Tour de France

Rit 4: Lorient - Műr-de-Bretagne (172,5 km)

dinsdag 5 juli 2011 

 

Niet Gilbert, maar Evans

Belgisch kampioen Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto) vierde vandaag zijn 29ste verjaardag. De etappe met aankomst op de Műr-de-Bretagne was op zijn maat gemaakt. Na zijn overwinning in de openingsrit kondigde hij met veel zelfvertrouwen aan dat hij ook rit vier op zijn naam zou schrijven. Geel zou mogelijk in handen komen van Cadel Evans (BMC) die slechts één seconde achterstand had op Thor Hushovd (Garmin-Cervélo). 

In tegenstelling tot de eerste en derde etappe vertrok de vlucht niet van kilometerpaal nul. Dat heeft mogelijk te maken met de regen die de renners even demotiveerde. Vijf renners trokken na acht kilometer toch ten aanval: Immanol Erviti (Movistar), Johnny Hoogerland (Vacansoleil), Biel Kadri (AG2R), Gorka Izagirre (Euskaltel) en Jérémy Roy (FDJ). Deze laatste renner was al mee in de vlucht van de eerste rit. Het kwintet kreeg slechts een voorgift van maximaal 3'30".

Slecht nieuws voor Omega Pharma-Lotto. Jürgen Van de Walle besliste onderweg uit de Tour te stappen omdat hij te veel last ondervindt van blessures die hij opliep bij een val zaterdag. Onze landgenoot is de eerste opgever. Jammer voor Jurgen Van den Broeck dat Van de Walle, een superknecht, wegvalt. Er blijven nu nog veertien Belgen in de Tour. En met ritwinst van Gilbert zou het nog een feestelijke dag kunnen worden. Vooraleer de etappe zou worden betwist lag er onderweg een tussensprint. Hoogerland pakte de eerste plaats mee voor Roy en Kadri. Het belangrijkste was hoe de spurters zouden presteren. Tyler Farrar (Garmin-Cervélo) was de snelste, net als in de eerste etappe. Farrar krijgt zo tien punten bij. Groene trui José Joaquin Rojas (Movistar) pakte negen punten. Mark Cavendish (HTC Highroad) behaalde zeven punten. Voor de tussensprint lag er ook al een helling op het parcours, namelijk de Côte de Laz (4de cat.). Hoogerland pakte daar het enige punt.

Pech voor Izagirre toen die lek reed op minder dan 60 km voor de streep. Hij kon echter zonder moeite weer aansluiten bij zijn medevluchters. In het peloton ontstond dan weer een breukje na een plaspauze. Veel spectaculairdere gebeurtenissen vallen er niet te melden. 20 km voor de meet was er wel een fietswissel nodig voor Cadel Evans, maar hij kon dankzij ploegmaat Marcus Burghardt moeiteloos terugkeren. De kopgroep had op dat ogenblik nog anderhalve minuut voorsprong. Ook Romain Feillu (Vacansoleil) reed lek, maar loste het goed op door te stayeren achter de eigen volgwagen en stak zelfs de duim omhoog om zo aan te geven dat het tempo opgedreven mocht worden. Als de jury Cavendish en Hushovd gisteren diskwalificeerde, zouden ze ook Feillu moeten straffen. Hij is echter een Fransman... 

De voorsprong van de leiders dook onder de minuut op 13 km van de streep. Leopard, Euskaltel en BMC staken Omega Pharma-Lotto een handje toe om de kloof te dichten en om hun kopmannen in goede positie te brengen. Na een ultieme aanvalspoging van Hoogerland en Erviti werden de vijf vluchters bijgehaald op 4 km van de streep. Roy kreeg de prijs van de strijdlust. Nu restte enkel nog de Műr-de-Bretagne (3de cat.). Deze helling is 1,6 km lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 5,9%. Geknipt voor Gilbert. Jelle Vanendert (Omega Pharma-Lotto) dreef het tempo op bij het begin van de helling. Alberto Contador (Saxo Bank) was degene die het vuur aan de lont stak. Nadat El Pistolero was bijgehaald, onder impuls van Gilbert, volgden enkele schijnaanvallen onder meer van Dries Devenyns (QuickStep). Bij het ingaan van de laatste halve kilometer had Van den Broeck ineens enkele meters voorsprong. Het was ploegmaat Gilbert die het gat dichtte, maar in plaats van op en over Van den Broeck te springen bleef hij in het wiel. De superbenen lijken te zijn verdwenen. Cadel Evans daarentegen had die wel. Hij won dan ook op de Műr-de-Bretagne voor Contador en Alexandre Vinokourov (Astana). Vlak na de meet stak Contador zijn arm in de lucht, maar hield halverwege halt. Evans was zelf niet zeker van de overwinning, maar de finishfoto bracht duidelijkheid. Het geel veroverde de Aussie echter niet, want Hushovd zat in de uitgedunde groep. Dat kan niet gezegd worden van klassementsrijders Andy Schleck (Leopard), Levi Leipheimer (RadioShack) en Robert Gesink (Rabobank). Zij verloren acht seconden. Ivan Basso (Liquigas) en Bradley Wiggins (Sky) reden zes seconden na Evans over de meet.

Gilbert is de bollen kwijt aan Evans. Ongetwijfeld zal er in de bus en bij het avondmaal nagekaart worden over het manoeuvre van Gilbert. Wat als hij niet naar Van den Broeck was toegesprongen? De anderen hadden dan misschien geaarzeld en dan kon Jurgen zijn tweede profzege boeken. Maar goed, het zij zo. Om af te sluiten nog meegeven dat het groen in handen blijft van Rojas. Evans staat tweede met twee punten minder, Gilbert derde met vijf punten achterstand. Het was overigens de eerste echte zege van Evans in de Tour. In 2007 kreeg hij wel de winst in de tijdrit in Albi op zijn naam nadat Vinokourov op bloeddoping was betrapt.

 

Alberto Contador (l) strandt op plaats twee na Cadel Evans (r)

(Foto: www.letour.fr)

Top 10

 

Algemeen klassement

 
01.C.Evans 172,5 km in 4h11'39" 01.T.Hushovd in 13h58'25"
02.A.Contador z.t. 02.C.Evans op             1"
03.A.Vinokourov   03.F.Schleck 4"
04.R.Uran   04.D.Millar 8"
05.P.Gilbert   05.A.Klöden 10"
06.T.Hushovd   06.B.Wiggins z.t.
07.F.Schleck   07.G.Thomas 12"
08.S.Sanchez   08.E.Boasson Hagen z.t.
09.J.Van den Broeck   09.A.Schleck  
10.A.Klöden   10.J.Fuglsang  

 

Puntentrui: J.J.Rojas

Bergtrui: C.Evans

Jongerentrui: G.Thomas

Beste ploeg: Garmin-Cervélo

 

GiGiVéLo

Terug