Land van Asse

Het Pajottenland ten noorden van Brussel is zeer goed voorzien van vaste Bloso-parkoers. Toch zijn er een paar hiaten en worden een paar mooie hoekjes niet verkend.

Dit is zo met de streek rond  Halle en Asse. Daar Asse tot mijn speelgebied behoort speelde ik reeds een tijdje met het idee een GPS-track uit te zetten.

Als basis voor de route ben ik uitgegaan van de "Land van Asse" fietsroute, die grotendeels wordt gevolgd mits gebruik van zo veel mogelijk off-road. 

Een geschikte startplaats is de parking van taverne "Koekoek" op de Moretteberg (steenweg Asse-Edingen). Deze startplaats ligt midden in het leukste stuk van het parkoers, zodat je onmiddellijk na de start de smaak te pakken krijgt en nog eens kan bijten de laatste kilometers.

Het eerste gedeelte voert ons door Asbeek naar Essene en terug via een paar zeer mooie singletracks en pittige klim naar het centrum van Asse, waar spijtig genoeg de drukke steenweg moet worden overgestoken. 

Het landschap zal snel veranderen, want nu hebben we het heuvelachtige Pajottenland verlaten en vervolgen we onze weg door bredere veldwegen en rustige asfaltwegen richting Mazenzele en Mollem. We razen of peddelen nu hoofdzakelijk over verharde wegen richting Brussegem, waar het MTB-gehalte rondom Ossel en Hamme gelukkig weer toeneemt. In de verte zien we Brussel liggen en nog ver van de ring af draaien we, via winderige schotterwegen,  terug richting Asse waar we in Zellik nog maals de drukke steenweg Brussel-Aalst-Gent moet oversteken. We duiken nu opnieuw het Pajottenland binnen, wat snel wordt beloond met de nodig singletracks en hoogtemeters. Via een pittig slot komen we terug aan het oud café "den Koekoek" waar de Lambic en andere Kriek nu toch wel zal smaken.

Info:

ngi-track afstand : 50 km
trk-track hoogtemeters : 550
jpg-bestanden van route (1, 2)  

 Binnenkort wordt er  een langere variant op de route ontwikkeld door integratie van stukken van het vaste parkoers van Affligem en wordt er een fotoreportage voorzien.