Tour de France

Rit 12: Cugnaux - Luz-Ardiden (211 km)

donderdag 14 juli 2011 

 

Tweede plaats voor formidabele Jelle Vanendert

Vanaf de rit naar Luz-Ardiden zou alles beginnen, werd haast overal geopperd. We kunnen echter stellen dat al heel wat is gebeurd in de eerste helft van de Tour. Verschillende renners zijn al naar huis moeten keren na een val, waaronder klassementsrijders Jurgen Van den Broeck (Omega Pharma-Lotto) en Bradley Wiggins (Sky). Anderen verloren ettelijke minuten door pech, zoals Levi Leipheimer (RadioShack). Alberto Contador (Saxo Bank), Robert Gesink (Rabobank) en Andreas Klöden (RadioShack) waren ook al betrokken bij een valpartij. Contador stond zelfs al anderhalve minuut achter Andy Schleck (Leopard). De twaalfde rit betekende wel dat er een versnelling hoger werd geschakeld. Het bergluik in de Pyreneeën werd aangevangen. In deze eerste rit zaten twee kleppers van buiten categorie, namelijk de Tourmalet en Luz-Ardiden. Daarenboven was de rit langer dan 200 km.

Laurent Mangel (Saur-Sojasun) liet zich alvast niet afschrikken en vanaf kilometerpaal nul demarreerde de Fransman op zijn nationale feestdag. Vijf renners sloten bij hem aan. Eerst en vooral zijn landgenoten Jérémy Roy (FDJ) en Biel Kadri (AG2R). Daarnaast gingen ook Gerraint Thomas (Sky), José Ivan Gutierrez (Movistar) en Ruben Perez (Euskaltel). Perez ging ook in de vorige etappe al in de aanval. De zes kregen een maximale voorsprong van negen minuten. Thomas was de best geklasseerde, op 5'51" van Thomas Voeckler (Europcar), en was een hele tijd virtueel leider. 

Na bijna 120 km lag de tussensprint. Mangel passeerde als eerste, voor Roy en Kadri. Mark Cavendish (HTC-Higroad) was de snelste van het peloton en die zevende plaats was goed voor negen punten. José Joaquin Rojas (Movistar) kon zeven punten pakken, Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto) slechts drie. Geen van de drie zou aan de aankomst nog meedoen voor de punten. Cav verstevigde dus zijn leiderspositie in het puntenklassement. Hij heeft nu 18 punten voor op Rojas en 26 op Gilbert. Na de tussensprint trok Johnny Hoogerland (Vacansoleil) even door. Daar kon hij nog niet wegrijden, het lukte hem wel op de Hourquette d'Ancizan (1ste cat.), die voor het eerst in de het Tourparcours was opgenomen. Hoogerland kreeg de Franse kampioen Sylvain Chavanel (QuickStep) mee. La Machine reed overigens op een speciale fiets ter gelegenheid van Quatorze juillet. De Franse driekleur was er opgespoten, net als zijn bijnaam. Roman Kreuziger (Astana) kon naar Hoogerland en Chavanel toe rijden. Kreuziger bepaalde het tempo en dat lag te hoog voor Hoogerland. Ook elders waren er gelosten. Bij de kopgroep kon Gutierrez niet mee. In het peloton moest sprinter Denis Galimzyanov (Katusha) als eerste lossen. Het zou een ware lijdensweg worden voor de Rus. Hij zou doorzetten, maar als enige buiten tijd aankomen. Aangezien Romain Feillu (Vacansoleil) niet meer aan de start is gekomen vanwege kniepijn, doen nu nog 175 renners mee aan de Tour.

Mangel bereikte als eerste de top van de Hourquette voor Perez en Kadri. Gutierrez zou een minuut later boven komen. Chavanel en Kreuziger volgden op 3'54". Hoogerland passeerde bijna driekwart minuut later. De Zeeuw zou tegen zijn zin de bollentrui moeten afgeven. Hij zou in de afdaling in elk geval wel recht blijven en dat kon niet van iedereen gezegd worden. Thomas ging tot tweemaal toe uit de bocht en viel zo weg uit de kopgroep. Ook in het peloton schoven ze onderuit. Gele trui Voeckler was de eerste. Onder meer Andreas Klöden, Peter Velits (HTC-Highroad), Pablo Urtasun (Euskaltel) en Jimmy Engoulvent (Saur-Sojasun) gingen tegen de vlakte.

Na enkele achtervolgingen en fietswissels kon de Tourmalet worden aangevat. Op dat ogenblik keek het peloton tegen een achterstand aan van 7'40". Leopard, de ploeg van de Schlecks, nam vanaf daar het heft in handen. Vooraan konden Thomas en Gutierrez opnieuw bij de leiders aansluiten. Kreuziger zou Chavanel dan weer achter zich laten. Onder het tempo van Leopard, barstte en buigde Gesink. De voorbije dagen zag het er nochtans beter uit. Hij zou vandaag echter pas de finish bereiken op 17'44" van de winnaar. De Nederlandse witte trui had het al snel door dat het een jour sans zou worden, want hij gaf ploegmaat Carlos Barredo teken dat hij mocht doorrijden. Leopard soupeerde echter ook al snel eigen mannetjes op. Jakob Fuglsang, tiende in het algemeen klassement, was één van de eersten. Ook Fabian Cancellara moest relatief rap afhaken. Onze landgenoot Maxim Monfort zou voor de top ook lossen, maar kon in de afdaling terug aansluiten. Jens Voigt knapte het meeste werk op van de Leopard-mannen. 

