Tour de France

Rit 8: Aigurande - Super-Besse Sancy (189 km)

zaterdag 9 juli 2011 

 

Rui Costa rondt vlucht succesvol af

In deze rit door het Centraal Massief lagen vier hellingen over het parcours verspreid. Christopher Horner (RadioShack) zou er niet meer aan beginnen. De nummer tien van vorig jaar hield een hersenschudding en een gebroken neus over aan een val gisteren, waardoor hij de Tour moest stopzetten. 188 andere renners verschenen wel aan de start. Negen daarvan kozen voor de ontsnapping: Rui Costa (Movistar), Julien El Fares (Cofidis), Addy Engels (QuickStep), Cyril Gautier (Europcar), Alexandr Kolobnev (Katusha), Christophe Riblon (AG2R), Tejay Van Garderen (HTC-Highroad), Xabier Zandio (Sky) en de Belg Romain Zingle (Cofidis).

Aan de tussensprint, na 83 km, was Riblon de beste voor Costa en Kolobnev. In het peloton zou dus nog worden gestreden om zes punten. Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto) was degene die met deze buit aan de haal ging. Mark Cavendish (HTC-Highroad) moest passen op de hellende strook en pakte slechts drie punten. Groene trui José Joaquin Rojas (Movistar) sleepte vijf punten in de wacht.

Voor de sprint waren de renners al één helling over gereden, de Côte d'Evaux-les-Bains (4de cat.), daar pakte El Fares het enige punt. Op de Côte du Rocher des Trois Tourtes (4de cat.) was Kolobnev de gelukkige. De voorlaatste klim was er één van tweede categorie. De Col de la Croix Saint-Robert is 6,2 km lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 6,2%. Roman Kreuziger (Astana) moest lossen. De Tsjech was bij de start een belangrijke klassementsrijder, maar door valpartijen en de gevolgen daarvan heeft hij onderhand al meer dan 25 minuten achterstand. Ook Robert Gesink (Rabobank) verging het niet goed. Ook de Nederlander kampt met pijn na een val. Gesink verloor vandaag 1'08" op de favorieten, maar blijft wel de beste jongere. Vooraan demarreerde Van Garderen. Enkel Gautier en Costa volgden de jonge Amerikaan. Na de top zou Riblon bij de drie komen aansluiten. Het peloton werd de hele dag gemend door BMC. Van kopman Cadel Evans werd immers verwacht dat hij de gele trui zou overnemen van Thor Hushovd (Garmin-Cervélo). Op de Croix Saint-Robert kwamen enkele demarrages. Johnny Hoogerland (Vacansoleil) was één van hen. Hij reed rond in de bollen en wilde die behouden, maar de punten waren al allemaal weggenomen door de vluchters. Hoogerland liet zich daarna opnieuw uitzakken. Alexandre Vinokourov (Astana) sprong ook weg uit het peloton, op zoek naar de ritzege en de gele trui. De Kazak had ongeveer 30" achterstand op Hushovd, dus geel lag in het verschiet. In de slotkilometer zou hij echter door de groep der favorieten worden opgeslokt. 

Bij de vier koplopers volgde in de laatste 10 km de ene demarrage na de andere. Het was uiteindelijk Costa die definitief kon wegspringen. Vinokourov naderde tot op 20", maar kwam niet dichter. Costa zou zijn vlucht met succes afronden. De Portugees droeg zijn zege op aan zijn overleden ploegmaat Xavier Tondo. En aan Mauricio Soler, ook een renner van Movistar, die in het ziekenhuis ligt na een zware val in de Ronde van Zwitserland. Het is de eerste maal in deze Tour dat een ontsnapping tot een goed einde wordt gebracht. Hoe ging het er aan toe in de groep met favorieten? Vooraf werd aangenomen dat Alberto Contador (Saxo Bank) een prik zou willen uitdelen. De Spanjaard probeerde dat inderdaad. Als hij zich omdraaide, keek hij recht in de ogen van Andy Schleck (Leopard) die aan zijn wiel bleef plakken. Philippe Gilbert raakte wel weg uit de groep en dankzij zijn tweede plaats neemt hij het groen opnieuw over van Rojas. Hij pakte geen punten aan de aankomst en heeft op dit moment 15 punten minder dan Gilbert. De bollen zijn voor Van Garderen, die overigens ook met de prijs voor de strijdlust ging lopen. En het geel? Dat blijft verrassend genoeg om de schouders van Hushovd hangen. De beresterke Noor finishte immers in dezelfde tijd als Evans.

 

(Foto: www.sporza.be)

Top 10

 

Algemeen klassement

 
01.R.Costa 189 km in 36'46" 01.T.Hushovd in 33h06'28"
02.P.Gilbert op    12" 02.C.Evans op            1"
03.C.Evans 15" 03.F.Schleck 4"
04.S.Sanchez z.t. 04.A.Klöden 10"
05.P.Velits   05.J.Fuglsang 12"
06.D.Devenyns   06.A.Schleck z.t.
07.D.Cunego   07.T.Martin 13"
08.A.Contador   08.P.Velits z.t.
09.A.Schleck   09.D.Millar 19"
10.F.Schleck   10.P.Gilbert 30"

 

Puntentrui: P.Gilbert

Bergtrui: T.Van Garderen

Jongerentrui: R.Gesink

Beste ploeg: Garmin-Cervélo

 

GiGiVéLo

Terug