woensdag 25 juli 2007

Vinokourov betrapt op bloeddoping

Tijdens de tweede rustdag in deze Tour raakte bekend dat de Kazach Alexander Vinokourov (Astana) na de tijdrit van zaterdag met start en aankomst in Albi betrapt werd op bloeddoping. Vino won die tijdrit. Astana schorste zijn renner onmiddellijk en stapte op verzoek van de Tourorganisatie uit de Tour. Dat betekent dat er ook een einde is gekomen aan de Tour voor Andreas Klöden en Andrei Kashechkin, twee mannen die op dat moment in de top 10 van het algemeen klassement stonden. Ploegmanager Marc Biver gaf nog een in allereil opgezette persconferentie waarbij hij zei dat er twee mogelijkheden zijn om beroemd te worden, of de Tour winnen of uit de Tour stappen en dat zij kozen voor het tweede. 

Uit het bloedstaal van Vinokourov bleek dat hij een homologe bloedtransfusie had ondergaan wat wil zeggen dat hij bloed kreeg van een donor met dezelfde bloedgroep en resusfactor. Het is niet gebruikelijk dat een renner na een wedstrijd een bloedstaal moet afgeven, dat kan erop wijzen dat Vinokourov extra in de gaten gehouden werd. Voor de start van de Tour raakte bekend dat de Kazach één van de Men in Black was, renners die niet in hun ploegoutfit trainen, maar met zwarte kledij. En hij gaf toe dat hij samenwerkt met de omstreden dokter Ferrari. Naar eigen zeggen enkel om trainingsschema's op te stellen.

De Tour van Vinokourov was in elk geval zeer opmerkelijk. Hij ging van start als topfavoriet voor de eindoverwinning, maar in de vijfde rit kwam hij ten val en bezeerde beide knieën, rechterelleboog en rechterbil. Hij kon ondanks hulp van zijn ploegmaats niet terukeren in het peloton en verloor 1'20" op zijn concurrenten. De volgende dag kwam hij aan de start met in totaal 30 hechtingen die op speciale manier werden aangebracht, om hem zo comfortabel mogelijk op de fiets te laten zitten. De Kazch fietste rond met veel pijn en in de achtste rit met aankomst in Tignes moest hij de favorieten bergop laten gaan en vergrootte zo zijn achterstand. Ook de volgende dag, tijdens de derde Alpenrit, kon Vino niet met de besten mee. In de elfde rit kreeg Vinokourov een heropflakkering, hij zette zijn ploeg op weg naar Montpellier op kop en zorgde er zo voor dat Moreau (AG2R), die goed geklasseerd stond, op 3'20" volgde. En dan was er de tijdrit van zaterdag waar Vinokourov vriend en vijand verbaasde door die te winnen met een mooie voorsprong. Het leek erop dat de Kazach terug in de running was. Maar zondag, tijdens de eerste Pyreneeënrit, zakte hij alweer door het ijs en verloor maar liefst 28'50" om dan op maandag al van bij het begin van de rit actief te zijn, mee te gaan in de goede ontsnapping en uiteindelijk de etappe te winnen.

Vinokourov ontkent dat hij bloeddoping heeft gebruikt en vraagt een tegenexpertise aan. Zoals meestal het geval is met een renner die betrapt is, heeft ook Vino een uitleg klaar. Volgens hem is de positieve uitslag te wijten aan de gevolgen van zijn val. Ter hoogte van zijn dij zou bloed zich hebben opgehoopt en zou zijn bloedcirculatie verstoord zijn. Hij zou nu verder uitleg vragen aan een hematoloog, een bloedspecialist. De Kazach zegt ook het slachtoffer te zijn van een heksenjacht.

Gisteren viel de gendarmerie nog het hotel binnen waar de Astanaploeg verbleef en ook de teambus werd uitgekamd. Ze vertrokken met enkele vuilniszakken. Momenteel is nog niet bekend of ze iets bezwarends konden vinden.

Tourbaas Christian Prudhomme zei op een persconferentie dat hij had gehoopt dat deze Tour een keerpunt kon zijn, maar dat blijkt dus niet zo te zijn. Toch zijn hij en de andere leden van ASO, de organisator van de Tour, niet van plan de wedstrijd stil te leggen. Hij liet weten dat de renners Russische roulette aan het spelen zijn. Op de vraag of het zware parcours van de Tour renners aanzet tot dopinggebruik antwoordde Patrice Clerc (directeur ASO) dat atleten die de 100 meter lopen zich ook doperen.

Gisteren en vandaag raakten aan de lopende band reacties bekend van mensen uit het wielermilieu (bron: www.vrtnieuws.net):

-Jean-François Pescheux (ASO): De Tour is nog maar eens het grootste slachtoffer. Binnen vijf jaar zal iedereen zich herinneren dat Vinokourov zich heeft gedopeerd in de Tour. Maar het bewijst ook dat de controles werken en er geen plaats meer is voor valsspelers.

