zondag 20 juli

Tour de France: rit 15

Fränk Schleck in het geel

In de 15de rit stond de eerste dag door de Alpen op het programma, de etappe tussen Embrun en het Italiaanse Prato Nevoso was 182 km lang. Mark Cavendish was er vandaag niet meer bij, de manager van z'n ploeg Team Columbia, Bob Stapleton, praatte de vorige avond op de Brit in om een verstandige beslissing te nemen en bijgevolg uit de Tour te stappen met het oog op de Olympische ploegkoers. De jonge spurtbom volgde de wijze raad op en neemt nu een weekje rust om nadien op te bouwen naar de Spelen.

De overgebleven renners moesten dus over de Alpen geraken. Na 13 km wedstrijd trokken drie renners in de aanval:  de Spanjaarden Egoi Martinez (Euskaltel) en José Luis Arrieta (AG2R) en de Amerikaan Danny Pate (Garmin). Even later sloot de Australiër Simon Gerrans (Crédit Agricole) aan. Nadat duidelijk was dat geen van hen een gevaar was in het algemeen klassement kregen ze een vrijgeleide. Al snel hadden ze meer dan 3 minuten voorsprong. 15 kilometer verder bereikte die al de 10 minuten. Op het parcours lagen drie cols: één van buiten categorie, één van derde en één van eerste. Ze lagen in deze volgorde. Na 37,5 km begon men aan de beklimming van de Col d'Agnel, die is 20,5 km lang en heeft een stijgingspercentage van gemiddeld 6,6%. De hele dag was het hondenweer: regen en wind. Bij Sébastien Chavanel (Agritubel) raakte zijn regenjasje in zijn wiel. Het zou niet het dagje van de Fransman worden, want hij finishte als laatste op 42'59". Daarmee staat hij in het algemeen klassement nu op de 153ste en dus laatste plaats op 2h42'15" vlak achter onze landgenoot Wim Vansevenant (Silence-Lotto) die al twee keer rode lantaarn was in de Tour. Op de Col d'Agnel zette de Lampre-ploeg zich op kop van het peloton, blijkbaar wilden ze alles in het werk stellen voor een zege van Cunego op eigen bodem. Later zou het toch opnieuw Silence-Lotto, de ploeg van leider Evans, zijn die het tempo bepaalde. De voorsprong van de vier koplopers liep nog steeds op en zat op dat moment al boven de 13'30". Op de Col was er de opgave van de Australiër Mark Renshaw (Crédit Agricole). Slecht nieuws voor gele trui Cadel Evans, want diens ploegmaat Christophe Brandt moest al gauw de rol lossen op de Agnel. Even later bleek het tempo ook te hoog voor McEwen. En wie zagen we even later wegzakken uit de groep? Jawel, Stijn Devolder (QuickStep). Enkele meters verder gaf onze landgenoot er de brui aan en stapte in de volgwagen bij Dirk Demol. Voor de rest werd er eveneens gelost door onder andere Willems (Liquigas) en groene trui Freire (Rabobank). Voeckler (Bouygues Télécom) reed alleen voor het peloton in de afdaling en . De vier koplopers inhalen zat er niet meteen in, maar voor de veiligheid was het zeker niet overbodig. Zo kwamen Hunter (Barloworld) en Pereiro (Caisse d'Epargne) ten val. Hunter kon de tocht verder zetten, maar Pereiro verging het minder goed. In een haarspeldbocht vloog hij over de afsluiting enkele meters diep op het asfalt. Hij bleef de hele tijd bij bewustzijn en houdt er wonder boven wonder enkel een gecompliceerde breuk aan de linkerarm aan over. Hier eindigde de Tour voor de Tourwinnaar van 2006, hij stond 15de in het algemeen klassement op 6'01" van Evans. Na de val van Pereiro zat de schrik er goed in in het peloton en er werd druk over het voorval nagepraat.

 

 

Maar de tocht naar Parijs moet worden verder gezet en dus posteerde Lampre in de vallei twee mannetjes vooraan het peloton. Op 65 km van de top van Prato Nevoso hadden Martinez, Arrieta, Pate en Gerrans een voorsprong van 17 minuten. Na Lampre zette ook CSC zijn mannetjes aan het werk: Stuart O'Grady en Deens kampioen Nicki Sörensen. Het duurde niet lang eer er wat van de voorsprong werd afgedaan. Ongeveer 48 km van de streep lag een rotonde op het parcours en langs beide kanten schoven renners over het gladde wegdek: Ballan en Cunego (Lampre), witte trui Nibali (Liquigas), Aerts (Silence-Lotto), Ten Dam (Rabobank), nummer drie in de stand Vandevelde (Garmin), Lang (Gerolsteiner) en Voigt (CSC). De schade bleef gelukkig beperkt. Na de val was er even rust in het peloton om de slachtoffers te laten terugkeren. Daarna was het weer aan O'Grady en Sörensen om tempo te maken, ook de Belg Wim Vansevenant droeg zijn steentje bij. Voor de slotklim naar Prato Nevoso lag nog een colletje van derde categorie, de Colle del Morte. Hier moesten McEwen (Silence-Lotto) en Gilbert (La Françaises des Jeux) de rol lossen. In het peloton volgde nog een machtsontplooiing van CSC: met zeven man reden ze voorin het peloton en enkelen legden het tempo op. De vier koplopers inlopen zat er echter al lange tijd niet meer in, zij zouden op Prato Nevoso mogen uitmaken wie de ritzege op zijn naam zou schrijven.