In het skioord La Mongie reed Thomas alleen voorop. Roy zou echter kunnen terugkeren en als eerste de top van de Tourmalet bereiken. Hij kreeg de Souvenir Goddet, een geldprijs van 5000 euro. Iets meer dan drie minuten na Roy en Thomas kwam het peloton boven. Andy Schleck had anderhalve kilometer van de top van wiel moeten wisselen en had even voet aan grond gezet nadat hij een collega aantikte, maar voor de rest viel er niets te melden over de favorieten. Behalve dat Klöden moest afhaken. Hij mag na vandaag een goed klassement op zijn buik schrijven.

Voor de top was Laurens Ten Dam (Rabobank) weggereden uit de groep met favorieten. In de afdaling zou hij onder meer gezelschap krijgen van Gilbert en diens ploegmaat Jelle "Rachid" Vanendert. Ook Samuel Sanchez (Euskaltel) was er bij. Na een afdaling van 20 km kon de slotklim naar Luz-Ardiden beginnen. Dat is 13,3 km klimmen aan een gemiddeld stijgingspercentage van 7,4%. Na twee kilometer moest sterke beer Jens Voigt zich aan kant zetten. Pierre Rolland (Europcar) bepaalde daarna het tempo. Kevin De Weert (Quickstep) wilde anticiperen op een versnelling van de grote namen en demarreerde. Hij zou enkele kilometers voor hen kunnen uitrijden. Ook Thomas De Gendt (Vacansoleil) prikte even. De Belgen  voelden zich duidelijk goed, want Vanendert ging samen met Sanchez op zoek naar de koplopers. Die vonden ze ook. En ze lieten de twee meteen achter. Thomas zou aan het avontuur wel de prijs van de strijdlust overhouden.

Bij het ingaan van de laatste vijf kilometer hadden Vanendert en Sanchez 1'10" voorsprong op de groep met klassementsmannen Contador, de Schlecks, Cadel Evans (BMC) en Ivan Basso (Liquigas). Ook Voeckler zat er nog steeds bij. Een kilometer verder volgde een miniprik van Andy Schleck. Daarna was het aan zijn broer Fränk. Na een poging van Ivan Basso (Liquigas), versnelde Fränk Schleck nog een keer. Dit keer dichtte Contador zelf het gat. Drie kilometer voor de top kon de oudste van de Schlecks echter wel voldoende afstand nemen en zette hij de achtervolging in op het kopduo. Bij het ingaan van de laatste twee kilometer volgde Schleck op 49". Op 500 meter was hij heel kort bij en op dat moment plaatste Vanendert een aanval. Onze landgenoot werd echter bijgebeend door Sanchez. Vanendert moest zich in het zadel planten. Een geëmotioneerde Sanchez sleepte de dagzege in de wacht. Vanendert werd heel knap tweede. Hij was na de meet ontgoocheld, want hij had echt gehoopt op de overwinning zei hij. Hij zette echter een formidabele prestatie neer. Schleck legde beslag op plaats drie.

Voeckler had moeten lossen in de laatste twee kilometer. Ook Contador kon niet mee met Basso, Evans en Andy Schleck. De Spanjaard verloor vandaag 13" op deze drie renners en 33" op Fränk Schleck. Iedereen kwam uitgeput over de meet. Zowel Andy Schleck als Contador pakten zich over de streep vast aan de nadarafsluiting. Voeckler kwam moe, maar tevreden over de streep. Onverwacht houdt de Franse publiekslieveling op de nationale feestdag de gele trui nog in zijn bezit. De bollen worden overgenomen door Sanchez die acht punten voorsprong heeft op Vanendert. Het wit komt in handen van Arnold Jeannesson (FDJ). Rein Taaramae (Cofidis) staat tweede op 1'37". Twee Belgen staan na deze eerste bergrit in de top vijftien. Kevin De Weert is momenteel elfde op 5'07" van Voeckler. Gilbert is twaalfde op 5'24".

 

(Foto: www.sporza.be)

 

Top 10

 

Algemeen klassement

 
01.S.Sanchez 211 km in 6h01'15" 01.T.Voeckler in 51h54'44" 
02.J.Vanendert op          7" 02.F.Schleck op       1'49"
03.F.Schleck 10" 03.C.Evans 2'06"
04.I.Basso 30" 04.A.Schleck 2'17"
05.C.Evans z.t. 05.I.Basso 3'16"
06.A.Schleck   06.D.Cunego 3'22"
07.D.Cunego 35" 07.A.Contador 4'00"
08.A.Contador 43" 08.S.Sanchez 4'11"
09.T.Voeckler 50" 09.T.Danielson 4'35"
10.P.Rolland z.t. 10.N.Roche 4'57"

 

Puntentrui: M.Cavendish

Bergtrui: S.Sanchez

Jongerentrui: A.Jeannesson

Beste ploeg: Leopard

 

GiGiVéLo

Terug