Tour de France

Rit 2: Les Essarts - Les Essarts (23 km)

zondag 3 juli 2011

 

 

Hushovd ruilt regenboog voor geel

Tijdens de tweede dag van deze Tour stond een ploegentijdrit van 23 km op het programma. Het parcours was vlak en niet technisch. Er lagen twee tussenpunten: na 9 en na 16 kilometer. Saxo Bank startte om 14h30 als eerste aangezien het de laatste plaats in het ploegenklassement bekleedde. Elke zeven minuten vertrok een andere ploeg vanaf het startpodium. Omega Pharma-Lotto, met gele trui Philippe Gilbert, sloot de rij om 16h57. De tijd van de vijfde man telde.

Gisteren verloor Alberto Contador (Saxo Bank) 1'14" op klassementsrijders als Jurgen Van den Broeck (Omega Pharma-Lotto), Ivan Basso (Liquigas), Robert Gesink (Rabobank) en de gebroeders Schleck (Leopard). El Pistolero moest hopen dat de verschillen, vooral met de Schlecks, niet veel verder zouden oplopen. Dat het Luxemburgse team sneller zou zijn, leek al vast te liggen. Bij Saxo moesten drie renners afhaken. Het ging om klimmers Benjamin Noval, Jesus Hernandez en Daniel Navarro. Het team zou uiteindelijk eindigen als achtste op 28" van de winnaar. Dat betekende dat Contador voor de tweede opeenvolgende dag tijd verloor op de Schlecks, want Leopard legde beslag op de vierde plaats met slechts 4" achterstand op de beste ploeg. Ook Leopard kwam niet voltallig aan de finish. De broertjes Schleck hingen beiden achteraan en het meeste werk rustte op de brede schouders van wereldkampioen tijdrijden Fabian Cancellara. Na twee dagen hebben Andy en Fränk Schleck reeds een bonus van 1'38" op Contador.

Wat de strijd om het eindklassement betreft verloren Samuel Sanchez (Euskaltel), Ivan Basso en Roman Kreuziger (Liquigas) net als Contador kostbare seconden. Liquigas werd 15de op 57" van de winnaar, Euskaltel eindigde als laatste op 1'22". Voor Jurgen Van den Broeck (Omega Pharma-Lotto) verliep het evenmin zoals gewenst. De Belgische ploeg werd pas tiende op 39". Gilbert raakt zo na één dag het geel reeds kwijt. Groen en de bollen blijven wel in zijn bezit. Het andere Belgische team, QuickStep, finishte als 14de op 56". Dat is beter dan het Nederlandse Vacansoleil (20ste op 1'15"), maar slechter dan Rabobank (7de op 12"). 

Hoe verliep de strijd om de dagzege? Naast Leopard waren de Angelsaksische teams favoriet. HTC Highroad dat de ploegentijdrit won in de voorbije Giro strandde nu op plaats vijf, slechts vijf seconden trager dan het beste team. De ploeg kende wel pech, want in de eerste honderden meters kwam Bernhard Eisel ten val. Ze moesten dus met acht man verder. Dat heeft hen mogelijk de etappezege gekost. Leopard viel net naast het podium. Sky, ploeg van tijdrijder én klassementsrenner Bradley Wiggins, was net één seconde beter. De tweede plaats was weggelegd voor BMC. Dat betekent dat Cadel Evans, die tweede stond in het algemeen klassement, net naast het geel grijpt. Dat gegeerde kleinood komt in handen van wereldkampioen Thor Hushovd, want Garmin-Cervélo was het snelste team in deze ploegentijdrit. Garmin legde de 23 km af in 24'48". Tien jaar geleden won Hushovd de ploegentijdrit met Crédit Agricole. Toen was Jonathan Vaughters een ploegmaat, nu is de Amerikaan teammanager. Hij mocht meevieren op het podium, net als de andere acht renners: Tom Danielson, Julian Dean, Tyler Farrar, Ryder Hesjedal, David Millar, Ramunas Navardauskas, Christian Vandevelde en David Zabriskie.

 

 

(Foto's: www.sporza.be)

 

 

Top 10

 

Algemeen klassement

 
01.Garmin-Cervélo 23 km in 24'48" 01.T.Hushovd in 5h06'25"
02.BMC op       4" 02.D.Millar z.t.
03.Sky z.t. 03.C.Evans op          1"
04.Leopard   04.G.Thomas 4"
05.HTC Highroad 5" 05.L.Gerdemann z.t.
06.RadioShack 10" 06.F.Schleck  
07.Rabobank 12" 07.F.Cancellara  
08.Saxo Bank 28" 08.E.Boasson Hagen  
09.Astana 32" 09.M.Quinziato  
10.Omega Pharma-Lotto 39" 10.A.Schleck  

 

Puntentrui: P.Gilbert

Bergtrui: P.Gilbert

Jongerentrui: G.Thomas

Beste ploeg: Garmin-Cervélo

 

GiGiVéLo

Terug