PELAGIC 2000
met de "Scillonian III" vanuit Penzance, Cornwall, UK

 

Elk jaar wordt vanuit het meest zuidwestelijk punt van Engeland een zeevogel-excursie gehouden met de overzetboot "Scillonian III".  Die verzorgt elke dag, behalve op zondag de overtochten van Penzance naar St. Mary's, één van de Scilly-eilanden.

Dé soort waarvoor elk jaar ongeveer 400 vogelkijkers hun 80 £ betalen voor de "Pelagic" is het supercharismatische Wilsons stormvogeltje.  Het beestje lijkt sterk op "ons" Stormvogeltje, maar het broedt veel zuidelijker. Het zou de meest algemene zeevogel van de wereld zijn...

Hier volgt een klein verslagje:

Zaterdag 19 augustus 2000

Zaterdagmorgen om 08:30u. namen we de Seacat van Hoverspeed in Oostende richting Dover (prijs: BEF 5950,- voor 2 personen + auto, heen en terug).  Aankomst: 10:00u. plaatselijke tijd (2,5 uur varen – 1 uur tijdsverschil).

De ring rond Londen, de M4 en M5 zaten eivol, met als gevolg dat onze reis op Engels grondgebied meer dan 10 uur duurde i.p.v. de 7 uur van vorig jaar (ong. 700 km.). Nog een snelle twitch naar de in de buurt verblijvende juveniele Roodkopklauwier of een Waterrietzanger zat er niet meer in.  We konden enkel nog onze tent opzetten.

Zondag 20 augustus 2000: Pelagic trip (prijs: 80 £ p.p.)

Opgestaan om 03:30u.  Britse tijd.  Om 04:15u. stonden we aan te schuiven op de kaai te Penzance om om 05:00u. te vertrekken.

De boottocht volgde eerst de reisweg naar de Scilly's om vervolgens zuidelijk de Scilly's te passeren en verder zuidwestelijk te varen.  Vrij snel kwamen de eerste Jan-van-genten en Noordse stormvogels rond de boot vliegen.  Dan kwam het er voor de kapitein op aan om trawlers te vinden waar zeevogels achter vlogen.  De eerste vissersboten hadden enkel wat meeuwen achter zich hangen en hier en daar fladderden Stormvogeltjes.

De eerste spectaculaire trawler benaderden we pas om 10:30u.  Vanaf dan was het "showtime": de boot werd stilgelegd en er werd gul "gechumd": rotte vis met zeer indringde geur werd in zee gegooid en de zeevogels kwamen van ver in het zog van ons schip vliegen.  We zagen o.a. Grote pijlstormvogels, Grauwe pijlstormvogels, Vorkstaartmeeuwen,... Eén 'Grote pijl' vloog op op enkele meters van het schip.

 

Nadien vervolgde het schip zijn zuidwestelijke koers richting de "Wilson’s triangle", een gebied waar Wilsons stormvogeltjes dikwijls gezien worden.  Het duurde niet lang vooraleer de Wilsontjes zich lieten zien.  Echt heel dicht waren ze nooit, maar met de goede belichting en de kalme zee waren ze wel makkelijk te determineren.  We bleven daar nog een uurtje ronddobberen tot iedereen ze goed had gezien, om dan terug te keren naar onze vorige chumplaatsen. Dit leverde nog enkele Grote en Grauwe pijlen op (dezelfde als in de heenreis?). Enkele wakkere vogelkijkers zagen in de buurt van de Scilly’s nog een Kuhls pijlstormvogel.

Tragische soorten als Graspieper en Tuinfluiter bezochten ook de boot: duidelijk verkeerd georiënteerde beesten die wellicht de dood tegemoet vlogen.  Wanneer we de haven van Penzance naderden zagen we nog wat Kuifaalscholvers.

(zie op foto de Graspieper rechts van de hand op de reling)

 

Gedurende de reis werd ook gewezen op andere dieren: 4 soorten Dolfijnen, Zeeschildpadden, Maanvissen,… Vooral voor zeezoogdieren was deze editie een groot succes omwille van de kalme zee.


Grauwe pijlstormvogel (NGE)

Grote pijlstormvogel (NGE)

 


Fulmar (NGE)

 


Grote jager (NGE)

 


Jan-van-Gent (NGE)

 

Belangrijkste vogelsoorten van de Pelagic:

 - 2-3 Wilsons stormvogeltjes
 - ong. 200 Stormvogeltjes
 - 4 Grote pijlstormvogels (ik had er >10 geteld)
 
- 4 Grauwe pijlstormvogels
 - 1 Kuhls pijlstormvogel
 - 2 Rosse Franjepoot
 - 3 Vorkstaartmeeuwen

 

21 augustus 2000

Op de terugweg sloegen we hier en daar eens af naar interessante gebieden:

- In het Hayle-estuarium waar de dag ervoor nog een Ringsnavelmeeuw werd gezien, zaten nu enkel 7 Kleine Zilverreigers en een hoop andere meeuwen.

- Het mannetje Zwarte eend dat al minstens een jaar op het Stithians reservoir zit, was snel gevonden, daar ook enkele Raven, Grote gele kwik en Dodaarsjes.

- In het heidegebied rond Woodbury Castle, ten zuidoosten van Exeter zagen we 7 Provençaalse grasmussen: waarschijnlijk een familiegroepje.  Enkele vogels reageerden nieuwsgierig op onze "pssh"-roepjes, maar na enkele minuten lieten ze zich niet meer zien.

- In Rye Harbour (50 km. ten zuiden van Dover) tenslotte, zagen we een Grijze strandloper. Aangezien ons schema wat krap was geworden en dat het reservaatje waar de vogel zat op enkele kilometers van de dichtste parkeerplaats gelegen was, was een jogging-tochtje wel aangeraden.  Helemaal onder het zweet zittend zagen we het beestje nog een minuutje om vervolgens in lichte looppas onze terugtocht te doen. Bart gaf openlijk toe dat zijn tabaksverslaving hem parten speelde en moest in Nico ruim zijn meerdere erkennen.

Uiteindelijk kwamen we toch nog een kwartier voor tijd toe op onze Catamaran die vertrok om 20:30u. Britse tijd. Om 24:00u. waren we weer op Belgische bodem: 2,5 uur varen en 1 uur verwisseling van de tijdszone.

We reden in totaal ongeveer 1650 kilometer.

Wie meer info wil kan mailen naar: Nico.GEIREGAT@META.FGOV.BE

Bart Heirweg
Nico Geiregat