donderdag 26 juli 2007

 

 

 

Rabobank ontslaat Rasmussen

De laatste dagen was er al heel wat te doen om Rasmussen. Hij had eerder dit jaar, en waarschijnlijk ook in 2006, enkele onverwachte dopingcontroles ontlopen en had daarvoor op 29 juni een officiële waarschuwing gekregen van de UCI. Dat gebeurde nog vlak voor de Tour, maar toch nam Rabobank hem op in de selectie. De Deen bleef erbij dat het enkel ging om een administratieve fout waardoor zijn trainingsschema's niet tijdig binnen waren gekomen bij de UCI. Eén van de controles had moeten plaastvinden in juni, op dat moment was Rasmussen naar eigen zeggen in Mexico om te trainen. Het team legde Rasmussen een boete op van 10.000 euro. De Deense bond weerde Rasmussen uit de nationale selectie en aanvankelijk leek dat ook het geval voor de Olympische Spelen, maar enkele dagen terug liet het Deens Olympisch Comité weten dat enkel zij dat mochten beslissen en dat ze nog even wilden afwachten. Het nieuws van de gemiste controles lekte uit tijdens de Tour, toen Rasmussen in het geel reed. Van de Tourorganisatie mocht hij blijven. Tourbaas Christian Prudhomme zei dat hij betreurde dat hij niet voor de Tour op de hoogte was gebracht en indien dat wel het geval had geweest zou hij hebben gevraagd de Deen thuis te laten. Rabobank maakte de voorbije dagen geen enkele keer aanstalte om zijn renner uit de Tour te zetten.

Tot gisteren. Toen kwam manager Theo de Rooij via Davide Cassani, ex-renner en nu commentator voor de Italiaans televisie, te weten dat Rasmussen in juni niet in Mexico verbleef, maar in Italië. Cassani zag hem  rondrijden in de Dolomieten. De Rooij stapte op Rasmussen af en vroeg hem op de man af of dat verhaal klopte. Hij kon blijkbaar niet anders dan toegeven. Hierop werd hij onmiddellijk uit de Tour en ook uit de ploeg gezet omdat hij door te liegen over zijn verblijfplaats de UCI-regels overtrad. Naar alle waarschijnlijkheid wilde Rasmussen in de weken voor de Tour geen pottenkijkers tijdens zijn duistere voorbereidingsmethoden. Al is dat natuurlijk koffiedik kijken. De Deen werd nog geen enkele keer positief bevonden. Rasmussen was negen opeenvolgende dag leider in het algemeen klassement. Nadat hij de 8ste rit had gewonnen nam hij het geel over van Gerdemann (T-Mobile). Gisteren won hij de 16de rit bovenop de Aubisque.

In het hotel van Rabobank stroomden de journalisten toe nadat het nieuws bekend was geraakt. Er waren enkel verslagen gezichten te zien. Het was natuurlijk een zware klap voor iedereen, maar vooral voor de ploegmaats van Rasmussen die zich al een hele tijd de ziel uit het lijf reden voor hun kopman. Er volgden heel wat gesprekken tussen renners en omkadering. Zelfs om half twee toefden de renners nog in de bar van het hotel. Of Rabobank in de Tour zou blijven liet men volledig aan de renners zelf over. Het bleef lange tijd onduidelijk, maar deze voormiddag raakte bekend dat ze doorgaan. De zeven renners (Freire gaf al op na de zesde rit) willen dus doorgaan tot Parijs. Het gaat om Michael Boogerd, Denis Menchov, Juan Antonio Flecha, Thomas Dekker, Pieter Weening, Bram De Groot en Grischa Niermann. Zij verrichtten de laatste dagen berenwerk voor Rasmussen. Dit is wat ploegleider Breukink had te melden: Het is een zware beslissing geweest en voor de renners de allermoeilijkste. Maar we denken dat het nu het beste is dat we als team samenblijven. Woensdagavond kon niemand helder denken en had iedereen al afscheid genomen. Maar nu hebben de renners in overleg beslist om toch te proberen doorgaan. 

Net zoals het geval was bij de ploegen Astana en Cofidis na de positieve test van respectievelijk Vinokourov en Moreni, viel de gendarmerie ook binnen in het hotel van Rabobank. Er werd gezocht in de spullen van de renners en in elke vuilbak. Of ze iets bezwarends hebben gevonden, is niet bekend. Rasmussen was op dat moment al vertrokken. 

Rabobank liet ondertussen weten dat het niet van plan is te stoppen met wielersponsoring, wellicht een opluchting voor de renners.

Alberto Contador wordt nu dus leider in het algemeen klassement. Vandaag zal hij echter niet rondrijden in het geel.

Dit zijn enkele reacties op het nieuws (bron: www.vrtnieuws.net)

-Michael Boogerd (ploegmaat Rasmussen): Ik weet echt niet wat ik hiervan moet denken. ik wil meteen naar huis, als het aan mij ligt. Om nog vier dagen in deze Tour voor Jan Lul te rijden, daar pas ik voor. Ik weet niet wat ik de komende weken aan zal moeten. Zie je mij bijvoorbeeld al rondrijden in het criterium van Boxmeer? Ik hoor de mensen al roepen: Kijk daar, die kerel die zich al die weken voor Rasmussen het snot voor de ogen heeft gereden! Ik mag er niet aan denken. Dit is een klap, man. Dat hou je niet voor mogelijk. Dit was de allereerste reactie van Boogerd gisteravond. Ondertussen beslisten de renners toch door te gaan tot Parijs. Voor Boogerd is het zijn laatste seizoen en dus ook zijn laatste Tour.

-Lid Raad van Bestuur Rabobank: Ik dacht we het ergste al gehad hadden met die waarschuwing, want dat was al niet fraai. Wat er gebeurd is maakt me sprakeloos, dit is een nachtmerrie. 

-Christian Prudhomme (Tourbaas): We kunnen moeilijk zeggen dat Rasmussen heeft valsgespeeld, maar zijn leugens over zijn verblijfplaats waren niet langer aanvaardbaar. Het vertrek van Rasmussen is het beste wat de Tour de voorbije weken is overkomen. Het algemeen klassement is in elk geval geloofwaardiger dan gisteren.

-Pat McQuaid (UCI-preses): Waarom hebben ze deze beslissing niet in juni genomen toen het nieuws al bekend was? Dat Rabobank hem nu uit de Tour haalt, kan ik alleen maar toejuichen. Dit is een wijze les voor de toekomst.

-Patrick Lefèvre (manager Quick Step en voorzitter vereniginging van Pro Tour-ploegen): We hebben geen druk uitgeoefend op Rabobank. Ik zie dit met lede ogen aan, dit is heel erg voor het wielrennen. Ik weet niet wat er fout is gegaan, ik weet er het fijne niet van. Misschien heeft Rasmussen zijn team in de maling willen nemen, misschien heeft zijn team hem te veel vertrouwd. Maar als een renner van mijn team zo zou liegen, zou ik in elk geval dezelfde reactie hebben.

Tot slot nog enkele woorden van Rasmussen zelf: Ik heb een fout gemaakt, ben gewaarschuwd door de UCI en heb een boete gekregen van de ploeg. Waarom moet ik nog een keer gestraft worden?

 

GiGiVéLo

Terug