zondag 6 juli

Tour de France: rit 2

Hushovd sprint naar zege

De tweede rit in deze Tour startte in Auray en eindigde 164,5 km later in Saint-Brieuc. Er lagen onderweg 3 klimmetjes van 4de categorie en één van 3de. Juan Mauricio Soler (Barloworld) die gisteren in de finale ten val was gekomen zette ook vandaag zijn tocht verder ondanks een polsblessure en de Columbiaan verloor meer dan 7 minuten waardoor hij in het eindklassement al 10'22" achterstand heeft. 

Al gauw na het startsein reden drie renners weg: Fischer (Liquigas), Wegmann (Gerolsteiner) en Sylvain Chavanel (Cofidis). Heel lang zou hun vlucht echter niet duren aangezien Bouygues Télécom zich op kop van het peloton zette en jacht maakte op het drietal. De vluchters werden niet veel later dan ook bij de kraag gevat. Chavanel bleef paraat op de voorposten van het peloton en spurtte voor de bergprijs waarna hij doortrok met Voeckler (Bouygues Télécom) in zijn wiel. Voeckler kon dankzij deze vlucht punten bijsprokkelen voor de bolletjestrui. Onderweg lagen ook tussenspurten, Gilbert (La Française des jeux) die in het groen mocht rijden als 2de in het puntenklassment kon onderweg 1 punt grijpen. 

Op zo'n 70 km van Saint-Brieuc besloten ploegmaten Moreau en Le Lay van Agritubel naar de twee koplopers toe te rijden wat betekende dat ze een gat van ongeveer 3 minuten dienden dicht te rijden. Het duo slaagde na 13 km in hun opdracht. In de slotkilometers zouden ze echter alle vier worden ingelopen door het peloton. Cancellara (CSC) zette aan op iets meer dan 1 km van de meet, maar het mocht niet baten. Ook Steegmans of Gilbert zouden niet winnen doordat ze voet aan grond moesten zetten door een valpartij. Het was de sterke Noor Thor Hushovd (Crédit Agricole) die met de bloemen ging lopen. Kirchen (Team Columbia) finishte als tweede en neemt de groene trui over van Valverde (Caisse d'Epargne) die in het geel blijft.

 

v.l.n.r.: Moreau, Le Lay, Voeckler, Chavanel

 

Hushovd sprint naar de zege

(bron: www.sporza.be)

 

Rit 2   Algemeen klassement  
01.T.Hushovd

164,5 km in 3h45'13"

01.A.Valverde in 8h21'20"
02.K.Kirchen

z.t.

02.K.Kirchen op 1"
03.G.Ciolek   03.O.Freire  
04.R.Hunter   04.J.J.Cobo Acebo  
05.E.Zabel   05.C.Evans  
06.J.Trofimov   06.J.Pineau  
07.O.Freire   07.D.Millar  
08.J.Casper   08.R.Ricco  
09.M.Elmiger   09.F.Schleck  
10.L.Duque   10.F.Pozzato  

puntenklassement: groene trui: K.Kirchen

bergklassment: bolletjestrui: T.Voeckler

jongerenklassement: witte trui: R.Ricco

 

GiGiVéLo

Terug