Tour de France

Rit 9: Issoire - Saint-Flour (208 km)

zondag 9 juli 2011 

 

Rampdag: Van den Broeck en Vino uit de Tour. Flecha en Hoogerland aangereden.

De laatste etappe voor de rustdag draaide uit op een rampdag met in totaal zeven opgaven en een aanrijding door een wagen van de televisie. Eén van de onfortuinlijke renners was Jurgen Van den Broeck (Omega Pharma-Lotto), de Belgische Tourhoop. Goed nieuws was er wel voor Thomas Voeckler (Europcar) die het geel overneemt en Luis León Sanchez (Rabobank) die met de dagzege aan de haal ging. Hier de weergave van de tumultueuze rit.

Deze morgen verscheen Juan Manuel Garate (Rabobank) niet meer aan de start vanwege de gevolgen van een val in de vijfde rit. Daar was ook zijn kopman Robert Gesink bij betrokken. In de vorige etappe verloor de jonge Nederlander nog meer dan een minuut op de favorieten. Het was bang afwachten of hij deze dag goed zou doorkomen. In het begin leek het van niet, want hij moest lossen bij de eerste klim. Gesink zou in de loop van de dag echter het juiste ritme terugvinden. Dat gold niet voor zijn landgenoot Wout Poels (Vacansoleil) die in de achtste etappe nipt binnen tijd arriveerde aan de finish, maar nu toch van de fiets stapte. Net als Pavel Brutt (Katusha).

Terwijl in de achtergrond vele renners - waaronder Frans kampioen Sylvain Chavanel (QuickStep) - aan het sukkelen waren, ontstond een kopgroep van zes. Na vele aanvalspogingen waren dit de degenen die konden wegrijden: Sandy Casar (FDJ), Juan Antonio Flecha (Sky), Johnny Hoogerland (Vacansoleil), Luis León Sanchez (Rabobank), Niki Terpstra (QuickStep) en Thomas Voeckler (Europcar). Voor Hoogerland was het doel duidelijk: de bollen opnieuw in zijn bezit krijgen. Op de eerste beklimming, de Côte de Massiac (3de cat.), pakte Voeckler de twee punten en Hoogerland één punt. Ver leken de vluchters niet uit te lopen. Hun voorsprong op de top van de Col du Pas de Peyrol (2de cat.) bedroeg 3'30". Terpstra had wel moeten lossen op de klim, dus boven bleven er nog vijf koplopers over. Alweer was Voeckler de eerste op de top, voor Hoogerland. En dan gebeurde het.

In de afdaling volgde de rampspoed. Eerst slipte Hoogerland in de afdaling. Daarna werd er gevallen in het peloton. Die valpartij berokkende heel wat schade. Op de weg lagen Frederik Willems (Omega Pharma-Lotto) en David Zabriskie (Garmin-Cervélo), met respectievelijk een sleutelbeenbreuk en een polsbreuk. Voor hen hield de Tour hier op. Andreas Klöden (RadioShack) stond aan de kant. Zou de ploeg na Janez Brajkovic en Chris Horner nu ook de Duitser verliezen? Neen, hij kon zijn tocht verder zetten. Dat was niet het geval voor Alexandre Vinokourov (Astana) die over de wegafsluiting werd gekatapulteerd. Enkele ploegmaten hielpen hem recht en toen werd duidelijk dat zijn rechterbeen sleepte. De Kazak heeft zijn dijbeen gebroken. Voor Vino was dit zijn laatste Tour. Dit zal waarschijnlijk het abrupte einde zijn van de profcarrière van de bijna 38-jarige renner. Naast Vino kroop ook Van den Broeck uit de afgrond. Hij stapte weer de fiets op. Jammer genoeg slechts voor enkele honderden meters. Onze landgenoot had te veel pijn, zette zich op de grond en moest opgeven. Van den Broeck heeft een klaplong, een breuk van het schouderblad, enkele gebroken ribben en snijwonden. De Morkhovenaar maakte de hele week al een zeer goede indruk. In de etappe op zaterdag had hij naar eigen zeggen slechte benen, maar hij kwam toch binnen met de favorieten. Zijn doel in Parijs was beter te doen dan zijn vijfde plaats vorig jaar. Hij droomde zelfs van het podium. Het hele jaar er zoveel voor doen, en vooral laten, en dan gebeurt dit. Vreselijk. Toen in het peloton duidelijk was geworden dat Van den Broeck was gevallen, zetten zijn ploegmaat en groene man Philippe Gilbert, gele trui Thor Hushovd (Garmin-Cervélo) en Fabian Cancellara (Leopard) zich op de eerste rij en lieten het tempo zakken. Andy Schleck (Leopard) deed teken naar achteren in het peloton dat men het even rustig aan moest doen. Niet veel later kregen ze via de commissaris te horen dat Van den Broeck uit de wedstrijd was gestapt. Daarna bleek de weerbaarheid van Omega Pharma-Lotto, dat nog met zes man overblijft nadat Jurgen Van de Walle al eerder had moeten opgeven. Jürgen Roelandts zette zich op kop. Ondertussen was de voorsprong van de vijf koplopers opgelopen tot bijna acht minuten, maar het was nog 70 km tot de finish. De ploeg wilde Gilbert laten meedingen naar ritwinst. Er kwam echter geen hulp van andere ploegen waardoor de voorsprong nooit onder de vier minuten zou zakken.

