Tour de France 

donderdag 14 juli 2011 - rit 12

 

 

Rit 12: Cugnaux - Luz-Ardiden (211 km)

Op Quatorze Juillet snijdt de Tour de Pyreneeën aan. Van bij de start gaat het al in trapjes omhoog. De eerste echte klim bevindt zich wel pas na 130 km. Vooraleer die aan te vatten is er een tussensprint. Die ligt op een hellende strook waardoor Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto) mogelijk wat punten terugpakt op groene trui Mark Cavendish (HTC-Highroad). Daarna is het klimmen geblazen op de Hourquette d'Ancizan (1ste categorie). Deze is 9,9 km lang en het gemiddeld stijgingspercentage bedraagt 7,5%. De Hourquette fungeert als voorgerecht voor het duo Tourmalet en Luz-Ardiden. Hopelijk blijven deze niet te zwaar op de maag liggen van de favorieten. De top van de Tourmalet ligt op 2115 meter. Het hoogste punt dat de Tour in de Pyreneeën aandoet. Hier ligt de trofee Goddet te wachten. De Tourmalet is een beklimming buiten categorie die 17,1 km lang is en een gemiddeld stijgingspercentage heeft van 7,3%. De beklimming wordt aangevangen in Sainte-Marie-de-Campan. In dit dorpje ging Eugène Christophe in 1913 langs in de smederij nadat hij in de afdaling van de Tourmalet zijn voorvork had gebroken. De toenmalige leider in het algemeen klassement herstelde zelf zijn fiets. Doordat hij 14 km naar de smidse had moeten lopen en zijn fiets had moeten repareren was hij al ver achterop geraakt. Op de koop toe kreeg hij een extra strafminuut omdat een jongentje de blaasbalg bediende. De Fransman verloor de Tour door dit incident. 

Vanaf de top van de Tourmalet is het nog een goeie 20 km dalen tot de voet van de slotklim van 13,3 km naar Luz-Ardiden (buiten categorie). Het gemiddeld stijgingspercentage is 7,4%. Wellicht zal hier de strijd tussen de klassementsrijders openbreken. Alberto Contador (Saxo Bank) zegt dat het aan de broertjes Schleck (Leopard) is om aan te vallen aangezien hij beter is in het tijdrijden. Toch lijkt het niet onwaarschijnlijk dat Contador zelf zal demarreren. Als hij goed is, zal hij dat zeker willen tonen aan zijn concurrenten. Na de eerste Tourhelft is Cadel Evans (BMC) de best geplaatste klassementsrijder. Fränk Schleck volgt op 3" en zijn broer Andy op 11". Contador staat 1'41" achter op Evans. Bij RadioShack is enkel Andreas Klöden nog in de running voor het algemeen klassement nadat Janez Brajkovic en Chris Horner moesten opgeven na een val. Levi Leipheimer lag ook al dikwijls tegen de grond, maar heeft kunnen doorzetten. Hij kijkt wel al tegen een fameuze achterstand aan. Ook Robert Gesink maakte al dikwijls kennis met het Franse asfalt, maar staat wel nog voor Contador. Samuel Sanchez (Euskaltel) verloor een groot deel van zijn tijd in de ploegentijdrit, namelijk 1'22". Ryder Hesjedal (Garmin-Cervélo) is normalerwijze ook een man voor de top 10, maar hij heeft al veel kopwerk geleverd en al veel tijd verloren. Roman Kreuziger (Astana) die verloor door valpartijen en de gevolgen daarvan al bijna vijftig minuten. Een overzicht:

Favorieten  
Cadel Evans  
Fränk Schleck op           3"
Andy Schleck 11"
Tony Martin 12"
Peter Velits z.t.
Andreas Klöden 17"
Ivan Basso 1'10"
Kevin De Weert 1'21"
Robert Gesink 1'35"
Alberto Contador 1'41"
Christian Vande Velde 2'27"
Samuel Sanchez 2'35"
Levi Leipheimer

4'50"

Ryder Hesjedal 13'06"
Roman Kreuziger 49'47"

Het geel zal vandaag van schouders veranderen. Fransman Thomas Voeckler (Europcar) mag op de nationale feestdag in de leiderstrui van start gaan, maar vanavond zal hij niet meer op het podium mogen om een nieuwe aan te trekken. Naast de strijd om het geel is er uiteraard die voor de dagzege. Of het aan vluchters zal zijn of aan de klassementsrijders valt af te wachten. Ook de bollen staan op het spel vandaag. Op de Hourquette zijn maximaal tien punten te verdienen. Bovenaan de Tourmalet, liggen twintig punten te wachten. De aankomst bovenop Luz-Ardiden zorgt voor een verdubbeling wat veertig punten oplevert voor de winnaar. Johnny Hoogerland (Vacansoleil) vertrekt in de zijn geliefde bolletjestrui, maar zal die vandaag wellicht moeten afgeven. Hij heeft momenteel een totaal van 22 punten. Meegaan in een vlucht om punten te sprokkelen, zal er door zijn blessures niet inzitten.

 

 

(Kaarten: www.letour.fr)

 

 

GiGiVéLo

Terug