Tour de France

Rit 10: Aurillac - Carmaux (158 km)

dinsdag 12 juli 2011 

 

Greipel klopt grote rivaal Cavendish

Daags na de rustdag stond een korte etappe van 158 km op het programma. Benieuwd hoe het de pechvogels Johnny Hoogerland (Vacansoleil) en Juan Antonio Flecha (Sky) zou vergaan nadat ze in de vorige rit werden weggemaaid door een auto van de Franse televisie. Zes mannen hadden de vrije dag in elk geval goed verteerd en kozen voor de aanval. Het ging om de Italiaan Marco Marcato (Vacansoleil) en vijf Fransmannen: Anthony Delaplace (Saur-Sojasun), Rémy Di Gregorio (Astana), Julien El Fares (Cofidis), Sébastien Minard (AG2R) en Arthur Vichot (FDJ). Hun voorsprong liep nooit verder uit dan 3'40". Europcar, de ploeg van gele trui Thomas Voeckler, controleerde. Het kreeg hulp van HTC-Highroad dat mikte op een massaspurt voor Mark Cavendish.

Twee renners kwamen niet meer aan de start. Eerst en vooral Alexandr Kolobnev (Katusha). Hij werd na de vijfde etappe betrapt op een vochtafdrijvend middel. De Rus heeft de analyse van het B-staal aangevraagd, maar verliet wel al de Tour. Ook Yarolsav Popovych (Radio Shack) sprong niet meer op de fiets. Hij heeft al enkele dagen koorts en was in de eerste week betrokken bij verschillende valpartijen. Ook in deze tiende etappe werd weer gevallen. Dit keer lagen onder meer Fabian Cancellara (Leopard), Levi Leipheimer (RadioShack), Björn Leukemans (Vacansoleil) en Jérôme Pineau (QuickStep) op de grond. Robert Gesink (Rabobank) moest voet aan grond zetten, maar viel niet zelf.

Na 37 km wedstrijd lag de tussensprint. Bij de koplopers was Vichot de rapste voor Delaplace en Minard. Zes vluchters, dat betekende nog maximaal negen punten te pakken voor de strijders om het groen. Cavendish was de gelukkige. José Joaquin Rojas (Movistar) pakte zeven punten mee en Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto) vijf. Onderweg lagen vier hellingen. Bij de eerste drie passeerde Marcato telkens als eerste. Hij deed dit om zijn ploegmaat Johnny Hoogerland te beschermen die momenteel in de bollen rondrijdt. Met nog 30 km voor de boeg was het peloton genaderd tot op 50". Even verder in een dalende strook reden Marcato, Minard en Vichot weg. Op de laatste helling, de Côte de Mirandol-Bourgnounac (4de cat.), demarreerde Marcato en liet zijn twee kompanen achter. In het peloton verscheen drie man van Omega Pharma-Lotto op kop: Sebastian Lang, Jelle Vanendert en Philippe Gilbert. Voor de top haalden ze Marcato bij. Vervolgens plaatste Anthony Gallopin (Cofidis) een aanval. De Belgen Dries Devenyns (QuickStep) en Philippe Gilbert reden mee. Net als gele trui Voeckler en klassementsrijder Tony Martin (HTC-Highroad). Voeckler pakte het bergpunt mee. Mogelijk worden de bollen zijn doel als hij de gele trui in de Pyreneeën kwijtraakt. Omdat Martin was weggereden, plaatsten BMC en Leopard enkele mannen mee op kop. Tot twee maal toe had Devenyns een kleine voorsprong, maar het mocht niet zijn. Gilbert bleef het langste uit de greep van het peloton.

Cavendish had op de laatste helling moeten lossen door het tempo van Omega Pharma-Lotto, maar zijn ploegmaats brachten hem terug. HTC nam in de laatste kilometers het kopwerk voor zijn rekening. Zij deden de aanvalspogingen van onder meer Rob Ruigh (Vacansoleil) en David Millar (Garmin-Cervélo) teniet. Door al die inspanningen kwamen ze een mannetje tekort. Het was Daniel Oss (Liquigas) die als laatste voor Cav reed. Vanuit zijn wiel zette de Brit aan. Maar grote rivaal André Greipel (Omega Pharma-Lotto) jumpte er overheen. Rojas vervolledigde de top drie. Greipel droeg de zege op aan zijn ploegmaats Jurgen Van den Broeck en Frederik Willems, die zondag na een valpartij moesten opgeven. Vanmorgen had het team nog een bezoek gebracht aan Van den Broeck in het ziekenhuis en hij had gezegd dat ze nog een rit moesten winnen. Jurgen vraagt, zij draaien.

Even bekijken hoe het gesteld is met de strijd om het groen. Cavendish staat nu dichter bij Gilbert in het puntenklassement. Zijn achterstand bedraagt nog 29 punten. Rojas is nog steeds tweede met 12 punten meer dan Cav en 15 minder dan Phil. Nog meegeven dat Flecha en Hoogerland de etappe uitreden. Ze kwamen iets meer dan vijf minuten na Greipel binnen. De prijs van de strijdlust ging overigens naar Marcato, de ploegmaat van Hoogerland.

 

Cavendish (l) versus Greipel (r)

(Foto: www.sporza.be)

 

Top 10

 

Algemeen klassement

 
01.A.Greipel 158 km in 3h31'21" 01.T.Voeckler in 42h 06'32"
02.M.Cavendish z.t. 02.L.L.Sanchez op        1'49"
03.J.J.Rojas   03.C.Evans 2'26"
04.T.Hushovd   04.F.Schleck 2'29"
05.R.Feillu   05.A.Schleck 2'37"
06.D.Oss   06.T.Martin 2'38"
07.S.Hinault   07.P.Velits z.t.
08.B.Bozic   08.A.Klöden 2'43"
09.G.Thomas   09.P.Gilbert 2'55"
10.S.Dumoulin   10.J.Fuglsang 3'08"

 

Puntentrui: P.Gilbert

Bergtrui: J.Hoogerland

Jongerentrui: R.Gesink

Beste ploeg: Europcar

 

GiGiVéLo

Terug