Afbeeldingen bij Vergilius

Op dit beeld van Bernini, gemaakt rond 1619, zie je de Trojaanse held Aeneas die zijn vader Anchises draagt. Aan het been van Aeneas hangt zijn zoontje Ascanius. Dit beeld geeft Aeneas weer die vlucht uit Troje. Het beeldhouwwerk is gemaakt uit marmer en is te zien in de Galleria Borghese in Rome

Aeneas - Bernini

Afbeeldingen bij Vergilius

Op deze mozaïek, afkomstig uit Hadrumetum (Tunis), is Vergilius in het midden afgebeeld. Hij houdt een boekrol, nl. de Aeneïs, vast. Rechts staat de muze Calliope. Zij is de muze van het epos en heeft ook een boekrol vast. Links van hem staat de muze van de tragedie, Melpomene. Zij houdt een masker vast. Het feit dat de Aeneïs met tragedie wordt geassocieerd, komt door de tragische dialogen die vooral in zang IV voorkomen.

PLAATJES
CONTACT
VERGILIUS
Afbeeldingen bij de Aeneïs  
Zang I  

Pieter Paul Rubens, Parisoordeel, 1637-1639

Op dit schilderij zie je Paris die de schoonheid van de godinnen bewondert en zich ondertussen afvraagt wie hij zal kiezen. Hermes houdt de prijs vast, nl. een gouden appel. Rechts staan de drie godinnen; Athena, Aphrodite en Hera (Minerva, Venus en Juno). Aan de benen van Aphrodite staat Cupido. Rubens zou als model voor Aphrodite zijn tweede vrouw, Hélène Fourmont, gekozen hebben.

 

Rembrandt van Rijn, Roof van Ganymedes, 1635

Ganymedes, de zoon van de Trojaanse koning Tros, wordt meegenomen door Zeus die zich getransformeerd heeft in een adelaar. Je kunt zien dat Ganymedes doodsangsten uitstaat want hij begint te plassen. Ganymedes zal tot wijnschenker op de Olympus verkozen worden boven Hebe, de dochter van Juno. Dat was één van de redenen waarom Juno zoveel wrok tegenover de Trojanen koesterde.

Rembrandt van Rijn - Ganymedes

Aeolus

De god van de wind staat hier op een mozaïek uit Volubilis (Mauretania) afgebeeld.

Aeolus

Aeolus en Juno

Op deze afbeelding zie je Juno die Aeolus overhaalt om de stormwinden (rechts) los te laten. Aeolus heeft zijn scepter vast waarmee hij een opening in de berg maakt. Op deze afbeelding wordt het echter anders voorgesteld; de winden gaan uit de berg via een poort.

Aeolus en Juno

De storm uit de Vergilius Romanus

Deze miniatuur uit de Vergilius Romanus geeft de storm tijdens de zeereis weer. Bovenaan zijn de stormwinden afgebeeld als personen met een blaaspijp. In de schepen zie je de Trojanen en Aeneas die z'n handen omhoog houdt en met een klagende redevoering zijn intrede in de Aeneïs maakt. De tekenaar kende in die tijd nog geen perspectief want de personen zijn te groot in verhouding tot de boten.

Vergilius Romanus - De storm

Neptunus

Op deze mozaiek uit Susa (Tunesië) zie je Neptunus op zijn wagen. Het net dat hij vast houdt, stelt de wind voor. Hij houdt ook zijn meest gekende attribuut, de drietand, in zijn hand vast.

Neptunus

De maaltijd op de kust van Afrika uit de Riccardianus

Op deze afbeelding uit de Riccardianus zie je de Trojanen die hun maaltijd, nl. zeven herten, klaarmaken. Er waren zeven schepen op de kust van Afrika gestrand en voor elk schip was er één hert geschoten.

De maaltijd aan de kust van Afrika

Het feestmaal van Dido uit de Vergilius Romanus

Op het einde van zang I nodigt Dido de Trojanen uit voor een feestmaal. Ze wil de lotgevallen van de Trojanen horen, dus Aeneas begint te vertellen. Op het ligbed liggen Aeneas en Dido, beiden met twee vingers in de lucht. Dat wijst erop dat ze aan het spreken zijn. Aeneas en de persoon rechts van hem dragen een typische Trojaanse muts. Ook hier klopt het perspectief en de grootte van de personen niet.

Vergilius Romanus - Dido's feestmaal
Zang II  

Pallas, Félicien Rops, 1875

Deze ets van Félicien Rops toont Pallas Athene als een militair. Ze heeft een helm op, draagt een harnas en haar schild met de kop van Medusa ontbreekt niet. Athene is ook godin van de wijsheid, daarom zit een uil op haar helm.

Félicien Rops - Pallas

Sinon uit de Vergilius Romanus

De sluwe Sinon wordt hier voor Priamus geleid. Hij is daar in opdracht van de Griekse bevelhebbers. Sinon zal de Trojanen met een list in de luren leggen. Na zijn redevoering zullen de Trojanen misleid door zijn list het paard binnen de muren halen. Op deze afbeelding staat Sinon naakt afgebeeld, om te benadrukken dat hij onbeschermd naar de Trojanen gaat.

Vergilius Romanus - Sinon

Kopie van het beeld van Pallas Athene

Dit beeldje is een Romeinse kopie van het beroemde beeld van Athena in het Parthenon, dat nu niet meer bestaat. Het beeld was twaalf meter hoog en het bestond uit een houten skelet, belegd met marmer, ivoor en goud. Het werd gemaakt door Pheidias in de vijfde eeuw voor Christus. Onder het schild zie je de twee slangen die volgens het verhaal Laocoön gedood hadden.

Athene

Het Trojaanse paard, Raoul Lefèvre

Hier zie je de vernietiging van Troje. Het paard staat in een opening in de muur en soldaten komen er via een ladder uit (hoewel er in het verhaal staat dat ze via een touw uit het paard klommen). Lefèvre stelt het verhaal voor aan de hand van elementen uit zijn eigen tijd. Het grote gebouw op de achtergrond is de kathedraal van Dijon. Boven de poort staat ook een heiligenbeeld. In de afbeelding zijn meerdere fragmenten verwerkt.

Raoul Lefèvre - Histoire de Troie

Hector en Andromache, Giorgio de Chirico

Op dit schilderij van de Chirico zie je Hector (rechts) en Andromache die afscheid nemen. Hector en Andromache zijn afgebeeld als mannequins. De Chirico is een surrealist, dat kan je zien aan het onwerkelijk decor.

Chirico - Afscheid van Hector en Andromache

Fragment uit een fresco van Rafael

Dit fresco is een deel van de grote muurschildering uit de eetkamer van paus Leo X. Onderaan zie je Aeneas die z'n vader Anchises draagt en z'n zoontje Julus aan de hand houdt. Let op de gespierde, naakte lichamen.

Rafael
Zang IV  

Dido's offer uit de Vergilius Romanus

Op deze afbeelding uit de Vergilius Romanus zie je dat Dido samen met de zieners een witte koe offert. Na de redevoering van Anna staat haar hart in vuur en vlam en om de goden goed te stemmen offert ze een witte koe. Samen met de zieners raadpleegt ze de ingewanden, maar de zieners die niet weten waar Dido op uit is, doen allemaal voorspellingen die voor Dido niet ter zake doen.

Vergilius Vaticanus

De jacht afgebeeld op een Romeinse moza´ek

Op deze Romeinse moza´ek, gemaakt in de 4e eeuw na Christus, zie je Aeneas en Dido die gaan beginnen aan de jacht. Aeneas draagt weer een typisch Trojaans hoofddeksel.