Tour de France 

vrijdag 15 juli 2011 - rit 13

 

 

Rit 13: Pau - Lourdes (152,5 km)

De tweede Pyreneeënrit is een korte van ongeveer 150 km. De enige grote Col is de Aubisque. Aangezien de top op meer dan 40 km van de aankomst ligt, moeten we geen grote inspanningen verwachten van de klassementsrenners. Het wordt wellicht een dag waarop een ontsnapping tot een goed einde zal worden gedragen. Tenzij een meester-daler als Samuel Sanchez (Euskaltel) zijn duivels nogmaals ontbindt en voor de tweede dag op rij wil winnen.

Vooraleer aan de Aubisque te beginnen liggen er al twee kleine hellingen. Eerst is er na 40 km de Côte de Cuqueron van derde categorie (1,5 km en gemiddeld 8,1%). Een goeie 20 km verder op ligt de Côte de Belair (1,0 km en gemiddeld 8,4%). Dit is een klimmetje van vierde categorie. Nadien ligt de dagelijkse tussensprint. Van daar loopt het al gestaag bergop tot aan de voet van de Col d'Aubisque. Deze Col buiten categorie is 16,4 km lang. Het gemiddeld stijgingspercentage bedraagt 7,1%.  Tussen kilometer zeven en acht ligt een strook van 10%. De tweede helft van de klim is merkelijk steiler. Zoals gezegd wordt hier geen grote uithaal verwacht van de favorieten, maar net als gisteren kunnen er uiteraard belangrijke mannen lossen. Dat was het geval met Robert Gesink (Rabobank) en Andreas Klöden (RadioShack). 

De top van de Aubisque ligt op 42,5 km van Lourdes. Na enkele kilometers dalen komt er nog een knikje ter hoogte van de Col du Soulor. Daarna gaat het bergaf tot in Ayzac-Ost. Van daaruit volgen nog 13 km relatief vlakke kilometers. In Lourdes kan dan eventueel worden gesprint om de zege. Tegen alle verwachtingen in vertrekt Thomas Voeckler (Europcar) vandaag opnieuw in het geel. 

 

 

(Kaarten: www.letour.fr)

 

 

 

GiGiVéLo

Terug