dinsdag 15 juli

Tour de France: rit 11

Arvesen rond vlucht schitterend af

De elfde rit bracht het Tourpeloton van Lannemezan naar Foix, het was een etappe van 167,5 km. 's Ochtends was er eerst nog dopingnieuws. Moises Duenas (Barloworld) werd na de vierde etappe, de tijdrit in Cholet, betrapt op epo. De Spanjaard stond 19de in het algemeen klassement. In de bewuste etappe werd hij slechts 82 ste, maandag werd hij wel elfde in de rit met aankomst op Hautacam. De politie nam hem dus de ochtend van de elfde rit mee voor verhoor, op zijn kamer werden verboden middelen gevonden volgens de ploegleiding. Andere kamers werden niet doorzocht. Zijn team zette hem onmiddellijk op non-actief en hij werd bijgevolg uit de Tour gezet. Na Manuel Beltran (Liquigas) is dit het tweede dopinggeval in deze Tour.

Maar goed, het Tourcircus zette zijn tocht verder. Een uitgebreide kopgroep kreeg vorm: Botcharov (Crédit Agricole), Fofonov (Crédit Agricole), Fédrigo (Bouygues Télécom), Arvesen (CSC), Wegmann (Gerolsteiner), Moinard (Cofidis), Pozzato (Liquigas), Velo (Milram), Ballan (Lampre), Elmiger (AG2R), Moerenhout (Rabobank), Vaugrenard (La Française des Jeux). Aanvankelijk zat ook onze landgenoot Gert Steegmans (QuickStep)bij deze groep, maar hij kon het tempo niet aan op de Col de Larrieu van 3de categorie. Garcia Acosta (Caisse d'Epargne) had nog geprobeerd naar de koplopers te rijden, maar dat lukte niet. De vluchters kregen een vrijgeleide van het peloton, hun voorsprong liep op tot boven de 16 minuten.

Onderweg waren er de opgaves van Longo Borghini en Cardenas, twee renners van Barloworld. Ze hadden respectievelijk een sleutelbeenbreuk en een beenblessure. Na de opgave van Soler in de vijfde rit door een gebroken handwortelbeentje en de uitsluiting van Duenas telt Barloworld nog vijf renners. 

Op het parcours lag een col van 1ste categorie, namelijk de Col de Portel. Voorin trok Moinard ten aanval. Ook achterin viel er actie te bespeuren, Oscar Pereiro Sio (Caisse d'Epargne), Tourwinnaar van 2006, trok in het offensief. Dat was het sein voor CSC om de leiding van het peloton over te nemen van Silence-Lotto. Pereiro sprokkelde een voorsprong van 2' bijeen en lag zo'n 14' achter op de kopgroep. Dichter kwam hij niet, net zoals bij zijn ploegmaat Garcia Acosta eerder deze rit ging het om een chasse patate. Op de Col de Bouich van 3de categorie op ongeveer 20 km voor de streep wachtte Pereiro het peloton op. Moinard lag nog steeds voorop, Ballan plaatste een demarrage op de Col de Bouich, maar ver droeg die niet.

Met nog 4 km te gaan, besloot Fofonov dat het tijd was voor een aanval, het ging hier echter om een getelefoneerde aanval en veel succes kende hij dus niet. Elmiger verging het beter, hij kon naar Moinard toerijden en kreeg Arvesen mee. Ook Ballan kon zijn wagonnetje aanpikken. Even voorbij de vlag van 2 km was er een demarrage van Arvesen, Ballan en Elmiger sloten opnieuw aan. Vlak voor het aanzetten van de sprint raakte ook Moerenhout erbij, maar meedoen met de sprint zat er voor de Rabobanker niet meer in. Arvesen won de sprint, met een heel klein verschil op Elmiger. Ballan vervolledigt de top 3.

In het peloton had Silence-Lotto het weer overgenomen van CSC. De pelotonssprint werd 14 minuten en 51 seconden later gewonnen door Thor Hushovd (Crédit Agricole) voor Zabel (Milram) en Duque (Cofidis). Freire (Rabobank) blijft in het groen met 10 punten meer dan Kirchen (Team Columbia) en 21 meer dan Hushovd.

 

Moinard reed een hele tijd alleen voorin

 

De sprint: Ballan (l) wordt derde, na de winnaar Arvesen (m) en Elmiger (r)

 

Arvesen wint zijn eerste Touretappe

(bron: www.sporza.be)

 

Rit 11   Algemeen klassement  
01.K.-A.Arvesen 167,5 km in 3h58'13" 01.C.Evans in 46h42'13"
02.M.Elmiger z.t. 02.F.Schleck op 1"
03.A.Ballan   03.C.Vandevelde 38"
04.K.Moerenhout op 2" 04.B.Kohl 46"
05.A.Bocharov 11" 05.D.Menchov 57"
06.P.Fédrigo 14" 06.C.Sastre 1'28"
07.F.Pozzato z.t. 07.K.Kirchen 1'56"
08.B.Vaugrenard   08.J.J.Cobo Acebo 2'10"
09.F.Wegmann   09.R.Ricco 2'29"
10.M.Velo   10.V.Efimkin 2'32"

 

puntenklassement: groene trui: O.Freire

bergklassment: bolletjestrui: R.Ricco

jongerenklassement: witte trui: R.Ricco

ploegenklassement: Team CSC Saxo Bank

 

GiGiVéLo

Terug