Tour de France

Rit 7: Le Mans - Châteauroux (218 km)

donderdag 8 juli 2011 

 

Cav wint waar het allemaal begon

In de op één na langste etappe in deze Tour lag de aankomst in Châteauroux. Daar won Mark Cavendish (HTC-Highroad) in 2008 zijn alleereerste Tourrit. Vandaag zou hij er zijn zeventiende kunnen behalen. Onderweg lag geen enkele hindernis, enkel de wind zou eventueel voor problemen kunnen zorgen. Opvallend was dat de tussensprint op amper 26 km van de meet was geplaatst. Zouden de sprinters daar wel voluit gaan? Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto) zou zeker alles op alles zetten, want in de eindsprint zou het hele team de kaart van André Greipel trekken.

Bij de vlucht van de dag zat voor het eerst een Belg, meer bepaald Gianni Meersman (FDJ). Hij werd onlangs tweede op het nationale kampioenschap. Naast Meersman zat ook zijn ploegmaat Mickaël Delage mee voorin, net als Yannick Talabardon (Saur-Sojasun) en Pablo Urtasun (Euskaltel). Ze kregen een maximale voorgift van zeven en een halve minuut. In het peloton hielden Garmin-Cervélo, de ploeg van gele trui Thor Hushovd, en HTC alles onder controle. Jérémy Roy (FDJ) ging even voor het peloton uitrijden om enkele mensen aan de kant te groeten.

Consternatie na 90 km wedstrijd. Tom Boonen (QuickStep) stapte van de fiets. Hij was duizelig en had nekpijn. Ploegdokter Toon Cruyt vermoedt dat Boonen een lichte hersenschudding heeft opgelopen bij zijn val in de vijfde rit. Het einde dus van de Tour voor Boonen. Van zes deelnames is het al de vierde maal dat hij moet opgeven. Dokter Cruyt gaf vandaag mee dat het beter gaat met Sylvain Chavanel die aan de schouder is geraakt. De toestand van Gert Steegmans is nog onzeker. Zijn pols is gezwollen en als dat blijft duren, zullen er foto's worden genomen om te kijken of er een breukje is.

De wedstrijd gaat door, ook zonder Boonen. Garmin en HTC bleven mennen en deden de voorsprong dalen tot 2'20" op 50 km van het einde. Niet veel later gingen ze in het peloton alweer tegen de grond. Grootste slachtoffer was Bradley Wiggins (Sky). De Brits zou niet meer op de fiets kruipen vanwege een sleutelbeenbreuk. Levi Leipheimer (RadioShack), een andere klassementsrijder, kende ook weer pech. Op de koop toe zou hij vijf kilometer voor de finish nog van fiets moeten wisselen bij de neutrale wagen van Mavic waardoor hij in totaal 3'06" zou verliezen vandaag. Daardoor staat hij nu al 3'50" achter op Jurgen Van den Broeck (Omega Pharma-Lotto). Gerraint Thomas (Sky), de beste jongere, werd ook opgehouden door de valpartij. Het wit hangt nu om de schouders van Robert Gesink (Rabobank). Ook Tyler Farrar (Garmin-Cervélo) was bij de val betrokken en zou in een achtervolgende groep blijven hangen en niet meesprinten. 

Dus ook niet aan de tussenspurt. Bij de koplopers was Delage de eerste. Hij repte zich voor zijn eigen ploegmaat Meersman. Cavendish toonde zich de snelste van de grote groep voor Rojas en zijn ploegmaat Renshaw. Gilbert werd achtste. Na de tussensprint zette Leopard zich aan kop. Zou er waaiervorming ontstaan? Niet in deze groep. Wel in de achtergrond, bij de slachtoffers van de valpartij waar Sky het heft in handen nam. HTC zou vervolgens het roer overnemen in de eerste groep om Cavendish in perfecte positie naar zijn tweede ritwinst van deze Tour te leiden. Bij de koplopers waren er enkele wanhoopspogingen waaronder twee van Meersman. 15 km voor de streep zouden ze worden ingelopen. Talabardon kreeg de prijs van de strijdlust.

In tegenstelling tot de voorbije ritten maakte de trein van HTC een enorme indruk. Alle negen zaten ze de laatste 20 km op kop. Iedereen droeg zijn steentje bij. Toen Cavendish nog één mannetje voor zich had, schoot Greipel langs de andere kant van de weg naar voren. Het werd een duel man tegen man, Cav links en Greipel rechts. Cavendish bleek veruit de sterkste. Greipel verloor zelfs nipt de tweede plaats aan Alessandro Petacchi (Lampre). Rojas werd pas negende in de sprint, maar neemt wel het groen over van Gilbert. Onze landgenoot heeft elf punten minder dan Rojas, Cav staat derde op zeventien punten.

 

(Foto: www.sporza.be)

 

Top 10

 

Algemeen klassement

 
01.M.Cavendish 218 km in 5h38'53" 01.T.Hushovd in 28h29'27"
02.A.Petacchi z.t. 02.C.Evans op            1"
03.A.Greipel   03.F.Schleck 4"
04.R.Feillu   04.D.Millar 8"
05.W.Bonnet   05.A.Klöden 10"
06.D.Galimzyanov   06.J.Fuglsang 12"
07.T.Hushovd   07.A.Schleck z.t.
08.S.Turgot   08.T.Martin 13"
09.J.J.Rojas   09.P.Velits z.t.
10.S.Hinault   10.R.Gesink 20"

 

Puntentrui: J.J.Rojas

Bergtrui: J.Hoogerland

Jongerentrui: R.Gesink

Beste ploeg: Garmin-Cervélo

 

GiGiVéLo

Terug