Jan Ullrich: een terugblik

dinsdag 10 april 2007

 

 

Wie is hij?

Naam: Jan Ullrich

Geboortedatum: 2 december 1973

Geboorteplaats: Rostock

Prof sinds: 1995

Einde carrière: 2006

Ploegen: 1995-2002 (juli)Telekom

                   2003 (jan-mei) Team Coast

             2003 (juni-dec) Bianchi

                 2004-2006 (juli) T-Mobile

Bijnaam : Der Jan, Ulle, Ulli

Kenmerk: oorring in linkeroor

Voorbeeld: Miguel Indurain

Wat heeft hij gedaan?

Jan Ullrich bracht zijn jeugd door in het Duitse Rostock, DDR. Hij groeide er op bij zijn moeder en twee boers Stefan en Thomas. Op zijn dertiende besloot Ullrich naar een sportschool te gaan.

In 1993 bleek dat de Spartaanse trainingen hun vruchten hadden afgeworpen, want Ullrich werd wereldkampioen bij de amateurs in Oslo, Noorwegen. Hier hoort nog een kleine opmerking bij. Datzelfde jaar won niemand minder dan Lance Armstrong het WK bij de profs. Later zouden de paden van deze twee renners vaak kruisen op de Franse wegen. Ullrichs eerste profcontract werd getekend in 1995 en dat was bij het Duitse Telekom. Het volgende jaar mocht hij al aantreden in de Tour de France en wat bleek, ondanks alle hulp die hij bood aan zijn ploegmaat Bjarne Riis werd hij zelf nog knap tweede op amper 1’41” van de Deen. Onmiddellijk werd Ullrich uitgeroepen tot hét Duitse talent.

In 1997 loste hij alle verwachtingen meer dan in door op het hoogste schavotje te staan in Parijs. Hoewel van  Der Jan, gezien zijn jonge leeftijd, voorspeld werd dat hij het record van Anquetil, Merckx, Hinault en Indurain zou breken zou Ullrich nooit meer La Grande Boucle op zijn naam schrijven. Dit wil echter niet zeggen dat hij er geen mooie prestaties neerzette. Tijdens de betreurde Festinatour eindigde Ullrich 2de na Pantani. Het was op Les Deux Alpes dat Ullrich zijn kansen op de overwinning verspeelde. In 1999 deed de Duister niet mee vanwege knieproblemen. De twee jaren daarop stond hij er echter opnieuw en was tweemaal tweede. 2002 was voor Ullrich en zijn fans een jaar om vlug te vergeten: door knieproblemen was zijn seizoen naar de knoppen, hij reed een fietsstalling in de prak en testte op de koop toe positief tijdens een dopingcontrole. Ullrich bleef steeds volhouden dat hij nooit doping had genomen, maar dat het kwam door het nemen van xtc.

Toch werd Ullrich zes maanden geschorst en aan de deur gezet bij Telekom. Maar geen nood, het nieuwe Team Coast sloot Ullrich in de armen. Deze ploeg kende echter allerlei financiële problemen en viel uit elkaar voor de start van de Tour. In allerijl stampte Rudy Pevenage, Ullrichs beschermheer, Bianchi uit de grond waardoor Ullrich opnieuw een gooi kon doen naar een eindoverwinning in de Tour de France. Alweer eindigde Ullrich als tweede, waardoor de nieuwe Poulidor leek opgestaan. Nochtans had Ullrich tijdens de beklimming naar Luz Ardiden de kans om Armstrong op achterstand te rijden nadat die een toeschouwer had geraakt. Ullrich wachtte zijn rivaal echter op waarvoor hij later dat jaar de prijs voor Fair Play zou krijgen.Ullrich strandde dat jaar op slechts 1’01” van de Amerikaan.

In 2004 en 2005 keerde hij terug, ditmaal reed hij voor T-Mobile. Pevenage daarentegen bleef persona non grata bij de Duitsers en mocht Ullrich enkel buiten de wedstrijden begeleiden en stond dan ook op zijn loonlijst. 2004 was voor Ullrich zijn slechtste deelname ooit aan de Tour, hij werd pas vierde. Het jaar daarop deed T-Mobile enige toegevingen aan Pevenage die Ullrich nu opnieuw vanuit de volgwagen mocht sturen. Dit keer stond Ullrich als derde op het Parijse podium.

Ulle nam dus acht keer deel aan de grootste en belangrijkste wielerwedstrijd van het jaar, won ze één keer en zijn slechtste einduitslag was een vierde plaats. Hij werd twee keer vijfde waarvan drie keer na Armstrong. In de loop der jaren won Ullrich 7 etappes in de Tour.

