vrijdag 18 juli

Tour de France: rit 13

Cavendish heeft er vier

Rit 13 situeerde zich tussen Narbonne en Nîmes en was 182 km lang. Aan kilometerpaal nul vertrokken Brard (Cofidis), Frans nationaal kampioen op de weg in 2001, en Terpstra (Milram). Hun voorsprong liep op tot boven de zeven minuten. In het peloton waren het La Française des Jeux, geïnspireerd door de tweede plaats van Sébastien Chavanel in de 12de etappe, en Team Columbia die het werk deden. Zij aasden duidelijk op een massasprint.

Tijdens de rit raakte het ontslag van Piepoli en Ricco bekend. De teammanager van Saunier Duval, Mauro Gianetti, had telefonisch contact met hen en besliste hen uit het team te zetten wegens inbreuk op de ethische code van de ploeg.

Terpstra demarreerde ter hoogte van de tussensprint op 28 km van de aankomst. Ook in het peloton was er beweging: eerst graaide Flecha (Rabobank) de laatste punten voor het puntenklassement mee opdat Oscar Freire zich niet meer moe zou hoeven te maken met het oog op de slotsprint. Augé (Cofidis) viel aan bij het  passeren aan de tussensprint en kon tot bij zijn ploegmaat Brard rijden. La Française des Jeux bleef op kop van het peloton en greep op 13,8 km Brard en Augé. Met nog 10 km verwijderd van Nîmes kwam er een einde aan de vlucht van Terpstra, de aflossing werd verzekerd door een andere Nederlander, namelijk Stef Clement (Bouygues Télécom). Ook voor hem zat er echter geen overwinning in. In volle finale was er nog een spectaculaire val van Krauss (Gerolsteiner). Hij botste op een paaltje en werd van zijn fiets gecatapulteerd, zijn fiets brak in twee, maar hijzelf kwam er met de schrik vanaf. Sylvain Chavanel (Cofidis) trok in het offensief, maar het leverde hem niets op, behalve een paar kilometer in het middelpunt van de belangstelling staan. 

Alles was in het werk gesteld voor een vierde massasprint en die zou men ook krijgen. En het wekt niet veel verbazing meer op als de jonge Brit Mark Cavendish (Team Columbia) als eerste over de finish zoeft. Hij heeft zijn vierde etappe beet in deze Tour. mCEwen (Silence-Lotto) en Feillu (Agritubel) werden tweede en derde. 

 

Brard (Cofidis) en Terpstra (Milram) waren de vluchters van de dag

 

Silence-Lotto

 

Nummer vier voor Cavendish (team Columbia), Feillu (Agritubel) is tweede

(bron: www.sporza.be)

 

Rit 13   Algemeen klassement  
01.M.Cavendish 182 km in 4h25'42" 01.C.Evans in 54h48'47"
02.R.McEwen z.t. 02.F.Schleck op 1"
03.R.Feillu   03.C.Vandevelde 38"
04.H.Haussler   04.B.Kohl 46"
05.O.Freire   05.D.Menchov 57"
06.T.Hushovd   06.C.Sastre 1'28"
07.L.Duque   07.K.Kirchen 1'56"
08.E.Zabel   08.V.Efimkin 2'32"
09.J.Dean   09.M.Astarloza 3'51"
10.Sé.Chavanel   10.V.Nibali 4'18"

puntenklassement: groene trui: O.Freire

bergklassment: bolletjestrui: S.Lang

jongerenklassement: witte trui: V.Nibali

ploegenklassement: Team CSC Saxo Bank

 

GiGiVéLo

Terug