WK 2005 - Madrid

zondag 25 september

 

 

Tom is wereldkampioen!

Het is gelukt! Negen jaar na Johan Museeuw heeft België opnieuw een wereldkampioen: Tom Boonen. Na de fantastische dubbel Ronde Van Vlaanderen - Parijs-Roubaix is dit een nieuw orgelpunt in zijn nog prille carrière.

 

De renners startten deze morgen omstreeks tien uur in het zonnige Madrid en er stond hen een lange dag te wachten. Ze moesten twaalf maal het parcours in Spanjes hoofdstad afleggen. Aan het einde van de dag kwam hun teller zo op maar liefst 277 km te staan.

De eertse aanvaller van de dag was de Bulgaar Vasilev. In de achtergrond volgde de Colombiaan Lopez Martin die in de derde ronde het gezelschap kreeg van Raisin (VS) en Muravyev (Kaz). Het peloton volgde toen op meer dan tien minuten van de leider Vasilev. Die vertraagde in de vierde ronde even zijn tempo zodat de drie achtervolgers bij hem konden aansluiten.

In het peloton bevonden de meesten van onze landgenoten zich achteraan terwijl ongeveer alle Italianen vooraan hadden post gevat. Ook McEwen reed aandachtig in de voorste gelederen van het peloton.

Ronde zeven betekende het einde van Lopez Martin bij de koplopers en de ronde erna was het de beurt aan Vasilev om vooraan te lossen. Met nog een honderdtal kilometer te gaan, reden Muravyev en Raisin nog met z'n twee aan de leiding.

In het peloton waren het de Spanjaarden die de macht grepen. Door de afwezigheid van Oscar Freire konden zij het zich immers niet permitteren te wachten op de sprint. Er kwam een kleine breuk in het peloton en vooraan zat van de sprinters enkel McEwen. Petacchi en Boonen hadden zich laten verrassen. Uiteindelijk raakte in het peloton alles weer samen en aan de meet hadden de twee koplopers nog een voorsprong van 3'25".

De eerste helft van de tiende ronde bracht weinig of geen spektakel met zich mee, maar bij het tweede klimmetje brak de koers opnieuw open. Enkele renners probeerden weg te rijden, waaronder Stijn Devolder. De enige die echter wegraakte was de Oezbeek Shkarpeta. Hij sloot aan bij de twee koplopers op het einde van de 10de ronde. Raisin en Muravyev werden als eersten ingelopen door het peloton en even later was dat ook het geval voor de Oezbeek.

In die elfde ronde vormde er zich een mooie kopgroep met daarin ook twee Belgen: Gilbert en Devolder. De anderen waren Calcagni (Zwi), Lagoetin (Oez), Davis (Aus), Perdiguero (Spa), Valverde (Spa), Pereiro (Spa), Piil (Den), Wegmann (Dui), Laverde (Col) en Bettini (Ita). Bettini plaatste een aanval en enkel Wegmann volgde. Gilbert, Devolder, Valverde, Perdiguero en Piil keerden echter terug. Het peloton volgde op iets minder dan 30" en Rogers (Aus) was één van degenen die tempo maakten. Bij de koplopers demarreerde de Deen Piil. Maar nog voor het ingaan van de laatste ronde werd hij gevat door zijn medevluchters. Gilbert, Piil en Wegmann bleven dan nog het langste voorop.

In de laatste ronde was alles dus weer samen en alles zag er naar uit dat het een massaspurt zou worden. Petacchi, McEwen en Boonen speelden allen nog mee voor de wereldtitel. Kroon (Ned) stak echter opnieuw het vuur aan de lont en daardoor ontstond deze kopgroep: Vinokourov (Kaz), Bettini (Ita) en de Belg Leukemans. Opvallend was de aanwezigheid van Vinokourov in de kopgroep, die had enkele ronden voordien immers teken gedaan dat hij er volledig doorzat. Onze landgenoot Nuyens kwam zich dan ook even in de voorste gelderen manifesteren en ook de Nederlanders Boogerd en Moerenhout doken op. Net als Stangelj (Slo).

Bij het ingaan van de laatste kilometer deed Van Petegem er alles aan om het gat tussen zijn groepje en de koplopers te dichtten, want Boonen had, anders dan McEwen en Petacchi, het vuurwerk op de klim wel overleefd. Vinokourov, Bettini, Boogerd, Moerenhout, Serrano en Stangelj gingen met enkele meters voorsprong nog de laatste rechte lijn in, maar de achtervolgers kwamen terug. Wat dan volgde was de machtsontplooing van Tom Boonen die op prachtige wijze de spurt won. Het zilver was voor Valverde en Frankrijk rijfde met Anthony Geslin de bronzen medaille binnen.

Bondscoach De Cauwer kon zich waarschijnlijk geen beter verjaardagsgeschenk indenken. Na negen jaar heeft België nog een keer een wereldkampioen. De hele ploeg heeft zich volledig ingezet ten gunste van Boonen en gaf hiermee al degenen die commentaar hadden op de selectie, lik op stuk.

 

 

 

P r o f i c i a t T o m !

 

Top 10  
01.T.Boonen  277 km in 6h26'10"
02.A.Valverde (Spa)                           z.t.
03.A.Geslin (Fra)  
04.M.Ljungqvist (Zwe)  
05.M.Fischer (Bra)  
06.J.Piil (Den)  
07.A.Kolobnev (Rus)  
08.A.Klier (Dui)  
09.J.Dean (Nze)  
10.M.Elmiger (Zwi)  

 

GiGiVéLo

Terug