Pieter Jutte

in Chaumont

Aangepast : 19.03.07

Webmaster van www.strijdbewijs.nl

Wie is Pieter Jutte ?

De Tweede Wereldoorlog neemt zeer veel van mijn tijd in beslag (nu al langer dan de oorlog duurde). Waar de interesse voor die periode vandaan komt, daarvoor moet ik terug naar de boekenkast van mijn vader en zijn verleden. Mijn vader ontviel me op te jonge leeftijd om hem echt te hebben leren kennen en naar zijn geschiedenis te vragen. Mijn vader heeft een groot gedeelte van de oorlog in Duitsland gezeten waar hij verplicht te werk was gesteld door de Duitsers en waar hij nooit over wenste te spreken (Ö' te erg voor woorden '). Maar het hield hem de rest van zijn leven wel bezig en verschillende boeken werden verslonden (was hij op zoek naar het antwoord van waarom,..?).

Mijn diensttijd bij het 12de Pantser Infanterie Bataljon, Garde Regiment Jagers bracht me in de omgeving van Arnhem waar ik meer leerde over 'Market-Garden' (de luchtlanding-grondoperatie om de brug van Arnhem te bereiken in september 1944). Dit kwam mede omdat in onze kazerne, de Oranje kazerne te Schaarsbergen, de speelfilm 'A Bridge Too Far' vertoond werd tijdens de landelijke premiere. Mijn aanleg voor het onderscheiden van tanks en vliegtuigen, bracht me zelfs eens voor de klas 'Tank-herkenning' en mijn tekentalent leverde iedere twee weken de 'tank-op-het-prikbord' op.

Jaren was mijn wens eens NormandiŽ te bezoeken, het gebied waar de bevrijding van West-Europa in 1944 was ingezet. In 1995 was het pas zover,Ö het voelde als een 'thuiskomen'. Ik raakte besmet met het virus dat 'Overlord' heette. Elk jaar dat daarop volgde bezochten en bezoeken ik en mijn vrouw, Corry, NormandiŽ om te zoeken naar het verleden. Gelukkig is mijn echtgenote ook enthousiast om geschiedenis te ondergaan (afgewisseld met een heerlijke strandwandeling, het liefst op Utah Beach). Utah heeft niet alleen een betekenis in NormandiŽ voor ons, ook mochten wij deze staat in Amerika graag bezoeken (naar mijn mening de mooiste staat van Amerika). Een weekje Ardennen en ik ben daar weer bezig,Ö een weekje Duitsland,Ö ook weer op zoek naar sporen en resten. Waar we nu ook in Europa rondreizen, altijd zijn we op de uitkijk naar de geschiedenis 1939-1945. Er staat nog veel op ons verlanglijstje. Zo willen we nog eens naar Golditz, het voormalige krijgsgevangenen kasteel. Een project wat al jaren broeit is eens een route te maken dat Operation Market-Garden beslaat. Maar het probleem zal vooral zijn nog oude sporen terug te vinden die het voor 'volgers' van deze route interessant zal houden.

Mijn ervaringen opgedaan in NormandiŽ leidde tot het schrijven van een rondtrip voor een collega en zijn schoonvader. Mijn collega stelde voor dat ik er een website aan moest wijden. Door schade en schande (vooral 'schande') verscheen langzaam een tour door NormandiŽ op het web wat zeer veel positieve reactie opriep. Een 'menneke' uit BelgiŽ nam plots contact op met het voorstel dat hij ruimte had op zijn server om mijn site op onder te brengen (die tot dan op een van 'reclame-vergeven-gratis-provider-site' zat). Dank zij Max, (een zeer beminnelijke Belg!) kreeg ik spelenderwijs veel tips en uitleg hoe de zaak te verbeteren. Ik trok de stoute schoenen aan en ging ook 'professioneel' op een eigen server. Nu is www.strijdbewijs.nl  een begrip onder de geÔnteresseerden voor de Tweede Wereldoorlog. Het is ook een eer om voor Max artikelen te mogen schrijven voor ZIJN kindje www.warbirds.be ook al moet hij soms lang wachten op mijn werk (dat ook haar weg weet te vinden op mijn eigen pagina's, met name de Top 50 voor militaire vliegtuigen).

Ooit ben ik begonnen aan een website aangaande een Tour Langs de Landingsstranden van NormandiŽ en een vervolg hierop over Het Ardennen Offensief. Dit liep zo gigantisch uit de hand, dat het nodig werd een inhoudsopgave te maken. Hierin vindt u ondermeer informatie over De Maginot Linie, de havenstad Saint-Nazaire en Objecten in het noorden van Frankrijk. Mijn voorliefde voor de militaire luchtvaart heeft haar eigen plekje gevonden in de Top 50. Aangezien de site regelmatig aangepast en uitgebouwd wordt, bent u van harte welkom deze vaker te bezoeken.

www.strijdbewijs.nl