Tour de France 

zaterdag 2 juli 2011 - rit 1

 

 

Rit 1: Passage du Gois - Mont des Alouettes (Les Herbiers) (191,5 km)

Het is zover: de Tour 2011 wordt vandaag op gang getrokken in de Vendée, meer bepaald op de Passage du Gois die het eiland Noirmoutier verbindt met het Franse vasteland. Twee maal per dag staat deze strook, die 4,5 km lang is, onder water. De Tour passeert hier niet voor het eerst. Dat gebeurde in 1999, de eerste editie die Lance Armstrong won. Heel wat grote namen kwamen toen tijdens de oversteek ten val, zo ook Alex Zülle. De gebrilde Zwitser verloor zes minuten. Op het podium in Parijs stond hij als nummer twee naast The Boss die zeven minuten voorsprong had in het eindklassement. De doortocht van de Passage du Gois had dus zware gevolgen. In 2005 verliep het echter vlekkeloos. Vandaag behoort de Passage du Gois in elk geval tot het  geneutraliseerde deel. Daarna volgen 190 km vlak tot de Mont des Alouettes in Les Herbiers waar de streep is getrokken. De Mont des Alouettes werd ingedeeld bij categorie vier. Dit hellinkje is slechts 2,2 km lang en het gemiddeld stijgingspercentage bedraagt 4,7%. Geknipt voor kersvers Belgisch kampioen Philippe Gilbert (Omega Pharma - Lotto). 

Met hem lijken de Belgen gebeiteld te zitten voor een ritzege. Is het niet in rit één dan wel in de rit op dinsdag, op zijn verjaardag, want ook dat parcours zit Phil als gegoten. Net als de aankomst in Superbesse zaterdag, zo verkondigde Michel Wuyts. Maar laten we alvast de eerste etappe afwachten vooraleer we teveel meegesleurd worden in patriottisme. Als Gilbert, wiens manen trouwens wit zijn geverfd, wint mag hij na de finish de gele trui in ontvangst nemen. Het leeuwtje kan hij dan geven aan zoontje Alan en de bloemen aan echtgenote Patricia die dan weer vandaag jarig is. Zoals het Phil de voorbije maanden is vergaan, lijkt het alsof hij op bestelling kan winnen. Toch is het in deze eerste etappe oppassen voor mannen als wereldkampioen Thor Hushovd (Garmin - Cervélo) en Edvald Boasson Hagen (Team Sky). De Noor verkeert de laatste weken in opperbeste conditie. En thuisrijder Thomas Voeckler (Europcar) zal zich in zijn Vendée zeker mengen in de debatten.

Onderweg ligt één tussensprint. Dat is het nieuwe systeem vanaf dit jaar voor het puntenklassement. In die tussensprint zijn 20 punten te verdienen voor de eerste en de volgende veertien krijgen ook punten. Aan de aankomst krijgt de winnaar 45 punten in een vlakke rit, 30 voor een etappe in het middengebergte en 20 voor een bergrit of tijdrit. Door deze nieuwe puntenverdeling wil men de pure rassprinters à la Mark Cavendish (HTC Highroad) meer kans geven op groen. Doordat de tussensprint belangrijker is geworden, zullen de tenoren voor het groen niet op hun lauweren mogen rusten als een kopgroep weg is, want een groep van 15 man zal niet zo gauw wegraken. Dat betekent dat er altijd wel nog punten zullen te rapen vallen. Volgens vele wielerkenners kan ook Gilbert aanspraak maken op de groene trui als hij inderdaad succesvol is in de eerste week en meerdere ritten wint. Voorlopig is dat echter nog geen doel zegt de Waal zelf. Let vooral op de bewoording: voorlopig. Andere concurrenten van Cav, zowel voor groen als voor de sprintzeges, zijn onder meer Tyler Farrar (Garmin - Cervélo) en Alessandro Petacchi (Lampre) die vorig jaar het groen meenam richting Italië. Het duel waar iedereen naar uitkijkt is echter dat tussen Cavendish en zijn ex-ploegmaat en grootste rivaal André Greipel (Omega Pharma - Lotto). Tot vorig jaar reden ze beiden bij HTC en mocht Cav de belangrijkste wedstrijden zoals de Tour rijden. De Brit liet ook regelmatig verstaan dat hij Greipel een veel minder getalenteerde renner als zichzelf vond. Greipel zal de wereld zonder twijfel van het tegendeel willen bewijzen. In de massasprinten zou de jonge Ben Swift (Team Sky), landgenoot van Cavendish, wel eens de toppers kunnen verschalken. Aangezien de spurtsnelheid van Tom Boonen (QuickStep) is afgebot en hij zich niet meer durft te smijten in een massaspurt, is het te hopen dat Gert Steegmans (QuickStep) nog eens het beste uit zichzelf naar boven haalt. Hij won al twee massasprinten in de Tour waaronder die met aankomst op de Champs Elyséees in 2008.

