WK 2007

zondag 30 september 2007

 

 

Bettini antwoordt met de pedalen

In Stuttgart werd vandaag het WK wielrennen op de weg gereden. De voorbije weken werd het sportieve vrijwel volledig op de achtergrond geplaatst vanwege de absurde beslisingen en uitspraken van de Duitse organisatie. Zo was Eddy Merckx niet welkom omdat hij tijdens zijn carrière van verboden middelen had geproefd en de deelname van Alejandro Valverde, Allan Davis en Paolo Bettini werd aangevochten. Het trio kon echter door gerechterlijke stappen te ondernemen toch van start gaan.

Er stond vandaag één man minder aan de start dan gepland. De Portugees José Rodrigues bleek na een gezondheidscontrole een te hoge hematocrietwaarde te hebben en moet twee weken aan de kant blijven. Onze negen Belgen stonden wel paraat: Mario Aerts, Stijn Devolder, Philippe Gilbert, Björn Leukemans, Maxime Monfort, Greg Van Avermaet, Jurgen Van Goolen, Johan Van Summeren en Frederik Willems.

Om halfelf werd het startschot gegeven. De allereerste aanvaller was de Kroaat Kiserlovski. Hij kreeg het gezelschap van de Slovaak Bronis en de Rus Kolesnikov. Al in de tweede ronde zat hun vlucht erop. Maar Kolesnikov wilde het niet bij die ene poging houden en reed naar het nieuwe kopduo Augé (Fra) en Perez Arango (Col) toe. De Rus werd geplaagd door enkele lekke banden, maar zijn kompanen wachtten hem telkens rustig op. De voorgift die het peloton hen had gegeven liet dat toe.

In de vijfde ronde sleurde Tonti (Ita) aan de kop op de eerste helling, de Herdweg, en zijn landgenoot Bruseghin deed dat op de tweede helling, de Birkenkopf. Door het tempo de hoogte in te jagen kwam er een einde aan de vlucht van de drie koplopers. Een nieuwe kopgroep van zo'n 40 man werd gevormd. Daarbij zaten ook drie landgenoten: Aerts, Van Avermaet en Devolder. Voigt (Dui), Hushovd (Noo), Hincapie (Am), Cunego (Ita), Bertolini (Ita), Flecha (Spa) waren ook van de partij. De Oekraïner Pidgorny koos het hazenpad en zette een solo op. In de achtergrond waren het de Nederlanders die al het werk verrichtten ondanks de aanwezigheid van Tankink en Gesink bij de koplopers. Blijkbaar zetten ze alles op Boogerd. Hun harde werk werd beloond. De grote groep werd gegrepen. Even later kwam er ook aan het verhaal van Pidgorny een einde.

Onder impuls van Voigt en Bertolini kwam een omvangrijke kopgroep tot stand. Alweer waren de Belgen goed vertegenwoordigd met Devolder, Gilbert en Van Summeren. Andere namen: Ballan (Ita), Burghardt (Dui), Flecha (Spa), Kroon (Ned), Cunego (Ita) en Kirchen (Lux). In het peloton was het alweer Nederland dat de achtervolging leidde. Na een paar rondes werden ze afgelost door de Australische ploeg. Langzaamaan dunde de kopgroep uit, ook voor Devolder en Van Summeren was het vooraan te lastig.

Vlak voor het ingaan van de twaalfde ronde was er een hergroepering. Terwijl het WK er voor Devolder en Willems al opzat, ging Van Goolen mee in de aanval. Ver geraakte hij echter niet.

Bij het ingaan van de voorlaatste ronde hield ook Van Summeren het voor bekeken. De Rus Kolobnev en de Italiaan Rebellin kleurden deze ronde door op kop te rijden. Iedereen liet het werk over aan Spanje om hen bij te halen. In de laatste ronde zette zelfs Valverde al zijn krachten in om Freire de kans te bieden wereldkampioen te worden. Op de Herdweg reden Wegmann (Dui), Boogerd (Ned), Elmiger (Zwi) en Leukemans naar Rebellin en Kolobnev. Even later sloten Schumacher (Dui), Pozzato (Ita), Bettini (Ita), Evans (Aus), Kroon (Ned), Dekker (Ned), Sanchez (Spa), Fränk Schleck (Lux) en Gilbert aan. Er was geen cohesie en dus besloot Sanchez de anderen even aan te zetten tot actie. Daarna was het Boogerd die de anderen op sleeptouw nam. Ondertussen dikte de voorsprong op het peloton aan. Vooraan kon Bettini een kloof slaan. Schleck en Schumacher waren de eersten om die te dichten. Enkele meters verder volgden ook Evans en Kolobnev. Op de Birkenkopf probeerde Bettini zijn medevluchters achter zich te laten, maar ze konden terugkeren. De vijf spurtten voor de wereldtitel. Kolobnev zette aan en maakte een sterke indruk, toch kon Bettini er nog over. Hij volgt zichzelf dus op. Na aankomst vloeiden de tranen rijkelijk bij de Italiaan. Kolobnev legde beslag op het zilver en Schumacher op brons. Gilbert werd knap achtste en Leukemans dertiende. De Belgen mogen zeker en vast tevreden zijn over hun WK. Gezien de jeugdigheid van deze ploeg wachten er ons nog mooie tijden.

 

Bettini won de sprint

Hij volgt zichzelf op als wereldkampioen

Het podium (v.l.n.r.): Kolobnev (Rus) behaalde zilver, Bettini (Ita) goud en Schumacher (Dui) brons

(foto's: www.vrtnieuws.net)

 

Top 10  
01.P.Bettini 267km in 6h44'43"
02.A.Kolobnev z.t.
03.S.Schumacher  
04.F.Schleck  
05.C.Evans  
06.D.Rebellin op          6"
07.S.Sanchez z.t.
08.P.Gilbert 8"
09.F.Wegmann z.t.
10.M.Elmiger  

 

GiGiVéLo

Terug