zaterdag 12 juli

Tour de France: rit 8

Cavendish is oppermachtig

Deze achtste etappe ging van start in Figeac en kwam aan in Toulouse na een tocht van 172,5 km. Het peloton moest over twee klimmetjes van vierde en twee van derde categorie. De renners hadden het onderweg zwaar te verduren door de voortdurende regenval.

Net na de fictieve start iets over één uur, gingen al enkele renners tegen de vlakte, gelukkig viel de schade mee. Er waren al vlug enkele pogingen tot ontsnapping, Laurent Lefèvre (Bouygues Télécom) slaagde erin een voldoende grote kloof te slaan om uit de greep van het peloton te blijven. David De La Fuente (Saunier Duval) pakte enkele punten voor de bergtrui op de eerste twee klimmetjes en mag ook tijdens de eerste Pyreneeënrit morgen de bolletjestrui dragen. 

Met nog 124 km in het vooruitzicht trokken Txurruka (Euskaltel), Riblon (AG2R) en Pineau, een ploegmaat van Lefèvre, in de tegenaanval. De drie hadden hadden toen toch enkele minuutjes achterstand op de koploper. Aanvankelijk zette Lefèvre door, maar naarmate de drie naderden, matigde hij toch zijn tempo.

In het peloton was het Team Columbia, ploeg van gele trui Kirchen, die vooraan reed. 60 km van Toulouse kregen ze steun van Crédit Agricole, die Hushovd wilden uitspelen in de sprint. De achterstand op de drie bedroeg zo'n 5 minuten. Later kwam er versterking van Liquigas en Rabobank. Liquigas wilde vandaag duidelijk positief in beeld komen nadat Beltran betrapt werd op epo na de eerste rit. En natuurlijk beoogden ze een sprint met Chicchi in hun ploeg. Hij zou echter pas 15de worden.

Pech voor Voigt (CSC), Ciolek (Team Columbia), Ten Dam (Rabobank) en Ricco (Saunier Duval) op 51 km van de streep kwamen ze ten val. Ze konden terugkeren in het peloton, al ging het voor Ricco heel langzaam en had hij duidelijk pijn.

50" bedroeg de achterstand op de koplopers op 42 km van de finish, hierop besloot het peloton het tempo wat te vertragen. Nog altijd viel de regen met bakken uit de lucht. Een tiental kilometer verder demarreerden Augé (Cofidis) en Bichot (Agritubel), ze zouden het gezelschap krijgen van Terpstra (Milram) en Willems (Liquigas). Terpstra zou nog even alleen tussen de kop en het peloton rijden nadat Willems en co gegrepen waren, maar het was duidelijk een chasse patate. Lekke band voor sprinter Leonardo Duque (Cofidis) op 20 km, hij zou in de spurt pas 18de worden. Ondertussen zetten Liquigas en Crédit Agricole het kopwerk in het peloton voort.

Txurruka plaatste voorin de eerste aanval, maar Riblon, Pineau en Lefèvre volgden. Enkele meters verder deed Pineau een uitval en hij en Txurruka waren alleen weg. Het duo zou 3,8 km van de meet ingehaald worden na een laatste sprong van Pineau.

Een massasprint zou het worden. Rosseler en De Jongh zaten voor hun ploegmakker Steegmans (QuickStep), normaal gezien had ook Tosatto daar moeten zitten, die was echter achterop geraakt door een bandbreuk van Millar (Garmin). Steegmans kwam daardoor te vroeg op kop en zou slechts zevende worden. De winnaar was Cavendish (Team Columbia) die gewoon oppermachtig was en na de vijfde nu ook de achtste rit binnenrijft. Zijn teammaat Ciolek werd tweede en Casper (Agritubel) derde. McEwen (Silence-Lotto) werd pas 17de. Freire (Rabobank) die vierde werd in de sprint en vandaag al de groene trui droeg aangezien Kirchen (Team Colombia) in het geel mocht rijden, staat nu effectief eerste in het puntenklassement al staat hij gelijk met Kirchen. 

 

De oppermachtige Cavendish

(bron: www.sporza.be)

 

Rit 8   Algemeen klassement  
01.M.Cavendish in 4h02'54" 01.K.Kirchen in 32h26'34"
02.G.Ciolek z.t. 02.C.Evans op 6"
03.J.Casper   03.S.Schumacher 16"
04.O.Freire   04.C.Vandevelde 44"
05.R.Förster   05.D.Menchov 1'03"
06.E.Zabel   06.A.Valverde 1'12"
07.G.Steegmans   07.D.Millar 1'14"
08.Sé.Chavanel   08.S.Devolder 1'21"
09.T.Hushovd   09.O.Pereiro Sio z.t.
10.R.Hunter   10.T.Lövkvist  

puntenklassement: groene trui: O.Freire

bergklassment: bolletjestrui: David De La Fuente

jongerenklassement: witte trui: T.Lövkvist

ploegenklassement: Team CSC Saxo Bank

 

GiGiVéLo

Terug