Voor ik terugblik op 2006 wil ik nog even de aandacht vestigen op andere prestaties van Jan Ullrich. Zowel in 1997 als 2001 was Ullrich Duits kampioen op de weg, in 1995 was hij de beste Duitse tijdrijder. Laat het duidelijk zijn dat tijdrijden een kolfje naar de hand van Ulle was, zo won hij het WK tijdrijden in 1999 en 2001. Hoewel Ullrich in ’99 knieproblemen had gekend redde hij zijn seizoen in het najaar door ook nog de Vuelta te winnen. Op de Olympische Spelen van 2000 in Sydney was Ullrich de beste in de wegrit. 2004 betekende voor Ullrich het slechtste resultaat ooit in de Tour, maar hij schreef wel de Ronde van Zwitserland op zijn naam, waarschijnlijk was hij dat jaar iets te vroeg in vorm.

2006 dus: tijdens de Giro was Ullrich de beste in de tijdrit. Het was echter ook in die periode dat er voor het eerste sprake was van de zaak Fuentes. Toen werd al gesuggereerd dat Ullrich één van de klanten was van dopingdokter Fuentes. In juni  won Ullrich de Ronde van Zwitserland voor de tweede keer in zijn carrière. Hij leek op weg een mooie Tour te rijden, want hij zag er scherp uit. Vlak voor de start van de Tour brak de Operación Puerto, een andere naam voor de zaak Fuentes, pas echt uit. Heel wat toppers mochten niet van start gaan waaronder ook Ullrich. Vervolgens werd hij ontslagen bij T-Mobile.

Ullrich bleef steeds zijn onschuld uitschreeuwen, maar kondigde op 26 februari toch het einde van zijn loopbaan aan. Hij zou als pr-man en raadgever aan de slag gaan bij de Oostenrijkse continentale ploeg Team Volksbank. Begin april werd dan bevestigd door het parket van Bonn dat er in het kabinet van Fuentes zakjes gevonden zijn met bloed van Ullrich. Team Volksbank heeft de contacten met Ullrich nu even stilgelegd. T-Mobile, de voormalige werkgever van Ullrich, reageerde niet verrast op dit nieuws. Ondertussen blijven Ullrich en zijn entourage alles ontkennen. Volgens zijn advocaten betekent de aanwezigheid van het bloed van hun cliënt bij Fuentes niet dat hij zich ook gedopeerd heeft.

Palmares

1993

WK op de weg bij de amateurs

1995

Duits kampioen tijdrijden

GP Freiburg

1996

2de Duits kampioenschap op de weg

 1 ritzege in Tour

2de in Tour

1997

3de  in Ronde van Zwitserland

Duits kampioen op de weg

2 ritzeges in Tour

1ste in Tour

HEW Cyclassics Hamburg

3de in Ronde van Nederland

2de in kampioenschap van Zürich

1998

2de Duits kampioenschap op de weg

3 ritzeges in Tour

2de in Tour

1999

2 ritzeges in Vuelta

1ste in Vuelta

WK tijdrijden

2000

5de in Ronde van Zwitserland

2de in Tour

2de in kampioenschap van Zürich

olympisch kampioen op de weg

2de olympische tijdrit

2001

Duits kampioen op de weg

2de in Tour

2de in kampioenschap van Zürich

WK tijdrijden

Ronde van Emilië

2003

7de in Ronde van Zwitserland

1 ritzege in Tour

2de in Tour

2de in kampioenschap van Zürich

2004

1ste in Ronde van Zwitserland

4de in Tour

2005

3de in Ronde van Zwitserland

3de in Tour

2006

 1 ritzege in Giro

1 ritzege in Ronde van Zwitserland

1ste in Ronde van Zwitserland

 

 

 

 

 

Jan in beeld

Ullrich wint het WK bij de amateurs in ‘93

Ullrich wordt tweede in de Tour van 1996 na Riis (m) en voor Virenque (l)

 

Ullrich wint de Tour in 1997 voor Virenque (l) en Pantani  (r)

Na de eindzege in de Vuelta ’99 won Ullrich ook het WK tijdrijden

Tour 2001: mijn hart stond stil, maar Der Jan reed verder

Ook toen stond mijn hart stil

2001: voor de tweede keer wereldkampioen tijdrijden

In 2003 rijdt Ullrich een prachtige Tour en wint een rit

Armstrong valt en Ullrich wacht

In 2005 wordt Ullrich derde in zijn laatste Tour 

De Toren van Pisa hangt scheef, maar Ullrich blijft recht in de tijdrit

Ullrich wint de Ronde van Zwitserland 2006 en lijkt klaar voor de Tour

  Ullrich mag niet starten in de Tour 2006

Ullrich kondigt op 26 februari 2007 zijn afscheid aan

 

GiGiVéLo

Terug