dinsdag 24 juli 2007

 

 

Het geval Rasmussen

Opschudding in de Tour toen donderdag bekend raakte dat de Deense Bond Michael Rasmussen uit de nationale selectie had geweerd en hij dus niet zou mogen deelnemen aan het WK en de Olympische Spelen. De reden daarvoor was dat Rasmussen dit jaar twee onverwachte dopingcontroles had gemist. Om de drie maand moet een renner zijn trainingsschema doorgeven, opdat de controleurs weten waar ze hen kunnen vinden. Bij Rasmussen was dat niet op tijd gebeurd, volgens hem omdat de Italiaanse post (Rasmussen woont in Italië) nogal traag te werk gaat. Op de dagen dat de controles gepland waren, bevond Rasmussen zich telkens in Mexico. Dat is het geboorteland van zijn echtgenote, maar ook de locatie waar hij elk jaar trainingssessies houdt met het oog op de Tour. 

Volgens de Deense Bond kreeg Rasmussen meerdere waarschuwingen van zowel de UCI als de Deense antidopingcommissie. Rasmussen zelf houdt het bij één waarschuwing. Wanneer een renner drie keer een dopingcontrole mist, wordt dat gelijkgesteld aan een positieve controle. Rasmussen miste tot nu toe maar twee controles. Alhoewel, ondertussen is bekend dat dat ook in maart vorig jaar voorviel. Dit was echter het geval voor meerdere Raborenners. Hun papieren met trainingsschema's waren te laat verstuurd omdat de website waar de formulieren gedownload konden worden niet in orde was. Maar goed, eigenlijk gaat het maar om twee gemiste controles dit jaar en daarvoor kreeg Rasmussen op 29 juni een officiële waarschuwing. De dag nadien mocht hij wel gewoon deelnemen aan het Deens kampioenschap. Rabobank werd op de hoogte gebracht en legde zijn renner een boete op. De Nederlandse ploeg zegt dat het doorsturen van trainingsgegevens de verantwoordelijkheid is van de renners zelf en de teamleiders daar niets mee te maken hebben. Op de vraag of ze geloven in de onschuld van Rasmussen, reageert de omkadering van Rabobank eerder ontwijkend.

Vrijdag liet Tourbaas Christian Prudhomme weten dat Rasmussen in de Tour mocht blijven. De Deense Bond liet hem immers ook starten en Rasmussen onderging controles voor de start van de Tour en alle dagen sinds hij de gele trui in handen heeft. Prudhomme betreurt wel dat het nieuws nu pas bekend raakte, hoewel de waarschuwing al voor de Tour was gegeven. Had hij dan op de hoogte geweest, zou hij aan Rabobank gevraagd hebben Rasmussen thuis te laten. Er volgde ook kleine rel tussen de UCI en de Tourorganisatie. Die verwijt de UCI dat het nieuws nu pas uitkomt. Volgens de organisatie wil de UCI de Tour in de problemen brengen. UCI-baas Pat McQuaid ontkent dat. De UCI zou zelfs gevraagd hebben aan Rabobank om Rasmussen niet in de slectie op te nemen. McQuaid liet nog optekenen dat hij Rasmussen liever niet ziet winnen om het imago van het wielrennen niet helemaal naar de vaantjes te helpen.

Een Amerikaanse ex-mountainbiker, Whitney Richards, kwam ondertussen op de proppen met het nieuws dat hij ooit een schoendoos van de VS naar Europa moest transporteren voor Rasmussen. De inhoud van die doos, was iets anders dan verwacht. Het ging om Hemopure, een bloedvervanger... voor dieren. Omdat Richards schrik had, betrapt te worden, kieperde hij het goedje weg. Of we dit verhaal serieus moeten nemen, is zeer twijfelachtig. Het is namelijk het ideale moment voor cowboyverhalen. Richards zegt dat het feit dat Rasmussen op een persconferentie zei "Ik ben te vertrouwen" hem over de streep trok om het verhaal naar buiten te brengen.

Alsof dit allemaal nog niet genoeg verwarring en twijfel veroorzaakt, brengt de Duitse krant Süddeutsche Zeitung naar buiten dat Contador (Discovery Channel) kroongetuige is in de zaak Fuentes. Vorig jaar was Contador, die toen voor Astana reed, één van de renners die niet mocht starten in de Tour nadat een lijst bekend was geraakt met de klanten van dokter Fuentes. Later werd gezegd dat het om een vergissing ging. Volgens de Duiste krant werd zijn naam enkel geschrapt in ruil voor info. Teammanager Bruyneel doet het verhaal af als nonsens.

 

GiGiVéLo

Terug