U bent bezoeker

Wandelingen aan Lago di Garda
Last update: 16-may-08
© Jo Walker

Het Gardameer is één van de bekendste meren van Italië. Het landschap heeft een schilderachtig karakter door het diepblauwe water, de oleanders, de citroenbomen en de cipressen. Riva del Garda is het meest noordelijke punt aan het Gardameer en we verbleven reeds meerdere keren op camping Monte Brione. Hoog boven de oostkust vinden we het imponerende massief van de Monte Baldo met zijn toppen, de Altissimo (2.079 m), de Pozzette (2.218 m) en de Telegrafo (2.200 m). De steile kalksteen hellingen bieden tot aan de oever een afwisselend gezicht met weiden, bossen, rotsen, heuvels en valleien, littekens van steenlawines, cipressen, olijfgaarden, wijngaarden en hier en daar wat huizen en een paar kleine dorpjes. De westkust tussen Riva en Gargnano bestaat uit steile soms loodrecht uit het meer oprijzende rotsen, met hoog boven de scherpe bergen uitstekende toppen van de Pari (1.991m), Carone (1.621m), Denervo (1.460m) en de Pizzardo (1.582m).

 

 

Camping Monte Brione ****

Via Brione, 32
38066 - Riva Del Garda (TN)
Tel. +39 0464 520885
Fax +39 0464 520890

Website: www.campingbrione.com
E-mail: campingbrione@rivadelgarda.com

Hotel Riviera - Riva del Garda

Hotel Riviera ***

Viale Rovereto, 95
38066 - Riva Del Garda (TN)
Tel. +39 0464 552279
Fax +39 0464 554140

Website: www.gardalake.it/hotelriviera

 

Overzicht van de wandelingen

Op het verlanglijstje Reeds gewandeld
Monte Altissimo 2079m
Cima SAT 1246m
Tofino 2151m
Monte Carone 1621m
Monte Biaina 1413m
   

 

 

 

 

 

 

 

Monte Altissimo


Hoogste punt: 2079m
Wandeltijd: 3u
Hoogteverschil: 550m
Categorie: 1
Kaart: JA

Op weg naar de Monte AltissimoDe Monte Altissimo is dan wel niet de hoogste top van het Monte Baldo-massief, maar door de geïsoleerde ligging lijkt hij hoger dan de omringende bergen. Bij klaar weer is het mogelijk om het einde van het Gardameer te zien in het zuiden en in het noorden het Brenta-massief. Het Ledromeer is meestal wel zichtbaar, maar in de zomer kan er behoorlijk wat nevel hangen tengevolge van de verdamping van het meer. In Nago (boven Torbole) rijdt je de Via Monte Baldo op, die in het zuiden van het dorp begint. Deze weg werd aangelegd als brandweg en je kan hem nu gebruiken om het eerste deel van de klim tussen de bomen te overbruggen. De weg loopt tot ongeveer op 1560m en je parkeert de auto waar je plaats vindt langs de kant van de weg. Een duidelijk rood-wit gemarkeerd pad (+ bord “Monte Varagna – Monte Altissimo 601) loopt van het einde van de weg in In mei 2000 lag er nog wat sneeuw op de topzuidelijke richting verder naar de kam ten oosten van de Monte Varagna. Op de kam staan wegwijzers en daar nemen we het rechtse pad. Van hier krijg je de top voor een eerste keer te zien sinds je de auto verliet. Vergeet niet om regelmatig eens achter je te zien, want de uitzichten zijn prachtig. Na een lage pas ten zuiden van de Monte Varagna loopt het pad door een bosje omhoog naar een hoogvlakte. De ze hoogvlakte met weiden heet Monte di Nago en je staat nu aan de voet van de Monte Altissimo. Van hieruit gaat het over een slecht, geërodeerd pad steil omhoog. Maar al vlug komt Rif. Damiano Chiesa in zicht en is het zwaarste klimwerk achter de rug. De hut ligt een klein stukje onder de top en is in de zomermaanden geopend. Met een laatste inspanning sta je op de top van de Monte Altissimo en kan je genieten van de vergezichten. De terugweg gaat via dezelfde route, maar je kan gerust de rest van de dag boven spenderen (afh. van het weer natuurlijk)

 

 

Cima SAT


Hoogste punt: 1246m
Wandeltijd: 6u30
Hoogteverschil: 1180m
Categorie: 2 (top van Cima SAT = 3)
Kaart: JA

