Clásica San Sebastián

zaterdag 2 augustus 2008

 

 

Valverde zegeviert in eigen land

Een weekje na het slotweekend van de Tour de France staat gewoonlijk de Clásica San Sebastián op het programma. Dit jaar valt deze wedstrijd een week voor de Olympische wegrit, maar toch kwamen grote namen aan de start: Paolo Bettini (QuickStep), Davide Rebellin (Gerolsteiner), Alejandro Valverde (Caisse d'Epargne), Menchov (Rabobank) Carlos Sastre (CSC), Andy Schleck (CSC), Contador (Astana) en Damiano Cunego (Lampre). 

Na een heftige openingsfase ontstond een breuk in het peloton waardoor een omvangrijke kopgroep werd gevormd van zo'n 50 man. Valverde en Schleck waren daar niet bij, door hun krachten te bundelen konden ze echter aansluiting vinden. Andere namen uit de groep waren Bettini, Garate (QuickStep), Vandewalle (QuickStep), Kolobnev (CSC), Popovych (Silence-Lotto), Rebellin, en Contador, Menchov. De achterstand van het peloton liep hoog op en de renners beslisten dan maar rechtsomkeer te maken en uit de koers te stappen. Ook Tourwinnaar Sastre zat nog in het peloton en hield het dus voor bekeken. Slecht nieuws over Rik Verbrugghe (Cofidis): hij viel en brak zijn sleutelbeen.

40 km voor de streep moesten de renners over de Jaizkibel. Kolobnev trok daar in de aanval, maar werd al gauw terug ingelopen. Cunego loste snel op de Jaizkibel. De Italiaan was in de 18de etappe in de Tour zwaar ten val gekomen en verliet de dag nadien de wedstrijd, blijkbaar is hij nog niet hersteld. Ondertussen heeft hij afgezegd voor de Olympische Spelen. De renners van QuickStep stelden alles in het werk om Bettini naar de zege te loodsen. Onze landgenoot Vandewalle maakte een goede indruk.

Op de Alto de Ankale, minder dan 20 km van de finish, opende Sivtsov (Team Columbia) de debatten. Toen hij werd ingelopen vuurde Bettini een eerste pijl af. Even later probeerde de wereldkampioen een tweede keer. Toen kwam Contador in de problemen en moest de Girowinnaar uiteindelijk lossen. Vlak voor de top lanceerde Valverde zich, hij kreeg Rebellin mee in zijn wiel. Sanchez (Euskaltel) demarreerde en reed voorbij dit duo. Lang bleef Sachez niet alleen voorop, Bettini, Valverde, Rebellin en Moncoutié (Cofidis) konden hem vervoegen. 8 andere renners haakten eveneens hun karretje aan. Schleck, beste jongere in de Tour, was daar niet bij. Moncoutié en Rebellin trokken met zijn tweeën in de aanval, maar het mocht niet baten. De volgende poging was er één van Popovych (Silence-Lotto) en alweer Rebellin. Definitief wegraken zat er echter niet in. In de slotkilometer kon Moncoutié nog wat meters voorsprong pakken, maar niet voldoende. Het werd een spurt die Valverde won. Kolobnev en Rebellin waren twee en drie. Bettini eindigde op een vierde plaats. 

 

Valverde wint de sprint

 

Het podium v.l.n.r.: Kolobnev (2), Valverde (1) en Rebellin (3)

(bron: www.sporza.be)

 

Top 10

 
01.A.Valverde 239 km in 5h29'11"
02.A.Kolobnev z.t.
03.D.Rebellin  
04.P.Bettini  
05.F.Pellizotti  
06.D.Menchov  
07.S.Sanchez  
08.S.Goubert  
09.H.Zubeldia op 2"
10.D.Moncoutié z.t.

 

GiGiVéLo

Terug