Kuurne-Brussel-Kuurne

zondag 2 maart 2008

 

 

De Jongh bezorgt QuickStep succes in openingsweekend

Traditiegetrouw stond op de tweede dag van het Belgische openingsweekend Kuurne-Brussel-Kuurne op het programma. Voor enkele renners was het een ongeluksdag, want zij gingen tegen de vlakte. Onder de slachtoffers waren Hansen (Team High Road) en Dockx (Silence-Lotto), zij werden afgevoerd naar het ziekenhuis. Ook wereldkampioen Bettini (QuickStep) maakte kennis met de Belgische bodem en hield het voor bekeken, hij kwam er echter van af met wat oppervlakkige schade.

Tot op 70 km reden vijf renners voorop: Cozza (Slipstream), Goss (CSC), Quinziato (Liquigas) en de Belgen Pauwels (Topsport Vlaanderen) en De Vocht (Silence-Lotto). Doordat QuickStep op de Oude Kwaremont het tempo fel opdreef kon een 25 tal renners de vluchters vervoegen. In de kopgroep zat de gehele QuickStep ploeg: Boonen, Steegmans, Devolder, De Jongh, Tosatto, Van De Walle en Wynants. Achterin kwam er geen georganiseerde achtervolging, waardoor al gauw duidelijk werd dat deze groep de finale zou rijden. Eén van de afwezigen was Nuyens (Cofidis) die gisteren natuurlijk een sterke wedstrijd heeft gereden. 

Vooraan viel de groep op ongeveer 50 km voor het einde uiteen door waaiervorming. Negen mannen vielen zo weg uit de kopgroep, één van hen was Hushovd (Crédit Agricole). Voor Hoste zag het er enige tijd eveneens somber uit, maar de Belg kon doorzetten en terugkeren. Er bevonden zich dus nog 21 mannen op kop. Naast de zeven van QuickStep en Hoste waren de aanwezigen Willems (Liquigas), Quinziato (Liquigas), Franzoi (Liquigas), Flecha (Rabobank), Langeveld (Rabobank), Goss (CSC), Kroon (CSC), Traksel (P3 Transfer), Guesdon (La Française des Jeux), Mengin (La Française des Jeux), Bozic (Cycle Collstrop), Jalabert (Agritubel) en Amorison (Landbouwkrediet).

In Kuurne dienden de renners nog twee plaatselijke ronden van 11 km af te haspelen. In de eerste ronde smakte Jalabert tegen de grond toch reed hij de wedstrijd uit, zij het met geschaafde vingers en elleboog. Vlak voor het ingaan van de slotronde vuurde Flecha een eerste pijl af. Lang duurde het echter niet voor de anderen terug naast hem reden. Willems deed enkele pogingen om zijn kompanen achter zich te laten, maar telkens kreeg hij Devolder in het wiel die steevast gevolgd werd door ploegmaat Steegmans en even later ook door de andere vluchters. Met nog 6 km voor de boeg sprong Hoste als een duiveltje uit een doosje van achteren uit weg. Hij sprokkelde een mooie voorsprong bij elkaar, maar toch... In de achtergrond was daar alweer Devolder, die moest echter even passen en Steegmans zette dan maar solo door tot bij Hoste. De ploegmaat van Boonen nam niet over. Nadat eerst Willems en Langeveld waren teruggkeerd, bracht Kroon de rest naar voor. Op 3 km voor de streep plaatste Langeveld, gevolgd door zijn landgenoot De Jongh, de beslissende demarrage. De Jongh zette zich niet op kop, alweer vanwege de factor Boonen. Langeveld liet het niet aan zijn hart komen en trok door tot aan de eindmeet waar hij geklopt werd door De Jongh. Goss plaatste zich voor de laatste trede van het podium. De Jongh won voor de tweede maal in Kuurne.

 

Top 10  
01.S.De Jongh 193 km in 4u26'47"
02.S.Langeveld z.t.
03.M.Goss op          6"
04.T.Boonen z.t.
05.E.Franzoi  
06.B.Bozic  
07.B.Traksel  
08.K.Kroon  
09.N.Jalabert  
10.F.Amorison  

 

GiGiVéLo

Terug