Deze top kan je op 2 manieren bereiken: met of zonder via ferrata. Wij kozen voor de wandelversie en de route start langs de weg 45 bis die van Riva del Garda naar Limone loopt. Het eerste deel van het pad is aangelegd met klinkertjes en loopt zigzaggend steil omhoog tot aan Bastione op een hoogte van 211m. Bastione is een oude ruïne met een cafeetje (vroeger een Een geweldig plaatsjeBelgische uitbaatster) en loont de moeite om even het pad te verlaten. Achter de ruïne loopt pad 404 verder omhoog via een bergpad tussen de bomen. In de zomer ben je blij met al deze bomen want de zon staat loodrecht op de flank. Je komt twee afsplitsingen tegen (pad 402 en 405) die je beide negeert. Je blijft dus pad 404 volgen tot je aan een hut komt. Deze is meestal gesloten, maar hier gaat het pad 404bis (via ferrata) naar rechts. Als je goed kijkt zie je vanhier het kappeltje (S. Barbara) liggen. Net voor je de kapel bereikt heb je aan de rechterzijde een soort bron (niet drinkbaar, maar wel zeer verfrissend in de zomermaanden). We bereiken de kapel en lassen een break in. Tijd om nog eens wat zonnecrème te De top met vlag komt in zichtsmeren en wat te drinken. Het pad loopt onder de kapel door en even verderop staat er een ladder van zo’n meter of 10 in de rotsen. Dit is de enige op het wandeltraject en kan zonder extra beveiliging beklommen worden. Een stuk hoger gaat ons pad op in dat van nr. 413 en dat voert ons in de richting van Rocchetta Giochello. Na wat draaien en keren zien we plots de Cima SAT voor ons liggen. Het pad loop tot aan de voet van de Cima SAT en daar zien we de “via-ferrata’s” afdalen via een stalen kabel. We hebben wel geen gordel bij, maar zonder veel moeite staan we even laten op de top, vergezeld van een metalen vlag in de Italiaanse driekleur. Na enkele foto’s dalen we terug af tot op het pad en nemen een break om te eten. Doel bereikt, maar nu opnieuw naar beneden. Ook hier heb je 2 opties: terug van waar je komt of afdalen via pad 418. We kiezen voor het tweede en dalen in noordoostelijke richting af via een steil zigzaggend pad. Na een afdaling van 800 hoogtemeters tussen de bomen kom je op een breed pad dat je naar rechts volgt. Dit is de Sent. Dell Pinza en dit volgen we tot we bijna aan Bastione uitkomen. We draaien links en dalen verder af tot in het stadje Riva del Garda. Daar gaan we op zoek naar iets fris om te drinken, want het is snikheet.

 

 

Tofino


Hoogste punt: 2151m
Wandeltijd: 3u
Hoogteverschil: 1371m
Categorie: 2
Kaart: JA

We laten de auto achter op een parking in Lenzumo, dicht ligt ten noorden van het Ledromeer in de vallei van de T. Assat. We steken de rivier over en lopen het Val da Vai in en volgen pad 403. Dit pad volgen we tot op Bocca di Trat dat zo’n 800m hoger ligt dab ons startpunt. Voordeel is dat dit in de schaduw gebeurt op voorwaarde dat je vroeg Op weg naar de top van de Tofinovertrekt. Sowieso in vroeg vertrekken aan te raden, zeker in de zomer. Via de Val dei Morti komen we op Malga Trat dat ongeveer 80 m onder de col van de Bocca di Trat ligt. Het laatste stukje tot de col (1581m) verloopt dan ook zonder noemenswaardige moeilijkheden. Rechts om de hoek ligt er een hut: nl. Rif. Nino Pernici. Hier kan je wat drinken en zelfs overnachten als je deze plaats als etappeplaats indeelt. Geen van beide is aan ons besteed en we gaan linksaf en volgen de aanduidingen van pad 420 en het symbool van het Sentiero della Pace (het vredespad - een geel punt + gele duif als markering). We klimmen omhoog in de richting van de bergkam Op de top van de M. Tofinotussen de Mazza di Pichea en de Dosso della Torta. De top ligt 298m boven de col en vergt naar het einde wat “trittsicherheit” om tot bij het kruis te geraken. Hier buigt het pad 452 linksaf en gaat naar Malga Gui via rood-witte markeringen. Voor de Tofino moet je rechtdoor blijven lopen via pad 420. Het vredespad loopt nu over oude militaire wegen en verbindingsroutes, links en rechts van het pad zijn goed bewaarde restanten van de oorlogstijd duidelijk zichtbaar. Het pad loopt langs de kam naar de Corne di Pichea (2138m) om dan eventjes af te dalen naar een zadel. Daarna begint de laatste klim naar de top van de Tofino. Daar sta je op 2151m hoogte en heb je een fantastisch 360° zicht … genieten dus. De terugweg gaat via dezelfde route.