar mooie prins?

Aloude sprookjes maar met een verrassende moraal. De moraal van Roald Dahl. Een koningstroon en enkele verrassende attributen spelen een centrale rol in een voorstelling "waarbij je je als kind en als volwassene zit te verkneukelen bij die uitvergrote maar al bij al toch zoete en onschuldige wreedheden", aldus Het Nieuwsblad

Marc Reynaerts geniet vooral bekendheid als acteur bij Theater Taptoe (Karel ende Elegast, Draken bestaan, Hemel) en de NTG-musical Peter Pan.

Duurtijd: 50 minuten
Regie: André Vermaerke
Productie: Theater De Kreet
Doelgroep: van 7 tot 12 jaar en familievoorstelling
Maximum aantal toeschouwers: 150
Lesmap ter beschikking

7

7 (Vlaamse sprookjes)

Vlaamse sprookjes zijn in Nederland en Vlaanderen weinig bekend. Dat is jammer, want de Vlaamse sprookjesschat is ongemeen rijk en gevarieerd en vaak ongemeen grappig. Zo is "Vlaamse sprookjes" van Geert van Istendael een zeldzame parel. Beeldrijk als de oude vertelsels zijn, weten ze de kinderen te fascineren en volwassenen te vermaken. In Vlaanderen wordt in eigen kring genadeloos gespot met de rijke, de dikke en de machtige.

Professor Top, dé autoriteit op gebied van Vlaamse volkskunde, selecteerde vijfenzeventig volkssprookjes die door journalist/auteur Geert van Istendael volledig werden herschreven in een krachtig (taal)idioom.

Sprookjes zijn en blijven iets bijzonders met eigen wetmatigheden die men moet aanvaarden. Wie sprookjes hoort vertellen, komt hoe dan ook in een speciale sfeer terecht, waarin men zich willoos moet laten leiden. Ervaren vertellers geven de fascinerende kracht van die verhalen nog een extra glans. 

Marc Reynaerts, bekend van de Roald Dahl-bewerkingen, is zo iemand. Hij liet de verhalen zonder veel dramaturgische ingrepen op zijn lijf herschrijven door regisseur André Vermaerke. Marc Reynaerts selecteerde op zijn beurt zeven volkssprookjes. Van "Klaas Klaveren Zeven" tot het kortste sprookje ter wereld…Vertelsels vol met knipoogjes.

Doelgroep: 6-10 jaar
Duurtijd: 60 minuten
Maximum aantal toeschouwers: 120

Terug naar Overzicht Artiesten www.xlp.be