Tour de France 

woensdag 6 juli 2011 - rit 5

 

 

Rit 5: Carhaix - Cap Fréhel (164,5 km)

Hoewel iedereen wist dat Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto) ooit eens geklopt zou worden, was het toch een beetje ontnuchterend dat hij niet won op de Mûr-de-Bretagne. Het leek immers voorbestemd. Hij vierde gisteren zijn 29ste verjaardag en de rit kwam aan op een Muur, net als de Waalse Pijl eindigt op de Mûr de Huy. De Belgisch kampioen had na zijn ritwinst en verovering van het geel, zaterdag, met veel bombarie en blakend van zelfvertrouwen aangekondigd dat hij ook de vierde rit zou winnen. Na de afgelopen maanden leek het alsof het genoeg was als Phil wilde winnen. Dan zou het geschieden. Maar nee, het was Cadel Evans (BMC) die de bloemen in ontvangst mocht nemen na de meet. Het had Jurgen Van den Broeck (Omega Pharma-Lotto) kunnen zijn. Dat zou voor ons Belgen zeker even goed zijn geweest als Gilbert. Misschien zelfs beter, want het zou een extra boost geven aan zijn klassementsambities en de concurrenten voor top vijf, die talrijk zijn, nog maar eens duidelijk maken dat de Belg meespeelt voor de prijzen. Het was echter zijn ploegmaat Gilbert die het gaatje toereed. Jammer, want hij had het misschien kunnen redden. In elk geval hebben de twee ploegmaten alles uitgeklaard, dus kunnen we het item sluiten. Laten we geen onnodige polemieken starten.

Over naar de etappe van vandaag. Een korte rit staat op het programma: slechts 164,5 km lang. De renners moeten pas vertrekken om tien voor twee. Onderweg, na 45 km, ligt één helling. Dat is de Côte de Gurunhuel (4de cat.) met een lengte van 2,3 km en een gemiddeld stijgingspercentage van 5,1%. Een goeie 20 km verder ligt de tussensprint. Hier kunnen de sprinters de benen al even opwarmen. Benieuwd of Tyler Farrar (Garmin-Cervélo) zich zal mengen. Hij won de tussensprint van het peloton in de eerste en vierde etappe, maar dan wist hij dat de rit niet zou eindigen op een massaspurt. Maandag was dat wel zo en toen deed hij niet mee. De Amerikaan won toen wel de etappe. 

Mogelijk wordt het een nerveuze etappe op Bretoense wegen, want er zou waaiervorming kunnen ontstaan. Opletten geblazen voor de klassementsrijders dus. Wellicht eindigt de etappe echter op een massasprint. Als alles zonder ongelukken verloopt, krijgen we vandaag eindelijk een rechtsreekse confrontatie tussen Mark Cavendish en André Greipel (Omega Pharma-Lotto). Farrar is echter een gevaarlijke concurrent. Zoals gezegd won de Gentse Amerikaan de massaspurt op maandag. Toen was die wat ontregeld en was de trein van HTC Highroad ontspoord. Indrukwekkend was toen wel de steun die Garmin gaf aan Farrar. Wereldkampioen en gele trui Thor Hushovd trok zelfs mee de sprint aan. Farrar zal vandaag ongetwijfeld weer hoog eindigen, wie weet wel opnieuw winnen. 

 

 

(Kaarten: www.letour.fr)

 

 

GiGiVéLo

Terug