dinsdag 31 juli 2007

 

 

Dopingnieuws

- Na Alexander Vinokourov (ex-Astana) en Christian Moreni (ex-Cofidis) is ook Iban Mayo (Saunier Duval) betrapt op het gebruik van doping tijdens de voorbije Tour de France. Mayo eindigde tweede na Rasmussen (Rabobank) in de achtste rit en werd zestiende in het eindklassement. Op de tweede rustdag kreeg hij bezoek van controleurs. Uit de stalen die zijn meegenomen blijkt nu dat hij epo had gebruikt. Saunier Duval schorst zijn renner voorlopig. De Spanjaard werd ook in de Giro van dit jaar al beschuldigd van dopinggebruik, maar legde een medisch attest voor om de verhoogde waarde aan testosteron te rechtvaardigen.

- Astana, het team dat tot voor kort onderdak bood aan dopingzondaar Alexander Vinokourov, besliste om in augustus aan geen enkele Pro Tour-wedstrijd deel te nemen. In september willen ze de draad weer oppakken door van start te gaan in de Vuelta. Aan de Tour van Astana kwam vroeger dan verwacht een einde nadat Vinokourov betrapt werd op bloeddoping. Astana vertrok toen op algemene aanvraag uit de Tour. Zoals bekend bleek zowel uit bloedstalen na de 13de als de 15de rit, die Vinokourov beiden won, dat hij een homologe bloedtransfusie had ondergaan. Dat wil zeggen dat hij bloed kreeg van iemand met dezelfde bloedgroep en resusfactor. Toen dat bekend raakte, staken de geruchten de kop op dat Vino's donor wel een keer zijn bloedeigen vader zou kunnen zijn. Hij was voor het eerst in de Tour samen met zijn vrouw. Hoewel uit de tegenexpertise van het staal uit de 13de rit blijkt dat het resultaat van het A-staal correct was, blijft Vino zijn onschuld staande houden. Als gevolg van die tegenexpertise die een bevestiging gaf van Vinokourovs oplichterij zette Astana zijn sterrenner aan de deur. Het geloof in Vino blijft wel groot in Kazachstan. De Kazachen geloven dat het feit dat hun landgenoot en nationale held positief testte op bloeddoping te wijten is aan de gevolgen van zijn val in de vijfde rit. Dat is ook de mening van de Kazachse wielerbond en de minister van sport. Volgens hen is het nemen van doping beneden alle waardigheid van hun wielerheld.

- Patrik Sinkewitz (ex-T-Mobile) liet vandaag weten geen tegenexpertise te willen van zijn positieve plas op 8 juni. Hij testte toen positief op testosteron. Dit werd wereldkundig gemaakt een dag nadat Sinkewitz noodgedwongen de Tour had moeten verlaten na een val na de achtste rit. De Duitser gaf nu toe dat hij zich op 7 juni insmeerde met een zalf om zijn testosterongehalte te doen stijgen. Hij geeft toe dat het een zeer domme zet was. T-Mobile onstloeg hem onmiddellijk.

- Op 8 augustus moet Christian Moreni verschijnen voor het Italiaans Olympisch Comité (CONI). Moreni werd na de elfde etappe in de Tour betrapt op het gebruik van testosteron.

- De Duitse dopingjager Werner Franke noemde de Tourzege van Alberto Contador (Discovery Channel) de grootste oplichting uit de sportgeschiedenis. Volgens hem stond de jonge Spanjaard wel degelijk op de klantenlijst van dokter Fuentes, maar werd die geschrapt in ruil voor informatie. Volgens Franke behandelde Contador zich met insulinepreparaten, HMG-Lepori om het testosterongehalte te verhogen en TGN een geneesmiddel tegen astma. Franke wees eerder al met de vinger naar Ullrich. Hij beweerde te weten dat er geld van Ullrichs rekening op die van Fuentes was gestort. 

 

GiGiVéLo

Terug