Tour de France

Rit 11: Blaye-les-Mines - Lavaur (167,5 km)

woensdag 13 juli 2011 

 

Cavendish slaat terug

John Gadret (AG2R), vierde in de voorbije Giro, verscheen niet aan de start van de elfde rit. Dat betekent dat er nog 177 renners aan de laatste etappe voor de Pyreneeën begonnen. Die werd overigens verreden onder een grijs wolkendek en nu en dan zetten de hemelsluizen zich open. Zes man besloten toch ten aanval te trekken: Lars Boom (Rabobank), Mickaël Delage (FDJ), Jimmy Engoulvent (Saur-Sojasun), Andriy Grivko (Astana), Ruben Perez (Euskaltel) en Tristan Valentin (Cofidis). Onderweg lagen twee hellingen. De eerste was de Côte de Tournac (3de cat.) waar Boom en Grivko de punten en de geldprijs meegraaiden. Op dat ogenblik reden de zes ongeveer vier minuten voor het peloton uit. Daar nam HTC-Higroad het grootste deel van het werk voor zijn rekening. Gisteren werd hun sprinter Mark Cavendish (HTC-Highroad) geklopt door André Greipel (Omega Pharma-Lotto). Cav zou zeker revanche willen nemen.

De beentjes zou hij al even kunnen strekken tijdens de tussensprint die halverwege lag. Bij de koplopers was het Delage die eerste mocht worden voor Engoulvent en Boom. Het belangrijkste was echter de strijd tussen Cavendish, José Joaquin Rojas (Movistar) en groene trui Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto). De ploegmaats van Gilbert trokken de sprint aan, maar Phil bleef hangen. Mark Renshaw was de laatste man van Cav en die ging lopen met negen punten. Rojas pakte er acht, Greipel zes en Gilbert vijf. 

Ter hoogte van de tussensprint hadden de koplopers nog een voorgift van 3'30". Op de top van de Côte de Puylaurens (4de cat.), waar Delage het punt pakte, was het peloton al twee minuten dichter gekomen. HTC had wat hulp gekregen van Garmin-Cervélo, Omega Pharma-Lotto en Sky. De sprinterteams sloegen de handen dus in elkaar. Rojas reed lek in de laatste 20 km, dat zou hem sowieso krachten kosten in de sprint. Hoewel er werd afgestevend op een massasprint plaatste Boom een ultieme aanval. Het mocht echter niet baten, want onder impuls van Lampre en HTC werd hij als laatste ingelopen op 2,2 km van de meet. Hoewel Boom als enige van de kopgroep had gedemarreerd, hield hij er zelfs de prijs van de strijdlust niet aan over. Die was weggelegd voor Delage. Een Fransman natuurlijk.

Bij het ingaan van de laatste twee kilometer had Cavendish enkel nog Tony Martin en Mark Renshaw voor zich. Gelukkig verscheen Garmin aan de andere kant van de weg. David Millar duwde het tempo de hoogte in om Tyler Farrar naar zijn tweede ritzege te loodsen. Het regende pijpenstelen in de finale, maar gelukkig zou iedereen recht blijven. Het was Cavendish die doorweekt mocht triomferen in Lavaur. Hij versloeg er Greipel en Farrar. Die strandden op meer dan een fietslengte. The Manx Express mocht overigens niet alleen op het podium omwille van zijn ritzege. Hij pakt ook het groen. Een ritoverwinning in een vlakke rit zorgt voor 45 punten, de zevende plaats van Rojas was goed voor 18 punten. Gilbert nam geen punten in de eindsprint en staat nu derde met 20 punten minder dan Cav. Rojas volgt op 16 punten van de Brit. Cavendish was zo gelukkig met het groen dat hij zijn trui uitvoerig kuste. Vandaag behaalde hij zijn 18de ritwinst in de Tour, maar het groen kon hij nog nooit omgorden in Parijs. Nu zit hij alvast weer op koers.

 

(Foto's: www.sporza.be)

 

Top 10

 

Algemeen klassement

 
01.M.Cavendish 167,5 km in 3h46'07" 01.T.Voeckler in 45h52'39"
02.A.Greipel z.t. 02.L.L.Sanchez op       1'49"
03.T.Farrar   03.C.Evans 2'26"
04.D.Galimzyanov   04.F.Schleck 2'29"
05.E.Boasson Hagen   05.A.Schleck 2'37"
06.R.Feillu   06.T.Martin 2'38"
07.J.J.Rojas   07.P.Velits z.t.
08.S.Turgot   08.A.Klöden 2'43"
09.F.Ventoso   09.P.Gilbert 2'55"
10.W.Bonnet   10.J.Fuglsang 3'08"

 

Puntentrui: M.Cavendish

Bergtrui: J.Hoogerland

Jongerentrui: R.Gesink

Beste ploeg: Europcar 

 

GiGiVéLo

Terug