dinsdag 28 augustus 2007

 

 

Peter Van Petegem zwaait af op 11 september

Ik stop m'n loopbaan aan het einde van dit seizoen. Dat is wat Peter Van Petegem (QuickStep) afgelopen vrijdag te vertellen had op een persconferentie vlak na de tweede rit in de Eneco Tour. Naar eigen zeggen liep de Peet al een hele tijd rond met het idee een punt achter zijn carrière te zetten, een gesprek met teammanager Patrick Lefèvre enkele dagen terug hielp hem de knoop definitief door te hakken. Voor Van Petegem was het moeilijkste aan deze beslissing het feit al na één jaar te moeten stoppen bij QuickStep. Maar stoppen na een carrière van 16 jaar is niet vreemd, ik heb immers geen zin in het jaar teveel. 

Wanneer bij Van Petegem gepeild wordt naar het mooiste moment uit zijn loopbaan pikt hij er zijn eerste Ronde van Vlaanderen, in '99, en zijn overwinning in Parijs-Roubaix, in 2003, uit. In datzelfde jaar won hij zeven dagen eerder voor de tweede keer Vlaanderens Mooiste en droeg hij de Wereldbekertrui. De Zwarte van Brakel vindt het jammer dat een wereldtitel op zijn palmares ontbreekt, maar is uiteraard meer dan tevreden met zijn zilveren en bronzen medaille, respectievelijk in '98 na Camenzind en in 2003 na Astarloza en Valverde. 

Wat bij Van Petegem ook nog lang in het geheugen gegrift zal blijven zijn de slotkilometers van het WK 2005 in Madrid toen hij samen met Mario Aerts berewerk verrichtte om Tom Boonen naar de wereldtitel te loodsen.

Als aan Van Petegem gevraagd wordt hoe we hem moeten herrinneren antwoordt hij het volgende: Als iemand met een moeilijk karakter die gedreven trainde en er stond als het moest.

Na zijn afscheid vertrekt Van Petegem op reis en zal hij rustig bekijken wat hij gaat doen. Ik wil het liefst in de wielersport blijven. Het is 16 jaar lang mijn dada geweest dus kan ik dat maar beter verlengen. Jongeren op een lijn krijgen is altijd m'n beste kwaliteit gebleken in alle ploegen waarin ik gereden heb. Misschien moet ik iets in de richting van de jeugd zoeken. Hieraan wilde Patrick Lefèvre het volgende toevoegen: Zonder de onverkwikkelijke affaire met Het Laatste Nieuws (zie Zware beschuldigingen aan het adres van Lefèvre) was de geboorte van een continentale ploeg al een feit geweest. Van Petegem en Baguet zouden er de ideale roergangers van geweest zijn. Dat plan van een miljoen euro zit nu in de koelkast, maar zeg nooit nooit in het leven.

De Grote Prijs Briek Schotte in het West-Vlaamse Desselgem op 11 september wordt de allerlaatste koers van Peter Van Petegem, ook zijn ploegmaat Serge Baguet zal daar een punt zetten achter zijn carrière.

 

Steekkaart Peter Van Petegem

Geboortedatum: 18 januari 1970                                                    

Bijnamen: De Peet, De Zwarte van Brakel                            

Ploegen:                                                                                                                                               

1992: PDM

1993: Lotto

1994: Trident

1995-1999: TVM

2000: Farm Frites

2001: Mercury en Collstrop

2002-2004:Lotto

2005-2006: Davitamon-Lotto

2007: QuickStep-Innergetic

Belangrijkste overwinningen:

1994: Scheldeprijs

1997: Omloop Het Volk

1998: Omloop Het Volk, Kampioenschap van Vlaanderen

1999: E3 Prijs, Driedaagse De Panne, Ronde van Vlaanderen

2001: Kuurne-Brussel-Kuurne, GP Isbergues

2002: Omloop Het Volk, Driedaagse De Panne

2003: Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix

Van Petegem won in totaal 38 koersen.

Foto's:

 

In 1999 won Van Petegem voor het eerst de Ronde van Vlaanderen

Hij was opnieuw de beste in Vlaanderens Mooiste in 2003

Een week later won hij Parijs-Roubaix

Op vrijdag 24 augustus 2007 kondigde Van Petegem zijn afscheid aan

(foto's: www.vrtnieuws.net)

Momenteel rijdt Van Petegem rondt in de Eneco Tour

 

GiGiVéLo

Terug