zondag 13 juli

Tour de France: rit 9

Ricco wint eerste Pyreneeënrit

De negende etappe tussen Toulouse en Bagnères-de-Bigorre stuurde de renners de Pyreneeën in. Er lagen vier cols van vierde, één van derde en twee van eerste categorie op het parcours verspreid over 224 km. De cols van eerste categorie waren de Col de Peyresourde en de Col d'Aspin. De voet van de Peyresourde lag op 72 km van de aankomst. Na de Aspin volgde nog een afdaling en een vlak stuk van 26 km.

Na 22 km wedstrijd hadden drie renners een vlucht opgezet: Lang (Gerolsteiner), Jalabert (Agritubel) en Kuschynski (Liquigas). Hun voorsprong liep op tot 14'20". Het waren de mannen van het Baskische Euskaltel die zich op de voorposten van het peloton hadden verzameld.

Opschudding na 115 km: een valpartij. Verdugo (Euskaltel) en Wim Vansevenant (Silence-Lotto) lagen erbij en ook Cadel Evans (Silence-Lotto)! Evans was geraakt aan de linkerflank en rug.  Met de hulp van zijn ploegmaten kon hij terugkeren in het peloton, hij ging ook bij de Tourdokter voor verzorging. Het is afwachten hoe hij aan de start zal staan van de 10de etappe.

Alles lag vast tot aan de beklimming van de Peyresourde. Al gauw dienden sprinters als Cavendish (Team Columbia) te lossen, ook voor Voeckler (Bouygues Télécom), Gilbert (La Française des Jeux) en Pozzato (Liquigas) lag het tempo in het peloton te hoog. Bij het koptrio moest Jalabert zijn medevluchters Kuschynski en Lang laten gaan. Achteraan het peloton bleef de deur wagenwijd openstaan. Er kwam wel een aanval van Cardeñas (Barloworld), ver zou die echter niet dragen. Witte trui Lövkvist (Team Columbia) en Zubeldia (Euskaltel) kenden tegen de top wat moeilijk momenten. Zabel (Milram) loste, maar zou in de afdaling terug aansluiting vinden bij het peloton. Voorin had Kuschynski Lang moeten laten gaan. En dan een demarrage in het peloton van de Belg Maxime Monfort (Cofidis). Hij kreeg het gezelschap van bolletjestrui De La Fuente (Saunier Duval). Luis-Leon Sanchez (Caisse d'Epargne), die de zevende rit heeft gewonnen, reed naar de twee toe. Al snel kregen ze Jalabert in het vizier, hij zou niet lang volgen en snel door het uitgedunde peloton gegrepen worden.

Op de Col d'Aspin weigerde Sanchez alle medewerking omdat zijn kopman Valverde in het peloton geen al te beste dag doormaakte. Schumacher (Gerolsteiner) viel aan uit het peloton en ook Ricco (Saunier Duval) deed dat. Ver droeg deze poging echter niet. Pereiro (Caisse d'Epargne) was de volgende om het te proberen en alweer was het tevergeefs. Later kwam er een poging van Casar (La Française des Jeux). Achterin moest Lövkvist lossen. Sanchez, De La Fuente en Monfort kwamen aan bij Kuschynski. Niet veel later bleef enkel Monfort nog over. Lang reed nog steeds solo voorop. Er kwam nog meer reactie van achteren uit: Astarloza (Euskaltel), Kohl (Gerolsteiner) en Nibali (Liquigas). Ricco demarreerde voor een tweede maal en vloog naar Monfort toe en liet die alleen achter. Sanchez die daarstraks nog bij de vluchters zat knapte nu met ploegmaten het werk op voor Valverde. Schumacher diende te lossen uit het peloton. Een goede kilometer voor de top ging Ricco op en over Lang, hij had een voorgift van 1'27" op wat nog overbleef van het peloton. Vlak voor de top werd Monfort gegrepen. Lang werd bijgestaan door Nibali, maar Ricco terughalen zat er niet in. Ook niet voor de groep met gele trui Kirchen (Team Columbia). Op 8 km viel Vladimir Efimkin (AG2R) aan. Ricco was buiten schot en wint na Super-Besse een tweede rit in deze Tour. Efimkin werd tweede. Zijn ploegmaat Dessel werd derde. Lang kreeg de prijs van de strijdlust. Kirchen neemt de groen trui weer over van Oscar Freire (Rabobank) en Andy Schleck (CSC) is de beste jongere.

Monfort reed een knappe etappe en eindigde zesde. In het algemeen klassement staat hij 14de op 2'07" van Kirchen. Hij is tweede in het jongerenklassment op 9" van Andy Schleck. Devolder (QuickStep) bleef vandaag present in de groep met klassmentsrijders en zat mooi voorin, hij schuift een plaats op in het algemeen klassement doordat Millar (Garmin) zijn plaats verloren heeft. Volderke is nu 7de op 1'21". Benieuwd hoe de Belgen het er van af zullen brengen in de rit naar Hautacam. 

 

De vluchters van voren naar achter: Lang, Kuschynski en Jalabert

 

Evans bij de dokter

 

Monfort in het offensief

 

Ricco wint

(bron: www.sporza.be)

 

Rit 9   Algemeen klassement  
01.R.Ricco 224 km in 5h39'28" 01.K.Kirchen in 38h07'19"
02.V.Efimkin op 1'04" 02.C.Evans op 6"
03.C.Dessel 1'17" 03.C.Vandevelde 44"
04.D.Fofonov z.t. 04.S.Schumacher 56"
05.C.Knees   05.D.Menchov 1'03"
06.M.Monfort   06.A.Valverde 1'12"
07.A.Valverde   07.S.Devolder 1'21"
08.R.Kreuziger   08.O.Pereiro Sio z.t.
09.D.Cunego   09.S.Sanchez 1'27"
10.J.Popovych   10.C.Sastre 1'34"

 

puntenklassement: groene trui: K.Kirchen

bergklassment: bolletjestrui: David De La Fuente

jongerenklassement: witte trui: A.Schleck

ploegenklassement: Team CSC Saxo Bank

 

GiGiVéLo

Terug