dinsdag 10 mei 2011

 

 

Wouter Weylandt, voor altijd in ons hart

 

Woorden schieten tekort. Wouter Weylandt verloor maandag 9 mei het leven in de derde etappe van de Giro d'Italia. De papa in spe is amper 26 geworden.  De hele wielerwereld is in diepe rouw. Vandaag exact één jaar geleden won onze landgenoot nog de Giro-etappe met aankomst in Middelburg. Of hoe de hemel in één jaar tijd in de hel kan veranderen... 

Het noodlot sloeg genadeloos toe op ongeveer 25 km van de finish tijdens de afdaling van de Passo del Bocco. Wouter Weylandt raakte met zijn linkerpedaal een muurtje aan de kant van de weg. De klap tegen het asfalt die daarop volgde, werd hem fataal. De hulp van de Giro-artsen die Weylandt meer dan veertig minuten reanimeerden mocht jammer genoeg niet baten. Op 10 mei vorig jaar, vandaag exact één jaar geleden, won onze landgenoot de derde rit in de Giro met aankomst in het Nederlandse Middelburg. Graag had hij dat kunstje herhaald. Bij afwezigheid van Daniele Bennati was Weylandt de sprinter van dienst bij Leopard-Trek. 's Ochtends had hij de buschauffeur van het team nog gezegd dat het zijn dag zou worden.

De flamboyante Gentenaar had dit seizoen de overstap gemaakt van QuickStep, waarvoor hij zeven jaar in dienst had gereden, naar het Luxemburgse team Leopard. De ploeg van onder meer de broertjes Schleck en Fabian Cancellara. Op de ploegvoorstelling begin dit jaar glom Weylandt van trots. Hij vertelde dat hij zich in de toekomst graag als klassiek renner wou profileren. Alle renners waren op de voorstelling uitgedost in pak met bijhorend sjaaltje en dat ging WW Special wel af. De immer vriendelijke Weylandt zag er steeds goed uit. Het geblondeerde haar rechtop gezet met gel, blinkende oorbellen en vaak een zonnebril op de neus. De overstap naar een ander team opende perspectieven op sportief vlak voor 2011, maar ook in zijn persoonlijk leven ging het hem voor de wind. Begin dit jaar kondigde Weylandt aan dat hij in september vader zou worden.

Na de aankomst van de derde etappe werden de renners op de hoogte gebracht van het overlijden van hun collega. Het nieuws zorgde uiteraard voor verslagenheid. Op Twitter uitten velen hun ongeloof en steunbetuigingen voor degenen die achterblijven. Uit respect voor Weylandt werd beslist de vierde etappe in deze Giro te neutraliseren. Zijn teamgenoten beslisten te starten, maar wachten af wat ze de komende dagen zullen doen. Bij de start werd één minuut stilte gehouden ter nagedachtenis van Wouter Weylandt. Elke tien kilometer zette een andere ploeg zich aan kop. Ook de supporters langs de kant van de weg betuigden hun medeleven. Wouters rugnummer 108 was prominent aanwezig net als vele spandoeken met zijn naam. De voorlaatste kopbeurt nam Garmin-Cervélo voor zijn rekening, de ploeg van leider David Millar, maar vooral van boezemvriend Tyler Farrar. De Gentse Amerikaan is logischerwijze zwaar aangedaan en besliste om na dit eerbetoon de Giro verlaten. Als laatste trad Leopard naar voren met Tyler Farrar aan hun zij. Hij liet zijn tranen de vrije loop, net als de teamgenoten van Weylandt. Een aangrijpend moment.

Voor wat gisteren is gebeurd schieten woorden tekort. Wouter Weylandt is veel te vroeg van ons heengegaan. Laten we de mooie herinneringen koesteren en vooral zijn mooie glimlach nooit vergeten. Wouter, je blijft voor altijd in ons hart.

 

 

Steekkaart

Geboren: 27september 1984 in Gent

Ploegen: QuickStep (2004-2010) en Leopard-Trek (2011)

Zeges

2005: GP Briek Schotte

2006: GP Vichte

2007: 3de rit Driedaagse West-Vlaanderen, Ronde van het Groene Hart, 1ste rit Ronde van België, 2de rit Ster Elektrotoer, Heusden Koers, 4de rit Eneco Tour

2008: 1ste rit Ronde van Qatar, Nokere Koerse, 17de rit Vuelta, Omloop van de Vlaamse Scheldeboorden

2009: GP Samyn, 3de rit Driedaagse West-Vlaanderen, Gullegem Koerse

2010: 3de rit Giro, Gullegem Koerse, 4de rit Franco-Belge, Sint-Niklaas, Temse, Heusden Koers

 

Wouter Weylandt bij zijn zege in de Giro vorig jaar

(foto's: www.sporza.be)

 

 

 

GiGiVéLo

Terug