Tour de France 

dinsdag 5 juli 2011 - rit 4

 

 

Rit 4: Lorient - Mr-de-Bretagne (172,5 km)

Gelukkige verjaardag Philippe Gilbert! Onze Belgische kampioen mag 29 kaarsjes uitblazen en de kans is groot dat hij zichzelf een prachtig cadeau geeft: winst op de Mr-de-Bretagne. Deze vierde rit is iets meer dan 170 km lang en bevat naast de slothelling nog een heuveltje van vierde categorie. Uiteraard is er een tussensprint.

De rit gaat van start in het Bretoense Lorient en verloopt over kronkelende wegen. Na 79 km ligt de Cte de Laz (4de cat.) op het parcours. Deze helling is slechts 1,6 km lang en stijgt gemiddeld 5,9%. 10 km verderop ligt de tussensprint. Hier kunnen de mannen voor groen weer kostbare punten pakken. Mark Cavendish (HTC) zal zeker meedoen, extra gemotiveerd door de deklassering van gisteren. Jos Joaquin Rojas (Movistar) rijdt rond in het groen en heeft zeven punten voorgift op Tyler Farrar (Garmin). De Amerikaan won gisteren de etappe, maar deed niet mee in de supersprint. Waarschijnlijk zal hij vandaag wel meedingen naar de gegeerde punten. In de eerste rit was hij de beste van het peloton bij de tussensprint.

In de aanloop naar de Mr-de-Bretagne zullen de vluchters worden gegrepen, net als in de openingsetappe zal Omega Pharma-Lotto daar wel een cruciale rol bij spelen. Hun Philippe Gilbert wil immers winnen. De Mr-de-Bretagne behoort tot de derde categorie en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 6,9%. De Mr is 2 km lang en lijkt er neergelegd voor Phil. Wie zou hem kunnen bedreigen? Zijn grootste concurrent lijkt Cadel Evans (BMC) te zijn. De Australir verkeert in goede vorm en is kandidaat nummer n om de gele trui van Thor Hushovd (Garmin-Cervlo) af te snoepen. Evans heeft slechts n luttele seconde achterstand. Dat kans Gilbert het geel opnieuw om zijn schouders zal hebben vanavond lijkt klein, juist omdat hij Evans 32" voor moet blijven en dat lijkt iets te veel. Samuel Sanchez (Euskaltel) zou deze aankomst ook moeten liggen, maar het nadeel is dat hij een klassementsrijder is. Hij heeft tengevolge van de ploegentijdrit wel al een achterstand van 1'22" op de Schlecks. Ongetwijfeld zal Alexandre Vinokourov (Astana) ook een demarrage plaatsen. Ook Damiano Cunego (Lampre) moet deze aankomst liggen. Maar de Gilbert van de afgelopen maanden was echter onklopbaar. Ooit moet aan zijn zegereeks een einde komen, maar of dat vandaag zal zijn is verre van zeker. Integendeel.

 

 

 

Mr de Bretagne

(Kaarten: www.letour.fr)

 

GiGiVLo

Terug