Botanische Rondreis in Sardinië 2003


© Jean De Prez
Deze pioenroos (Paeonia mascula) is in Sardinië een beetje de nationale bloem geworden

Met de Nationale Werkgroep Botanie van Natuurpunt trokken 11 deelnemers rond van Zuid naar Noord op zoek naar uitzonderlijke plantengebiedjes. Hoewel er dus niet speciaal gezocht werd naar vogels en vogelgebieden werden toch enkele mooie vogelwaarnemingen opgetekend (zie bijgevoegde lijst). De plantenlijst besloeg 465 soorten waarvan 27 orchideeënsoorten. Een lijstje met de 40 interessantste soorten alsook een volledige lijst kan altijd opgevraagd worden bij karel.de.waele@skynet.be.

Practisch:

We vlogen met Alitalia via Rome naar Cagliari (niet de goedkoopste formule in de beste periode voor de plantengroei, nl. de tweede helft van april, als er nog geen chartervluchten zijn). Daar huurden we een minibusje bij AVIS op de luchthaven. Een stuk goedkoper, maar men moet dan rekenen op 2 dagen voor de heenreis en 1 dag voor de terugreis is de (nacht)boot vanuit Genua naar Porto Torres, dus met eigen wagen. Hou er wel rekening mee dat je best een auto hebt die niet te laag bij de grond hangt, want om sommige “agriturismo’s” te bereiken en ook om de interessantste plekjes te bereiken moet men over rotsige grindwegen rijden, die hier en daar nog eens extra erosiegeulen vertonen!

We logeerden in agriturismo-formule (halfpension, prijsklasse tussen 40 en 45 euro per persoon per nacht; ’s middags kochten we een aantal broodjes en naar eigen smaak diverse soorten beleg in de lokale “supermercato”). Groot voordeel van deze formule is dat men meestal op paradijselijke afgelegen plekjes overnacht, waarbij men de hele nacht de dwergooruil hoort en ’s morgens en ’s avonds vanop het terras de nachtegaal, cetti’s zanger, cirlgors, grote bonte specht,.... kan horen en/of zien! Excursies in de onmiddellijke buurt van het logement leveren onmiddellijk een hele schat aan waarnemingen van planten en vogels. Ander voordeel is (als men tenminste een beetje Italiaans kent en bereid is kennis te maken met de plaatselijke gewoonten) dat men kennis maakt met de echte Sarden en met hun eigen eerlijke keuken (rauwe hesp, worst, schapenkaas, pasta, speenvarken, wijn, aquavita,... van eigen kweek en fabricaat).

Ter info de vier agriturismo’s die we aandeden met een persoonlijke beoordeling:

“Pubusini”: tel.0781/580489 of 3477758605. Komende van Iglesias een paar km voor Fluminimaggiore en een paar km na de afslag rechts naar Tempio d’Antas, rechtsaf over een bruggetje (de bewegwijzering is niet echt opvallend!), onmiddellijk een grindweg een zevental km langs enkele oude mijnsites tot aan een derde oude mijnsite met rond een bron uitgebouwde picknickplaats in een smalle vallei; hier rechtsboven ligt de “agriturismo”. Eigenaar zeer hartelijk, kent enkel Italiaans. Avondmaal: eerst naar hartelust rauwe hesp, sneetjes gerookte worst, olijven, artisjokjes als voorgerecht; daarna de primo piatto: pasta met heerlijke saus of minestrone; daarna de secondo piatto: geroosterd  (of gestoofd) vlees (geit, schaap, speenvarken, rund) met als ‘contorno’ salade met tomaat (geen echte groenten); daarna (schapen)kaas en tenslotte fruit. Hierbij a volonté zelfgemaakte wijn. En als afronding een borrel (aquavit of mirtolikeur) en een (zeer klein) kopje (extra sterke) koffie... Kamers met douche en WC en CV (of straalkacheltje).

“Genna ‘e Corte”: tel. en fax 0782/869135, GSM: 03687/544639. In Laconi komende van het zuiden, het stadje door richting noorden, voorbij het museum/gemeentehuis komt men iets verder naar het einde van het dorp toe aan een valleihoofd links met ruime parkeergelegen-heid; hier volgt men linksaf de goede bewegwijzering, een negental km dat valleitje in en uit langs een asfaltweggetje (op zichzelf al een excursie waard). De laatste honderd meter vanaf dit weggetje naar de hoeve loopt steil bergop langs een slechte grindweg! De vader (kok) en de zus van de eigenares spreken een beetje Frans. Over de kamers en het logement kunnen we geen beoordeling geven aangezien we hier niet geslapen hebben, omdat men volop aan het werken was om de accomodatie uit te breiden en te moderniseren. We sliepen in het dorp bij de eigenaars. Het avondeten in de boerderij zelf was te vergelijken met dat in “Pubusini”.

“Settile”: tel. 0784/97430, GSM 0330/508605 of 0347/2916785. In Irgoli, komende van Onifai, in het begin van het dorp, over de brug, even verder voor een benzinepomp rechtsaf, wegwijzers “Agriturismo Settile” en Capo Comino volgen (een paar km verder moet men nog eens rechts). Men rijdt door een sprookjesachtig landschap met grillig door erosie gevormde granietblokken! De eigenaar is van het type stugge Sardische boer (meer uit verlegenheid omdat hij niet weet wat zeggen tegen die Belgische toeristen die waarschijnlijk geen Italiaans kennen, verre van zijn eigen Sardisch taaltje) die na een paar dagen wel ontdooit. Zijn vrouw is al even pittoresk met haar dikke wollen muts, die ze waarschijnlijk zelfs aanhoudt in bed! Het eten is er echt Sardisch (’s morgens koffie met een droog koekje of een chips-achtige broodschijf typisch voor de Sardische herders; maar op aanvraag halen ze wel pannini in huis die meer aangepast zijn aan onze smaak; ’s avonds ditmaal geen rauwe hesp en dus onmiddellijk de primo piatto, enz. maar toch lekker). Mààr voor vogelliefhebbers het van het: zie maar in de vogellijst kolom B. De kamers waren nogal ongezellig, maar men was volop bezig uit te breiden en te moderniseren.

“Li Misteri”: tel. 079/533111; e-mail: salvatoresalis@tiscali.it. In Santa Maria la Palma, komende van Sassari, een paar km voor het dorp rechtsaf de wegwijzer naar de boerderij in  de Via Zirra nr. 40 volgen. Mooie kamers, wel moesten we een drietal badkamers delen met de groep, maar op het terrein waren ook andere kamers die waarschijnlijk comfortabeler waren. Het eten was al meer aangepast aan buitenlandse toeristen (meer groenten bij het vlees) en vooral de keuze aan digestieven was enorm! De eigenaar was nogal geïnteresseerd in vogels, maar had toch een hoge mate aan jagersbloed in zijn aderen (everzwijnen en vossen waren niet bepaald zijn lievelingsdieren).

De excursiegebieden kan je afleiden uit de legende van de plantentabel.

Karel De Waele