In de kopgroep maalden ze verder. Zij zouden pas horen van de crash na de aankomst en dan werd duidelijk hoe ze ineens tot zoveel voorsprong waren gekomen. Op de Col du Perthus (2de cat.) was Hoogerland eindelijk de eerste. Voeckler werd tweede. Er volgde een even een discussie tussen de twee. Vanaf dan beslisten ze dat Voeckler voor geel zou gaan, de Franse chouchou volgde slechts op 1'29" van Hushovd, en Hoogerland zou dan de bergsprinten mogen winnen. Zo gebeurde het dat Hoogerland als eerste bovenkwam op de Col de Cère (3de cat.) en de Col de Prat de Bouc (2de cat.). Op 37 km van de streep wilde een wagen van de Franse televisie de vijf renners inhalen. Er was daar echter te weinig plaats voor en de wagen week nog eens uit voor de wortels van een boom langs de kant van de weg. Hij reed Flecha aan en die sleurde Hoogerland mee in zijn val. De Zeeuw kwam terecht in de prikkeldraad. Hij hield er diepe snijwonden aan over aan de billen, knieën en kuiten. Zijn broek was helemaal gescheurd. Met een nieuwe broek en verbanden rond beide knieën zette hij dapper zijn tocht verder. Flecha was al iets eerder op de fiets gekropen. Casar, Sanchez en Voeckler wachtten niet en reden door richting tussensprint.

Casar kwam als eerste door aan die sprint. Belangrijker was dat Gilbert vijfde werd, Hoogerland was dan al ingelopen. De naaste belagers van Gilbert, José Joaquin Rojas (Movistar) en Mark Cavendish (HTC-Higroad), pakten geen punten. Zij hadden moeten lossen op de bergjes. Na de tussensprint haalde het peloton Flecha in. Er volgde een cynisch applaus van de Spanjaard. In de achtergrond kwam hij Hoogerland tegen. Samen zetten ze de tocht richting finish verder. Een goed kwartier na de winnaar zouden ze binnenkomen. De jury gaf hen beiden de prijs van de strijdlust. Een magere troost, maar op zich een mooi gebaar.

Hoe liep de strijd om de dagzege af ? Op de voorlaatste helling, de Côte du Château d'Alleuze (4de cat.), pakte Voeckler het enige punt. De vinnige Fransman nam het meeste kopwerk op zich, om het geel zo veilig mogelijk te stellen. Met zijn drieën reden ze de hellende slotkilometer in. Voeckler probeerde de anderen de kop op te dringen, maar dat lukte niet. Casar zat in zijn wiel en Sanchez in de comfortabele derde positie. In de laatste hectometers manoeuvreerde Voeckler zich in die laatste positie. Hij zette aan. Maar Sanchez, die op kop reed, stelde zich op de trappers en sprintte zijn medevluchters uit het wiel. De Spanjaard won zijn derde Touretappe. Bij het overschrijden van de streep zoog hij op zijn duim en beeldde hij een bollende buik uit. Blijkbaar is er een kindje op komst. Hij droeg de zege ook op aan zijn overleden broer.

Voeckler werd tweede, maar pakt wel de gele trui. Casar moest genoegen nemen met de derde plaats. De vierde plaats werd weggekaapt door Gilbert. De Belgische kampioen had op de laatste helling nog van fiets moeten wisselen, maar zichtbaar met gemak was hij gauw kunnen terugkeren in het peloton. Hij verstevigt zijn groene trui. Hij staat 45 punten voor Rojas en 64 voor Cavendish. Geel is dus voor Voeckler die een voorsprong heeft van 1'49" op medevluchter Sanchez en 2'26" op Cadel Evans (BMC). Het wit blijft om de schouders van Gesink. Rein Taaramae (Cofidis) staat tweede in het jongerenklassement met een achterstand van 51". De bollen die zijn voor de onfortuinlijke Johnny. Hij heeft zes punten meer dan Voeckler. Op het podium barstte hij in tranen uit. Daarna trok hij naar het ziekenhuis voor hechtingen. 33 kreeg hij er. Afwachten of hij na de rustdag voldoende is gerecupereerd om de Tour verder te zetten. Hetzelfde geldt voor Flecha. Hij houdt een whiplash over aan zijn tuimelperte, net als verwondingen aan de knie en elleboog. De chauffeur van de auto werd uiteraard uit de Tour gezet. Sky en Vacansoleil bedenken nog welke actie ze zullen ondernemen. Ook de Tourorganisatie zal nog nakaarten over de aanrijding en de oorzaken.

 

Van den Broeck moet de Tour verlaten na een val

Flecha (l) en Hoogerland (r) zijn aangereden door een wagen van de Franse televisie

Johnny Hoogerland barst in tranen uit op het podium

(Foto's: www.sporza.be en www.letour.fr)

 

 

Top 10

 

Algemeen klassement

 
01.L.L.Sanchez 208 km in 5h27'09" 01.T.Voeckler in 38h35'11" 
02.T.Voeckler op          5" 02.L.L.Sanchez op       1'49"
03.S.Casar 13" 03.C.Evans 2'26"
04.P.Gilbert 3'59" 04.F.Schleck 2'29"
05.P.Velits z.t. 05.A.Schleck 2'37"
06.C.Evans   06.T.Martin 2'38"
07.A.Schleck   07.P.Velits z.t.
08.T.Martin   08.A.Klöden 2'43"
09.F.Schleck   09.P.Gilbert 2'55"
10.D.Cunego   10.J.Fuglsang 3'08"

 

Puntentrui: P.Gilbert

Bergtrui: J.Hoogerland

Jongerentrui: R.Gesink

Beste ploeg: Europcar

 

GiGiVéLo

Terug