De klim naar Prato Nevoso is van eerste categorie en is 11,4 km lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 6,9 %. Pate bleef lange tijd in het wiel van de drie anderen hangen. Martinez was de eerste om aan te vallen. Toen vond Pate blijkbaar opeens zijn goede benen terug, want hij was de eerste om weer aan te sluiten. Daarna volgde Gerrans nadat een heel stuk net achter de twee had gereden. Arrieta zat in de problemen en zag zijn kans op een ritzege verdwijnen. Op 3,3 km van de top demarreerde Martinez nog een keer. Pate en Gerrans volgden gezwind. Het was Gerrans die de sprint won en de dag van zijn leven beleefde. Martinez werd tweede op 3" en Pate derde op 10".

 

Gerrans heeft reden om zijn blokjes bloot te lachen

 

En nu even bijkijken hoe het de favorieten verging op Prato Nevoso. Het was Andy Schleck (CSC) die het kopwerk deed. Zijn tempo lag te hoog voor Popovych (Silence-Lotto) en Efimkin (AG2R), 8ste in de stand op 2'32" van Evans. Sastre (CSC) plaatste de eerste demarrage van het favorietengroepje. Kohl (Gerolsteiner) en Menchov (Rabobank) konden het eerst naar hem toerijden. De aanval van Sastre zorgde er wel voor dat z'n ploegmaat Andy Schleck even moest lossen, maar hij zou terug kunnen keren. Dit groepje bleef over: Sastre, Fränk Schleck (CSC), Andy Schleck, Menchov, Evans, Valverde (Caisse d'Epargne), Kohl, Vandevelde, Kreuziger (Liquigas) en Sanchez (Euskaltel). Met Sastre en de broertjes Schleck reed dus drie man van CSC voorin. Sanchez reed wat voor dit groepje uit, maar zou weer gerepen worden. En dan was er een demarrage van Menchov, maar toen kwam er een bocht en de Rus ging onderuit. Andy Schleck was degene die counterde, maar vertraagde direct toen hij Menchov viel. Menchov sprong snel weer op de fiets en de anderen wachtten tot hij weer aansloot. Sanchez moest iets later lossen. Andy Schleck plaatste nog een aanval en dit keer waren de rollen omgekeerd en reed Menchov in zijn kielzog. Alles kwam terug. Andy moest even lossen, maar zou weer kunnen terugkeren. Toen trad Kohl in het offensief, Menchov dichtte echter weer het gat. Er onstond een breukje voor het wiel van Evans en de Schlecks. Sastre demarreerde en kreeg Menchov en Kohl mee. Valverde reed even tussen de twee groepjes in, maar kon naar de drie toerijden. Kohl perste alles uit zijn lijf, want zijn achterstand op Evans bedroeg maar 46". Pech voor de Oostenrijker, want Fränk Schleck die voor Evans uitreed haastte zich ook en graaide zo de gele trui mee. Kohl neemt wel de bolletjestrui over van zijn ploegmaat Lang. Er staan nu zes renners binnen de minuut die allen nog in aanmerking komen voor de Tourzege. Zeker is dat we een finale krijgen om duimen en vingers van af te likken. Of hoe mooi wielrennen kan zijn. 

Geniet ervan.

 

Fränk Schleck in het geel

(bron: www.sporza.be)

 

Rit 15

01.S.Gerrans 182 km in 4h50'44"
02.E.Martinez op 3"
03.D.Pate 10"
04.J.L.Arrieta 55"
05.B.Kohl 4'03"
06.C.Sastre z.t.
07.A.Valverde 4'12"
08.D.Menchov 4'23"
09.F.Schleck 4'41"
10.C.Vandevelde 4'43"
11.R.Kreuziger 4'46"
12.S.Sanchez 4'50"
13.C.Evans z.t.
14.A.Schleck 4'58"
15.K.Kirchen 5'34"
16.S.Szmyd 5'42"
17.S.Casar z.t.
18.S.Goubert 5'44"
19.T.Valjavec 5'46"
20.V.Nibali z.t.

Maxime Monfort (Cofidis) werd 23ste op 6'09" en staat nu in het algemeen klassement op de 16de plaats op 8'34". In het jongerenklassment staat hij derde op 3'12" van Nibali. Kreuziger staat tussen hen in op 1'53" van Nibali. Andy Schleck staat daar vierde op 3'39". Daarna is er een kloof van meer dan 15 minuten.

Algemeen klassement

 
01.F.Schleck in 63h57'21"
02.B.Kohl op 7"
03.C.Evans 8"
04.D.Menchov 38"
05.C.Vandevelde 39"
06.C.Sastre 49"
07.K.Kirchen 2'48"
08.V.Efimkin 3'36"
09.A.Valverde 4'11"
10.S.Sanchez 4'34"

puntenklassement: groene trui: O.Freire

bergklassment: bolletjestrui: B.Kohl

jongerenklassement: witte trui: V.Nibali

ploegenklassement: Team CSC Saxo Bank

 

GiGiVéLo

Terug