Wort filteren
Zodra het beslag is gemaakt, wordt het bij een temperatuur van 78°
Celsius gefilterd. Het vloeibare moutextract (het wort) wordt zo gescheiden
van de draf, dat als hoogwaardig veevoeder gebruikt wordt door de boerderij.
De filter bestaat uit fijn geperforeerde platen waardoor de wort geleidelijk
aan doorsijpelt. Ondertussen warmt de brouwer water op tot 78°C. om
na te spoelen om het maximum rendement uit de mout te halen.
Koken
De brouwerij Loterbol kiest voor een lange kooktijd van negentig minuten.
Zo verdampt er voldoende water, waardoor het wort de juiste densiteit
(dit is het suikergehalte van de wort, dat bij het vergisten het alcohol
percentage bepaalt) krijgt. Deze duurtijd geeft de brouwer ook de tijd
om op verschillende momenten de hopbellen toe te voegen.
Het koken lost de actieve bestanddelen van de hop op, waardoor de bittere
smaak en het aparte hoparoma vrijkomt. Bovendien steriliseert dit proces
het wort en ontstaan stoffen die het beschermen tegen oxidatie. Tijdens
het koken vormt zich ook de 'breuk', dat zijn stolbare eiwitten die door
de warmte uitvlokken, waardoor ze gemakkelijk te verwijderen zijn. Na
het koken, moet het wort nu afkoelen tot ongeveer 20° Celsius.
Koelen
Vooraleer het wort na het koken afkoelt, worden de hopblaadjes via een
hopafscheider (dit is een soort zeef die in de kokende wort geplaatst
wordt) verwijderd. Ze dienen als compost.
Het afkoelen gebeurt via een warmtewisselaar waarbij brouwwater als koelvloeistof
wordt gebruikt. Daarbij daalt de temperatuur van het wort tot ongeveer
19 à 20 ° Celsius en warmt het water voor het volgende brouwsel
op tot 80° Celsius. Op die manier bespaart de brouwerij heel wat kostbare
energie.
Na het afkoelen wordt nog steriele lucht door het wort geblazen. Zo bekomt
het brouwsel genoeg zuurstof voor een succesvolle gisting.
Hoofdgisting
Van alle ingrediënten, is gist wellicht het belangrijkste. Want het
zijn de gistcellen die van de afgekoelde wort echt bier maken. Maar ook
de samenstelling van dat wort speelt een uiterst belangrijke rol. Want
daarin zitten vitaminen en voedingsstoffen die ervoor zorgen dat de gist
zich goed ontwikkelt en een gezond en evenwichtig bier oplevert.
Het gistingsproces verloopt in 2 fasen. Eerst verbruiken de gistcellen
tijdens de zogenaamde aërobe gisting alle zuurstof en vermenigvuldigen
ze zich tegen een hoog tempo. Zodra alle zuurstof is opgebruikt, start
de anaërobe gisting. Die zet de aanwezige suikers om in alcohol en
koolzuurgas.
De hoofdgisting in de verticale gistingskuip van 60 hectoliter duurt een
week. De gistingstemperatuur bedraagt 19 tot 20° Celsius. Na de gisting,
mag het bier nu langzaam rijpen in lagertanks.
Lageren
Na de hoofdgisting hebben de gistcellen ongeveer tachtig procent van de
suikers in het wort omgezet in alcohol en koolzuurgas. Na de hoofdgisting
wordt het bier afgekoeld naar 10 ° Celsius, zodanig dat de gist zich
reeds afzet in het cilinder conische gedeelte van de tank. Hierdoor kan
de brouwer de gist van het bier afscheiden.
Daarna wordt het brouwsel naar lagertanks van 30 hectoliter gepompt voor
een langzame rijping bij een temperatuur van 4° Celsius. Daarbij zet
de gist de resterende suiker om in alcohol en koolzuurgas. De lagertanks
zijn luchtdicht, waardoor dit gas onmiddellijk oplost in het bier.
Het lageren duurt gemiddeld 6 weken voor zowel Loterbol Blond als Bruin.
De gist en de eiwitten zakken daarbij spontaan naar de bodem van de tank.
Het bier is nu klaar om gebotteld te worden.
Afvullen
Brouwerij Loterbol beschikt over een afvullijn en etiketteringmachine
met een capaciteit van 2400 flessen/uur. Vooraleer het bier naar de afvullijn
wordt gepompt wordt het eerst terug gemengd met een andere gist (plakgist)
en suiker.
In de rijpingskelder heerst een ideale hergistingstemperatuur tussen 21
en 23° Celsius. Daarbij nemen de gistcellen de resterende zuurstof
en suiker in de flesjes op en vormen koolzuurgas. Dat beschermt het bier
tegen oxidatie en zorgt bij het uitschenken voor een heerlijke, rijke
schuimkraag. Dit proces duurt 8 dagen, hierna gaat het bier naar een koelere
ruimte waar het de tijd krijgt om de gevormde gist af te zetten op de
bodem van de fles.
Het bier is nu klaar om gedronken te worden, maar anderzijds gaat dit
levendige product nog een verdere smaakevolutie ondergaan, die u een zeer
rijke smaakvariatie doet ontdekken, aan u de keuze, gezondheid!
Mee genieten
Wil je mee komen genieten van onze Loterbol-bieren?
Steeds welkom in onze Café-Brouwerij Loterbol te Diest.
Open: In principe elke eerste zaterdag van de maand >>> Meer
info...