Tour de France

Rit 3: Olonne-sur-Mer - Redon (198 km)

maandag 4 juli 2011

 

Tyler Farrar wint voor Wouter

De derde etappe leek de kroniek van een aangekondigde massasprint te worden, tenzij de wind voor waaiervorming zou zorgen. Het parcours was vrijwel volledig vlak, met als enige hindernis de Pont de Saint-Nazaire. Deze befaamde brug kreeg de stempel van vierde categorie in het bergklassement mee. Dat is goed voor één punt. Topfavoriet voor ritwinst was Mark Cavendish (HTC Highroad). Vele volgers keken uit naar het duel met grote rivaal André Greipel (Omega Pharma-Lotto). 

Van bij de start kozen Niki Terpstra (QuickStep) en Mickaël Delage (FDJ) het hazenpad. Drie renners zouden hen vervoegen: José Ivan Gutierrez (Movistar), Maxime Bouet (AG2R) en Ruben Perez (Euskaltel). Ze zouden een maximale voorsprong krijgen van acht minuten. In het peloton werd rustig gereden naar de tussensprint. De streep daarvan was getrokken na 104 kilometer. Bij de koplopers was Delage de snelste voor Gutierrez en Terpstra. Perez en Bouet drongen niet aan en werden respectievelijk vierde en vijfde. Belangrijker was wat de sprinters zouden doen. De meesten onder hen gingen voluit voor de punten. De zesde plaats is immers nog goed voor tien punten. Daarna wordt afgeteld naar één. Cavendish toonde zich de snelste. Aangezien Cav en Hushovd echter in de aanloop naar de sprint aan het duwen waren en Cav een kopstoot uitdeelde, werden beiden in de uitslag van de tussensprint geschrapt. Belangrijke punten die de jury afneemt van The Manx Express. Niet voor het eerst. Twee jaar geleden verloor hij het groen aan Hushovd na een diskwalificatie. Voor gele trui Hushovd lijkt het minder erg, hij liet namelijk al verstaan dat groen geen doel van hem is. Dat moet in Parijs om de schouders hangen van ploegmaat Tyler Farrar. Die sprintte zelf niet mee in de tussensprint, want hij wilde alles op de eindsprint zetten. Na de diskwalificatie belandde Denis Galimzyanov (Katusha) op plaats zes, voor José Joaquin Rojas (Movistar). Tom Boonen (QuickStep), Philippe Gilbert en André Greipel sprokkelden ook punten, namelijk 8, 7 en 1.

Bij de tussensprint hadden de vijf koplopers nog een voorsprong van vijf minuten. Anthony Charteau (Europcar) ging na die spurt voor het peloton uit rijden. Dat was niet om de kloof te dichten, maar wel om familie aan de kant te groeten. Vlak voor de Pont de Saint-Nazaire kwamen RadioShack en Leopard naast Garmin vooraan het peloton rijden. Ze wilden hun klassementsrenners in veiligheid brengen voor als het peloton uit elkaar zou vallen. Ook Rabobank reed naar de kop van het peloton. Op de brug waren er enkele gelosten, sommigen waren opgehouden door een val. Dat was bijvoorbeeld het geval voor Ivan Basso (Liquigas). Ook snelle mannen Gert Steegmans (QuickStep) en Ben Swift (Sky) raakten achterop. Ze zouden echter kunnen terugkeren. Net als Vladimir Karpets (Katusha) die van fiets moest wisselen. Van de koplopers kwam Delage als eerste boven en pakte het punt. Wat puntenaantal betreft staat hij op gelijke hoogte van Philippe Gilbert. De Waal blijft echter in de bollen, want hij staat hoger in het algemeen klassement.

Met nog iets meer dan 20 km voor de boeg liep Gutierrez even op de trappers. Terpstra moest enkele meters lossen, maar zou terug aansluiten. De voorsprong van de vijf bedroeg toen nog een halve minuut. Vervolgens demarreerde Perez, ver zou hij echter niet geraken. Gutierrez en Delage daarentegen konden samen wel van hun metgezellen wegrijden. Onder impuls van HTC werden ook zij ingelopen op 9 km van de finish. Delage zou aan zijn escapades de prijs van de strijdlust overhouden.

HTC bleef de forcing voeren met als gevolg dat Cavendish op 4 km van het einde maar drie man meer voor zich had. Dat zou te weinig blijken om de trein op de rails te houden. Er kwam een aanval van Danilo Hondo (Lampre) en daarna van Marco Marcato (Vacansoleil). Geen van beiden kon uit de greep van het peloton blijven. Het zou een sprint worden, zij het een ontregelde. Tenzij voor Garmin. Hushovd en Julian Dean zetten de lijnen perfect uit voor Tyler Farrar. De Amerikaan won op de 4th of July (de nationale feestdag in de VS) zijn eerste individuele Touretappe. Gisteren schreef hij met zijn team de ploegentijdrit op hun naam. Over de meet vormde Farrar met zijn handen de letter 'W'. Het is vandaag exact acht weken geleden dat zijn boezemvriend Wouter Weylandt overleed tijdens de derde etappe van de Giro.

Romain Feillu (Vacansoleil) en José Joaquin Rojas (Movistar) vervolledigden de top drie. De Spaanse kampioen Rojas neemt de groene trui over van Gilbert. Farrar staat tweede in het puntenklassement op zeven punten. Cavendish werd vijfde in deze sprint voor Hushovd. Greipel strandde op plaats negen. Tom Boonen (QuickStep) kwam helemaal niet in het stuk voor, hij werd 162ste vlak na Alessandro Petacchi (Lampre). Ze werden opgehouden door een val van Samuel Dumoulin (Cofidis). Ook Cav kwam daar in de problemen, maar hij werd wel vijfde. Romein Feillu veroorzaakte de valpartij. Cavendish bestempelde hem na de meet als een kamikaze.

 

(Foto: www.sporza.be)

Top 10

 

Algemeen klassement

 
01.T.Farrar 198 km in 4h40'21" 01.T.Hushovd  in 9h46'46"
02.R.Feillu z.t. 02.D.Millar z.t.
03.J.J.Rojas   03.C.Evans op          1"
04.S.Hinault   04.G.Thomas 4"
05.M.Cavendish   05.L.Gerdemann  
06.T.hushovd   06.E.Boasson Hagen  
07.J.Dean   07.F.Schleck  
08.B.Bozic   08.A.Schleck  
09.A.Greipel   09.J.Fuglsang  
10.J.Engoulvent   10.B.Wiggins  

 

Puntentrui: J.J.Rojas

Bergtrui: P.Gilbert

Jongerentrui: G.Thomas

Beste ploeg: Garmin-Cervélo

 

GiGiVéLo

Terug