Tour de France

Rit 6: Dinan - Lisieux (226,5 km)

donderdag 7 juli 2011 

 

Boasson Hagen wint zijn eerste Tourrit

De zesde rit is meteen al de langste in deze Tour. Een zware opgave voor de talrijke slachtoffers van de valpartijen gisteren. Eén van hen, Ivan Velasco (Euskaltel), verscheen vanwege een sleutelbeenbreuk niet meer aan de start. Tom Boonen en Gert Steegmans (QuickStep) waren wel paraat. Boonen had het meeste last van zijn hoofd, Steegmans is het meest gehavend aan zijn pols. De regen die met bakken uit de lucht viel, was nog een extra tegenvaller.

Vier mannen lieten het niet aan hun hart komen en kozen voor de aanval: Lieuwe Westra (Vacansoleil), Leonardo Duque (Cofidis), Adriano Malori (Lampre) en Anthony Roux (FDJ).  Johnny Hoogerland (Vacansoleil) zou later komen aansluiten. Oorspronkelijk was Jürgen Roelandts (Omega Pharma - Lotto) samen met de Nederlander in de tegenaanval gegaan, maar onze landgenoot hield het na enige tijd voor bekeken. Het zou dus bij vijf vluchters blijven. Hun voorsprong bedroeg maximaal 11'30".

Na bijna 100 km lag het eerste klimmetje op het parcours, de Côte de Saint-Michel de Montjoie (3de cat.). Hoogerland en Roux pakten respectievelijk twee en één punt. Op de Côte du Bourg d'Ouilly (3de cat.) was het juist omgekeerd. Als Roux geen punt zou pakken op de laatste helling, zou Hoogerland de bollen overnemen van Cadel Evans (BMC). De Nederlander had namelijk al één punt gepakt in de vierde rit. Eerst even bekijken wie punten pakte in de tussensprint. Voorin was Roux de beste voor Duque en Westra. Mark Cavendish (HTC - Highroad) was de snelste van het peloton. Voor José Joaquin Rojas (Movistar) en Tyler Farrar (Garmin - Cervélo). Dat staat gelijk aan tien, negen en acht punten. Philippe Gilbert (Omega Pharma - Lotto) sprintte ook mee en graaide zes punten mee. Ondertussen is duidelijk dat de Belgisch kampioen voluit voor groen gaat.

Op 60 km van de meet demarreerde Westra. Enkel Malori sprong met hem mee. De andere drie vluchters zouden 15 km verder worden ingelopen. Westra sprokkelde het enige punt op de laatste klim, de Côte du Billot (4de cat.). Dat betekent dat Hoogerland in de zevende rit met de bollen mag rondrijden. En zonder ongelukken ook in de daarop volgende etappe, want morgen zijn er geen bergpunten te verdienen. Enkele kilometers na de klim liet Malori Westra achter. Voor Vacansoleil was de opdracht in elk geval geslaagd. Vanuit het peloton volgde eveneens een demarrage. Van Roux dan nog wel. Wellicht nog een poging om met de prijs voor de strijdlust te gaan lopen, maar die was weggelegd voor Malori. De vlucht van Roux droeg slechts een handvol kilometer ver. Malori werd gegrepen op minder dan 3 km van de streep.

HTC zette zich op kop om de sprint voor te bereiden voor Matthew Goss. De aankomst zou iets te zwaar zijn voor Cavendish, de Brit zou lossen. Jelle Vanendert (Omega Pharma - Lotto) wilde het werk van HTC ontregelen en viel aan. Thomas Voeckler (Europcar) zag het wel zitten om voor de ritzege te gaan en reed tot bij Vanendert. Voeckler vroeg aan de Belg om over te nemen, maar die deed dat niet. Behalve toen ze nog een gat van slechts vijf meter hadden. Er volgden nog wanhoopspogingen van Alexandre Vinokourov (Astana) en Bauke Mollema (Rabobank). Tevergeefs, want het werd een sprint van een grote groep. Gerraint Thomas (Sky) leidde zijn teamgenoot Edvald Boasson Hagen naar de overwinning. De 24-jarige Noor won voor Matthew Goss en zijn landgenoot Thor Hushovd (Garmin - Cervélo). Gilbert werd zevende en blijft in het groen met amper één punt voorsprong op Rojas die vijfde werd in de eindsprint.

Klassementsrijder Levi Leipheimer (RadioShack) kwam 1'05" na de winnaar over de meet na een val op 4,5 km van de streep. Zijn verlies wordt dus effectief aangerekend, wegens niet binnen de laatste drie kilometer. Boonen kwam binnen na 2'23" en Steegmans pas na 12'26, samen met ploegmakker Sylvain Chavanel. De Frans kampioen sukkelt met de schouder nadat ook hij tegen de grond ging in de vorige etappe. Voor Steeg ziet het er momenteel het slechtste uit. Hopelijk recupereert hij voldoende de komende dagen om zijn tocht verder te kunnen zetten. De geteisterde Belgen deden het alsvast beter dan Vasil Kiryienka (Movistar), de Wit-Rus kwam buiten tijd aan.

 

(Foto: www.sporza.be)

Top 10

 

Algemeen klassement

 
01.E.Boasson Hagen 226,5 km in 5h13'37" 01.T.Hushovd in 22h50'34"
02.M.Goss z.t. 02.C.Evans op            1"
03.T.Hushovd   03.F.Schleck 4"
04.R.Feillu   04.D.Millar 8"
05.J.J.Rojas   05.A.Klöden 10"
06.A.Vichot   06.B.Wiggins z.t.
07.P.Gilbert   07.G.Thomas 12"
08.G.Ciolek   08.E.Boasson Hagen z.t.
09.M.Marcato   09.J.Fuglsang  
10.A.Jeannesson   10.A.Schleck  

 

Puntentrui: P.Gilbert

Bergtrui: J.Hoogerland

Jongerentrui: G.Thomas

Beste ploeg: Garmin - Cervélo

 

GiGiVéLo

Terug