Tour de France 

zaterdag 16 juli 2011 - rit 14

 

 

Rit 14: Saint-Gaudens - Plateau de Beille (168,5 km)

Vandaag staat de koninginnenrit in de Pyreneeën op het programma. Het gaat de hele dag op en af met als sluitstuk de slotklim naar Plateau de Beille. Het wordt een belangrijke dag voor de pretendenten op de eindzege. De laatste dagen rezen er twijfels over de fysieke paraatheid van Alberto Contador (Saxo Bank). In deze etappe zal duidelijk worden hoe het met El Pistolero gesteld is. Hoe dan ook zal er gestreden worden tussen de favorieten. Hoogst waarschijnlijk zal één van hen de ritzege wegkapen. Reeds vier keer kwam een etappe aan op Plateau de Beille, telkens stond de ritwinnaar in het geel in Parijs. In 1998 was dat Marco Pantani, in 2002 en 2004 Lance Armstrong en Contador won in 2007.

De eerste klim van de dag is de Portet d'Aspet (4,3 km en 9,7% gemiddeld). Deze klim van tweede categorie is onlosmakelijk verbonden met Fabio Casartelli die in 1995 in de afdaling dodelijk ten val kwam. Op de top staat een monument ter ere van de Italiaan. Na de Aspet ligt de tussensprint. Het moment voor Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto) om punten te sprokkelen, want Mark Cavendish (HTC-Highroad) en José Joaquin Rojas (Movistar) zullen er niet meer bij zijn. Vervolgens is het klimmen geblazen op de Col de la Core (1ste cat.) die 14,1 km lang is en een gemiddeld stijgingspercentage heeft van 5,7%. Na de afdaling ligt de bevoorradingszone waar de renners krachten kunnen opdoen vooraleer aan de tweede helft te beginnen. Eerst is er de Col de Latrape, een klim van tweede categorie (5,6 km en 7,2% gemiddeld). Dit is de opwarmer voor de Col d'Agnes (1ste cat.). Deze Col heeft een lengte van 10,0 km en het gemiddeld stijgingspercentage bedraagt 8,2%. Na enkele kilometers dalen is er nog een knikje onder de vorm van de Port de Lers (3de cat: 3,8 km en 5,5%). Na 40 km dalen kunnen de renners beginnen aan de slotklim naar Plateau de Beille. Op deze klim buiten categorie, 15,8 km lang, zal de boel openbarsten. Het gemiddeld stijgingspercentage is 7,9%. Al van bij de aanvang is het steil, met stroken van 9%.

Thomas Voeckler (Europcar) mag starten in het geel, maar er kan met zekerheid gesteld worden dat de Fransman de trui vandaag zal moeten afgeven. Fränk Schleck (Leopard) is het best geplaatst. Cadel Evans volgt op 17". Alberto Contador staat 2'11" achter de oudste van de Schlecks. Andy staat 1'43" voor Contador. Philippe Gilbert staat sinds gisteren op de negende plaats, maar dat zal hij niet kunnen vasthouden. Kevin De Weert (QuickStep) staat momenteel twaalfde en van hem wordt wel verwacht dat hij blijft meespelen voor een goed eindklassement.

 

  

(Kaart: www.letour.fr)

 

 

 

 

 

GiGiVéLo

Terug