donderdag 17 juli

Tour de France: rit 12

Derde voor Cavendish

Lavenalet - Narbonne, dit was de 12de etappe in de Tour, een rit van 168,5 km. Jammer genoeg werd deze dag volledig overschaduwd door de positieve dopingtest van Riccardo Ricco die zo'n drie kwartier voor de start door de politie werd weggeplukt uit de de vrachtwagen van Saunier Duval. Op dag vier, de tijdrit in Cholet, werd Ricco betrapt op epo. Zijn ploeg trok zich meteen terug uit deze Tour. Straks kom ik hier nog even op terug.

Maar eerst alles over het sportieve gedeelte van de dag. Twee renners kozen het hazenpad: Dumoulin (Cofidis) en Gérard (La Française des Jeux). Hun voorsprong bleef eerder beperkt. Dumoulin is de winnaar van de derde rit in deze Tour na een marathonvlucht van 208 km. Bij de eerste tussensprint, gewonnen door Gérard, greep groene trui Freire (Rabobank) nog de twee punten mee voor concurrent Hushovd (Crédit Agricole). In de tweede tussensprint zat dat er niet meer in, want op 55 km was er een demarrage van Oroz (Euskaltel), hij overbrugde een kloof van 40" om bij het kopduo te komen. Er werd vandaag ook aangetoond dat er nog solidariteit bestaat in het peloton: Valverde (Caisse d'Epargne) was achterop geraakt, maar dankzij de volgwagen van Rabobank kon hij vlot terug aansluiten in het peloton. De voorsprong van de drie liep op tot 1'30", voor de sprintersploegen bleef de situatie dus comfortabel. Op 30 km van de streep zette Dumoulin aan, Oroz dichtte snel het gat. Het liedje was uit voor de drie op 8 km van Narbonne, na een ultieme poging van Dumoulin. De strijdlust ging naar Gérard. 

Het zou dus een massasprint worden, de vluchters van de dag kregen het al vlug moeilijk. Lövkvist (Team Columbia), die net nog een lekke band had gehad, bracht zijn ploegmaat Cavendish naar voren. QuickStep had een perfect treintje opgezet voor Steegmans en alle sprinters wilden dan ook graag in het wiel zitten van de Belg. Steegmans werd knap derde. De zege was voor Cavendish die al zijn derde rit meepakt in deze Tour, na de vijfde en achtste etappe. Sébastien Chavanel (La Française des Jeux) pakte de tweede plaats. Freire blijft in het groen. 

 

Derde voor Cavendish

(bron: www.sporza.be)

 

Rit 12   Algemeen klassement  
01.M.Cavendish 167,5 km in 3h40'52" 01.C.Evans in 50h23'05"
02.Sé.Chavanel z.t. 02.F.Schleck op 1"
03.G.Steegmans   03.C.Vandevelde 38"
04.E.Zabel   04.B.Kohl 46"
05.O.Freire   05.D.Menchov 57"
06.F.Chicchi   06.C.Sastre 1'28"
07.T.Hushovd   07.K.Kirchen 1'56"
08.L.Duque   08.V.Efimkin 2'32"
09.J.Dean   09.M.Astarloza 3'51"
10.H.Haussler   10.V.Nibali 4'18"

 

puntenklassement: groene trui: O.Freire

bergklassment: bolletjestrui: S.Lang

jongerenklassement: witte trui: V.Nibali

ploegenklassement: Team CSC Saxo Bank

 

GiGiVéLo

Terug