-Theo de Rooij (Manager Rabobank): Ik ben sprakeloos. Er zijn krachten losgekomen die boven onze hoofden uitstijgen. Het is bizar hoeveel uitslagen van dopingcontroles via de pers naar buiten komen. dat was ook al zo tijdens de Ronde van Italië. Vooral de Franse pers neemt in deze Tour een zeer agressieve houding aan.

-David Millar (Saunier Duval): Dit maakt me zo triest. Ik denk dat ze het nooit zullen begrijpen. Vinokourov was dan nog één van mijn favoriete renners. Dit mag je het wielrennen, de propere renners en de Tour niet aandoen. Ik wil een voorbeeld zijn voor junioren en beloften, mijn collega's probeer ik niet te veranderen. Ik denk dat het nog wel vijf tot tien jaar zal duren voor er verandering is.

-Erik Boyer (manager Cofidis): Dit is gewoon walgelijk. Ik hoop dat hij niet zo laf is om te ontkennen en dat hij aanduidt wie hem geholpen heeft, wie meegewerkt heeft aan deze smerigheid. Ik hoop ook dat Astana zo snel mogelijk het peloton verlaat.

-Roger Legeay (Manager Crédit Agricole): Dit is gewoon afschuwelijk! Hoever zijn ze bereid te gaan? Nu moeten al die charters, al die ethische codes die de laatste jaren opgesteld zijn, toegepast worden. Nu moeten we hard optreden. Buiten met die smeerlappen!

-Marc Madiot (Manager La Française des Jeux): Dit is niet eens een verrassing voor mij.

-Patrick Lefèvre (Manager Quick Step): Ik kan me niet voorstellen dat er nog georganiseerd dopinggebruik is, maar er blijven wel dieven in de familie. Nu is het wel de kopman die steelt. Moeten we die mensen geen proces aandoen? Ik ben voorstander om één firma alle dopingcontroles te laten doen. Zeer streng dan wel. De ploegdokters zijn het ook beu. Zij hebben dinsdagavond vergaderd en zijn voor nultolerantie. Ze willen ook niet dat renners andere dokters raadplegen.

-Tom Boonen (Quick Step): Vinokourov is een smeerlap, hij moet levenslang geschorst worden! Ik heb hem zelf een aantal keer zien trainen in anonieme outfit. Steegmans zegt het ook. Test die mannen toch elke dag! Ik kan alleen maar hopen dat de fratsen van Vinokourov de mensen er niet toe aanzetten om iedereen over dezelfde kam te scheren. Hij zet ook de job van velen op de helling, vind maar een sponsor. Ook over Rasmussen wilde Boonen nog iets kwijt: Als hij ook maar een beetje verstand heeft , laat hij zich in de laatste bergrit lossen. Of Contador zuiver op de graat is weet ik niet, maar Rasmussen vertrouw ik absoluut niet. Toch kan je winnen zonder doping, kijk maar naar Evans. Je haalt de sjoemelaars er makkelijk uit. Gasten van wie je weet dat ze zich gaan verstoppen. Kerels die maanden geen poot aan de grond krijgen en dan plots gaan vliegen. Dat kan niet.

-Walter Godefroot (ex-ploegmanager T-Mobile en ex-raadgever Astana): Dit is de nekslag voor het wielrennen. In mijn ogen was hij een correcte renner. Ik heb raad gegeven over het materiaal en de structuur van de ploeg. De medische staf heb ik niet samengesteld, maar het is nog maar de vraag of die mensen op de hoogte waren van Vino's activiteiten. Het enige positieve aan deze zaak is dat het bewijst dat de dopingcontroles werken. De nieuwe generatie heeft de les begrepen, de vorige moet nu maar inpakken.

-Eddy Merckx (vijfvoudig winnaar van de Tour): Ik vind dit een catastrofe! Ik dacht dat iedereen het begrepen had na de zaak-Landis en volgde de Tour ook met die gedachte. Het is ontmoedigend vooral omdat de wedstrijd vervalst wordt met enerzijds bedriegers en anderzijds de zuivere renners, die er in de bergen worden afgereden, zonder dat ze het begrijpen. Mijn hart klopt niet meer voor de koers. Dat Vinokourov betrapt werd en opstapt, is misschien een goede zaak. De renners weten nu dat het moeilijk is om bedrog te plegen en dat wie de regels overtreedt, gepakt wordt. Voor mij is deze zaak het einde van het wielrennen zoals wij het kennen en hopelijk ook het begin van iets nieuws.

 

GiGiVéLo

Terug