Informatie van en voor de leden     Geiten- en Schapenrassen   Nieuwigheden op de site    Home-page 

Schapendag Aalst - 21 juli 2003

Terwijl in Brussel bijna iedereen in de ban was van onze Koninklijke familie en de festiviteiten rond de Nationale Feestdag en het 10-jarig koningschap van Albert II kwamen de schapenliefhebbers massaal naar Aalst afgezakt.

Daar verzamelde het kruim van de Belgische texels, suffolks en bleus du maine. Wij hadden er, net als vorig jaar, onze infostand opgezet. Het weer was bij momenten nogal dreigend maar toch hebben we het grootste deel van de dag puffend onder een loodzware zon kunnen, of beter gezegd ‘moeten’, doorbrengen. Elke vorm van verfrissing was dan ook altijd meegenomen !

De keuringen van de vleesschapen genoten bijzonder grote belangstelling bij het talrijk opgekomen publiek. Verder waren er een aantal hokken voorzien om de ‘speciale’ schapenrassen tentoon te stellen. Volgende rassen stonden er te kijk: Kerry-Hill, Scottish Blackface, Clun Forest, Rouge de l’Ouest en blauwe Texelaar. Het verheugt ons ten zeerste dat er meer en meer belangstelling is voor dergelijke rassen. Daarmee bedoel ik niet enkel de Engelse en Franse schapenrassen, maar ook de typisch Belgische schapenrassen zoals bv. de Ardense voskop, het Vlaams kuddeschaap en de Mergellander. Al waren deze laatste rassen niet in Aalst aanwezig, toch kregen we er regelmatig vragen over.

Dat Aalst niet zo ver van Brussel ligt merkten we toen verschillende formaties straal- en andere vliegtuigen overgevlogen kwamen. Zo hebben we als het ware toch ook een glimp van de Nationale défilé kunnen opvangen, zij het dan wel een ‘verre’ glimp.

 

                     

    

                                                     Frank DS – VHGS 08/2003