Voor de Belgen is het vooral uitkijken naar Jurgen Van den Broeck (Omega Pharma - Lotto). Vorig jaar werd hij knap vijfde. Als hij dit kan herhalen zou dat al formidabel zijn. Uiteraard dromen velen, waaronder ongetwijfeld Jurgen zelf, van het podium. De kans bestaat echter ook dat Van den Broeck lager in het klassement eindigt. De groep outsiders is namelijk heel breed. Daar komen we dadelijk op terug. Alberto Contador (Saxo Bank) versus Andy Schleck (Leopard Trek) is het grote duel dat wordt verwacht. Want jawel, El Pistolero staat gewoon aan de start van deze Tour. Lange tijd werd gedacht van niet, maar het TAS behandelt de zaak rond clenbuterol pas in augustus. Dit mede dankzij de advocaten van Contador. De zaak sleept veel te lang aan en dat werkt het publiek duidelijk op de zenuwen. Tijdens de ploegvoorstelling op donderdag werd Contador uitgejouwd door een groot deel van de toeschouwers in het amfitheater. En het is hen moeilijk kwalijk te nemen, want het feit dat er nog geen definitieve beslissing is in de zaak is niet alleen jammer voor Contadors concurrenten die duidelijkheid willen maar ook voor de wielerfans die ondanks de dopingschandalen van hun sport blijven houden, maar niet willen dat er met hen gesold wordt. Vandaar alle begrip dat ze zich laten horen! Laten we wel hopen dat het protest niet uit de hand loopt. In de Giro reed Contador al met dichtgeknepen billen rond in de bergen, dat zal tijdens deze Tour waarschijnlijk niet anders zijn. Zoals gezegd is de subtop groot. De nummer drie van vorig jaar Denis Menchov is niet aanwezig, want Geox kreeg geen wildcard, de nummer vier is er wel, namelijk Olympisch kampioen Samuel Sanchez (Euskaltel). Nummer vijf was dus Van den Broeck. Daarna kwam Robert Gesink (Rabobank). Ook met hem zal Jurgen rekening moeten houden. Nederland stelt hoopt ook op een goede prestatie van Bauke Mollema (Rabobank). Daar komen ook mannen bij die vorig jaar tekort kwamen, maar nu in vorm lijken, meer bepaald Ivan Basso (Liquigas), Cadel Evans (BMC) en Bradley Wiggins (Team Sky). Ook Levi Leipheimer (RadioShack), die al op het podium stond, kan voor Van den Broeck eindigen. In de ploeg van Leipheimer moet eveneens rekening worden gehouden met Chris Horner die vorig jaar tiende werd en Andreas Klöden die zowel in 2004 als 2006 op het podium stond.

Speculatie alom, maar dat maakt deel uit van het spel. Vanaf vandaag begint het echt en zien we wat er werkelijk gebeurt. Veel plezier de komende weken!

 

   

          (Kaarten: www.letour.fr)

 

 

 

GiGiVéLo

Terug