Tour de France 

zondag 10 juli 2011 - rit 9

 

 

Rit 9: Issoire - Saint-Flour (208 km)

Daags voor rustdag staat nog een rit van meer dan 200 km door het Centraal Massief op het programma, met niet minder dan acht hellingen onderweg. Het ziet er naar uit dat iemand van de vluchters zijn onderneming succesvol zal kunnen afronden. Wie ongetwijfeld zal willen meegaan in de ontsnapping van de dag is Johnny Hoogerland (Vacansoleil). De Zeeuw raakte gisteren de bolletjestrui kwijt aan Tejay Van Garderen (HTC-Highroad) en is er op gebrand hem terug over te nemen. Vandaag zijn er maximaal 23 punten te verdienen. Laten we de hellingen even overlopen.

Na 40 km wordt de spits afgebeten door de Côte de Massiac (3de cat.: 3,4 km en gemiddeld 6,2%). De Col du Pas de Peyrol, ook wel Le Puy Mary genoemd, behoort tot de tweede categorie en is 7,7 km lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 6,2%. De maximale hellingsgraad bedraagt 10%. Onmiddellijk na de afdaling ligt de volgende klim van tweede categorie. Dat is de Col du Perthus met een lengte van 4,4 km met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,9%. Tussen kilometer twee en drie kunnen de renners even verpozen, want het is er vlak. Daarna zijn er twee hellingen van derde categorie. Het gaat om de Col de Cère (2,9 km en 6,3% gemiddeld) en de Côte de la Chevade (3,0 km en 7,9% gemiddeld). Van de top is het dalen naar de voet van de Col de Prat de Bouc, ofwel de Plomb du Cantal. Deze col van tweede categorie is exact 8 km lang. Het gemiddeld stijgingspercentage is 6,1%. Vanaf de top is het nog 54 km tot de aankomst. Vooraleer aan de laatste twee klimmetjes van vierde categorie te beginnen moet er nog gesprint worden voor het puntenklassement. Rassprinter Mark Cavendish (HTC-Highroad) zal er niet meer bij zijn en als José Joaquin Rojas (Movistar) zou moeten afhaken doet Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto) mogelijk een heel goeie zaak. Het hangt natuurlijk af van het aantal vluchters dat weg is.

De voorlaatste helling is de Côte du Château d'Alleuze (2 km en gemiddeld 4,9%). Op het einde volgt de slothelling naar de streep in Saint-Flour. De Montée des Orgues. Deze is 1,6 km lang en het gemiddeld stijgingspercentage is 6,1%. Zoals gezegd hebben de vluchters veel kans om aan de finish in Saint-Flour aan het feest te zijn.

 

 

(Kaarten: www.letour.fr)

 

 

GiGiVéLo

Terug