Tour de France

Rit 5: Carhaix - Cap Fréhel (164,5 km)

woensdag 6 juli 2011 

 

Cavendish wint chaotische etappe

De vijfde rit, tussen Carhaix en Cap Fréhel, was een korte rit van iets meer dan 160 km. Ongeveer 40 km voor de finish zou de karavaan passeren in Yffiniac, het geboortedorp van vijfvoudig Tourwinnaar Bernard Hinault. Vooraf werd wel gewaarschuwd dat het een nerveuze etappe zou kunnen worden over de Bretoense wegen. De rit leek een uitgelezen kans voor een massasprint. Het begin verliep alvast volgens het geijkt scenario. Er ontstond een ontsnapping van vier man na slechts drie kilometer. Dit zijn de namen van de vluchters: Anthony Delaplace (Saur - Sojasun), Sébastien Turgot (Europcar), Tristan Valentin (Cofidis) en José Ivan Gutierrez (Movistar). Gutierrez zat ook in de derde rit in de kopgroep. De vier vluchters in deze etappe kregen maximaal zes minuten voorsprong. 

Het werd inderdaad een nerveuze dag in het peloton. Het regende de hele dag door lekke banden en valpartijen. Na de doortocht op de Côte de Gurunhuel (4de cat.), waar Delaplace het enige punt pakte, lagen enkele renners letterlijk op een hoopje in de berm. Onder andere de Franse kampioen Sylvain Chavanel (QuickStep) was betrokken. Het zou voor QuickStep niet de enige pech zijn in deze rit. 

De tussensprint van de dag lag op 70 km voor de streep. Voorin was Turgot de snelste voor Valentin en Gutierrez. Borut Bozic (Vacansoleil) was de snelste van het peloton. Groene trui José Joaquin Rojas (Movistar) en Tom Boonen (QuickStep) reden ook een goede uitslag, maar zij zouden worden gedeclasseerd. Zij hadden onder andere Mark Cavendish (HTC Highroad) gehinderd. De Brit krijgt nu toch nog vijf punten. Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto) sprintte mee en pakte acht punten. Blijkbaar heeft de Belgisch kampioen van groen een doel gemaakt.

Na de sprint werd er jammer genoeg opnieuw gevallen. En met zware gevolgen. Janez Brajkovic (RadioShack) moest de Tour verlaten met een gebroken sleutelbeen. Hij zou niet de enige opgever van de dag zijn. Christophe Kern (Europcar) stapte van de fiets omdat hij te veel last had van zijn knie, die hij bezeerde in het Franse kampioenschap. Bij de val van Brajkovic waren enkele mannen van Rabobank betrokken, namelijk Robert Gesink en Carlos Barredo. Alberto Contador (Saxo Bank) bleef ook niet gespaard. Gefrustreerd gooide hij zijn fiets in de graskant, maar even verder stak hij al de duim omhoog. Dan gebeurde de spectaculaire val van Deens kampioen Nicki Sørensen, ploegmaat van Contador. Zijn fiets bleef hangen aan een motor die het peloton wilde voorbijsteken terwijl daar geen ruimte voor was. Gelukkig raakte Sørensen tijdig los uit zijn klikpedalen. De motard werd meer dan terecht uit deze Tour gezet. Ook de Belgen bleven niet van rampspoed gepaard. Zowel Gert Steegmans als Tom Boonen (QuickStep) gingen tegen de vlakte. Steegmans kon als eerste terug vertrekken en zou de aankomst 12'43" na de winnaar bereiken. Boonen bleef iets langer zitten en was even verward. Hoewel het er op de beelden niet goed uitzag, zette hij na enkele minuten zijn tocht verder. Ploegmaat Addy Engels liet zich uitzakken om zijn kopman bij te staan. Ze reden 13'08" na de nummer één over de streep.

Nu terug naar de strijd om de dagzege. 70 km voor de meet hadden de vluchters slechts 27" voorsprong. Daarna liep die terug op, maar 45 km voor het eind was hun verhaal toch uit. Gutierrez hield er wel de prijs van de strijdlust aan over. Jérémy Roy (FDJ), die al twee keer eerder mee was in een vlucht, en Thomas Voeckler (Europcar) besloten actie te ondernemen. Ze kregen tot 1'05" voorsprong. Verder liet Garmin - Cervélo, de ploeg van gele trui Thor Hushovd, hen niet uitlopen. In volle finale kreeg Garmin hulp van HTC en Lampre. 4 km voor de streep nam HTC het heft volledig in eigen handen. Voeckler plaatste nog een ultieme demarrage, maar dat was tevergeefs. Een massaspurt zou het worden. Net als maandag verliep die niet geheel vlot. De mannen van HTC zagen ineens dat Cavendish niet in hun wiel zat en hielden even in. Signaal voor Edvald Boassan Hagen (Sky) om te demarreren. Hij zou het niet halen. Verrassend was dat Philippe Gilbert meesprintte voor de zege. Hij leek het te winnen totdat Cav als een duivel uit een doosje verscheen en met een halve fietslengte Gilbert versloeg. Rojas vervolledigde de top drie. De finish was lastig. Cavendish zei dat hij heel diep was moeten gaan voor zijn zestiende ritwinst in de Tour. Hij kwam ook van ver nadat zijn rivaal André Greipel (Omega Pharma - Lotto) tegen hem aan was gebotst. Cav durfde naar eigen zeggen niet te reageren en zakte daardoor naar achteren. Hij dacht dat het over was voor ritwinst, maar wilde toch zoveel mogelijk punten pakken voor groen. En kijk, The Manx Express won. Nog even over Greipel. De Duitser werd zesde en was niet tevreden met de gang van zaken. Aan de bus riep hij uit: "This is not a team", dit is geen ploeg. Dat Phil zijn eigen kans was gegaan zat hem hoog. En hij heeft wel een punt. Gilbert heeft op dit ogenblik overigens de groene trui in zijn bezit.

 

(Foto's: www.sporza.be)

 

Top 10

 

Algemeen klassement

 
01.M.Cavendish 164,5 km in 3h38'32" 01.T.Hushovd in 17h36'57"
02.P.Gilbert z.t. 02.C.Evans op            1"
03.J.J.Rojas 03.F.Schleck 4"
04.T.Gallopin 04.D.Millar 8"
05.G.Thomas 05.A.Klöden 10"
06.A.Greipel 06.B.Wiggins z.t.
07.S.Hinault 07.G.Thomas 12"
08.W.Bonnet 08.E.Boasson Hagen z.t.
09.D.Oss 09.J.Fuglsang
10.T.Hushovd 10.A.Schleck

 

Puntentrui: P.Gilbert

Bergtrui: C.Evans

Jongerentrui: G.Thomas

Beste ploeg: Garmin - Cervélo

 

GiGiVéLo

Terug